Pretraga

Naše sveučilište i vodeći institut nude pomoć za studente i znanstvenike iz Ukrajine

A- A+

Ruski znanstvenici i znanstveni novinari iz Rusije uputili su otvoreno pismo protiveći se potezu Kremlja i ruskoj invaziji na Ukrajinu. ‘Stvarajmo znanost, a ne rat’, njihova je poruka. Pomoć pristiže i iz međunarodne znanstvene zajednice koja je pokrenula inicijativu za pomoć ukrajinskim istraživačima i studentima, a u sve su se uključili Institut Ruđer Bošković te Sveučilište u Rijeci.

znanstvenici

Foto: Pixabay

Salva ruskih znanstvenika i znanstvenih novinara iz Rusije ovih je dana, povodom ruske invazije na Ukrajinu i početka novog rata na europskom kontinentu, uputila otvoreno pismo u kojem osuđuju potez Kremlja. U nastavku to pismo, u kurzivu, prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Kako s djecom i mladima razgovarati o ratu u Ukrajini? Objavljene su vrlo detaljne upute

‘Naši očevi i djedovi zajedno su se borili’

Mi, ruski znanstvenici i znanstveni novinari, snažno prosvjedujemo protiv neprijateljstva oružanih snaga naše zemlje na teritoriju Ukrajine. Ovaj fatalni korak vodi do ogromnih ljudskih gubitaka i poništava temelje etabliranog sustava međunarodne sigurnosti. Odgovornost za pokretanje novog rata u Europi u potpunosti leži u Rusiji.

Nema racionalnog objašnjena za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu koristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulijeva nikakvo povjerenje. Jasno je da Ukrajina ne predstavlja opasnost za sigurnost naše države. Ovaj rat protiv Ukrajine je nepošten i, iskreno, besmislen.

Ukrajina je bila i ostat će nama bliska država. Mnogi od nas imaju rodbinu, prijatelje i kolege znanstvenike koji žive u Ukrajini. Naši očevi, djedovi i pradjedovi borili su se zajedno protiv nacizma. Pokretanje rata iz geopolitičkih ambicija Ruske federacije, vođeno dubioznim historiozofskim fantazijama, je cinična izdaja sjećanja na njih [op. a. očeve, djedove i pradjedove].

‘Stvarajmo znanost, a ne rat’

Poštuje ukrajinsku državnost, koja se temelji na stvarno funkcionirajućim demokratskim institucijama. Europski odabir naših susjeda tretiramo s razumijevanjem. Uvjereni samo da se svi problemi u odnosima našim država mogu riješiti mirnim putem.

Pokrenuvši rat, Rusija je sebe osudila na međunarodnu izolaciju, na poziciju izgnane države. To znači da mi, znanstvenici, svoj posao više nećemo moći normalno obavljati: ipak, znanstvena istraživanja su nezamisliva bez potpune suradnje s našim kolegama iz inozemstva. Izolacija Rusije od svijeta znači dodatnu kulturne i tehnološku degradaciju naše države, u potpunom izostanku pozitivnih izgleda. Rat s Ukrajinom je korak u ništavilo.

Gorka je spoznaja da naša država, koja je imala odlučujući doprinos u pobjedi nad nacizmom, sada podstrekuje novi rat na europskom kontinentu. Tražimo da se odmah obustave sve vojne operacije usmjerene protiv Ukrajine. Tražimo poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ukrajinske države. Tražimo mir za naše države. Stvarajmo znanost, a ne rat.

Kako stoji na web stranici, potpisi stalno pristižu, a listu imena znanstvenika i znanstvenih novinara, možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak

Zborovi i sveučilišta podržali Ukrajinu: ‘Pozivamo Vladu da studentima omogući nastavak školovanja u Hrvatskoj’

Podrška od međunarodne znanstvene zajednice

Ovo, dakako, nije jedina inicijativa koja je proizašla iz sustava znanosti i akademije. Međunarodna znanstvena zajednica na društvenim je mrežama pod hashtagom #ScienceForUkraine krenula prikupkjati informacije o sveučilištima, znanstvenim i instucijama i ostalim organizacijama unutar sustava koje mogu biti od pomoći za ukrajinske studente i istraživače. Na njima su se našle i dvije hrvatske organizacije.

Institut Ruđer Bošković, naš vodeći znanstveni institut, kako službeno navode, u Laboratoriju za primijenjenu i održivu kemiju nudi jednu postdoktorantsku poziciju, kao i pomoć sa smještajem do daljnjega, za istraživača ili istraživačicu iz Ukrajine s formalnim obrazovanjem u kemijskom području. Osim Ruđera, pomoć ukrajinskim studentima ponudilo je i Sveučilište u Rijeci, a pozvali su sve potrebite ukrajinske studente da se jave direktno proretkorici za astudije, studente i osiguranje kvalitete Marti Žuvić na mail [email protected] ili direktorici Zaklade riječkog svuečilišta University Bojani ‘Bobi’ Culum na mail [email protected].

Na web stranici #ScienceForUkraine možete pronaći interaktivnu kartu svijeta s institucijama koje su odlučile pružiti podršku i pomoć ukrajinskim istraživačima. Tu možete pogledati i vrste pomoći koje institucije nude – od onih za istraživače, studente, smještaj ili financiranje – a možete pročitati i nešto detaljnije poruke koju je svaka organizacija ostavila. Sve to pronađite na ovoj poveznici.