Pretraga

Nemojte očajavati dok se svi fotografiraju na obranama: Tri razloga zašto volimo apsolventsku godinu

A- A+

Kako je došlo vrijeme kad se ljetni ispitni rok bliži kraju, tako je došao i trenutak obrana završnih i diplomskih radova. Nekima je to trenutak koji su toliko dugo čekali, dok je ostalima tek podsjetnik na bolnu ranu – apsolventsku godinu koja slijedi.

Foto: Pexles

Apsolventska godina je svaka godina van nominalnog trajanja studija, odnosno sve više od onoga propisanog. I dok to zvuči kao nešto vrlo strašno i nemoguće, jednom kad dođete na fakultet shvatite da zaista rijetko tko sve završi u roku. Na kraju krajeva, čemu žurba? Je li biti student toliko grozno?

Nećemo se lagati, studentski život ima ozbiljnih mana i problema, a najveći je taj da ste na nečijoj grbači. Dokle god se ne možete uzdržavati, uvijek ćete morati paziti na to koliko i kako trošite. Odnosno, čak i da vi ne pazite, moguće je da će ta druga strana paziti. Kako god, završit će s nekakvom grižnjom savjesti. A to nitko ne želi.

Mnogima je upravo zbog toga upis apsolventske godine problem, ali ne brinite. Pogotovo je teško sada u ovo vrijeme kada se svi naslikavaju sa svojim diplomama i radovima, smišljajući smiješne opise. No, doći će kad-tad i vaše vrijeme, a do tada morate uživati. U čemu točno i kako, donosimo u nastavku teksta!

Izdvojeni članak

Čovjek je studirao deset godina: Mama mu je po diplomu došla s legendarnim transparentom

Studentska prava

Biti student je zaista jedna velika povlastica. Osim što imate pravo na studentske popuste za sve i svašta, imate pravo na studentski pokaz koji ima ekstremno povoljnu cijenu, kao što postoji i mogućnost boravka u studentskom domu gdje za par stotina kuna uvijek (dobro, većinu vremena) imate (toplu) vodu, struju i (ne) ugodan krevet.

Ako vam to ne zvuči kao dovoljna povlastica, sjetite se da još uvijek imate x-icu koju možete peglati u menzama diljem Hrvatske – budimo realni, samo to je dovoljno da se zaljubite u studentski život. Nije za zanemariti niti činjenica da i dalje možete raditi preko studentskog ugovora, ali o tome detaljnije u sljedećoj točki.

Studentski posao

Velik broj studenata radi uz studij, ali rijetki uspijevaju zaraditi dovoljno za preživjeti mjesec u potpunosti – studij je ipak prioritet. Ovisno o tome kakav je posao u pitanju, te kakav je studij u pitanju, moći ćete raditi više ili manje. Ali, sasvim je sigurno da ćete na apsolventskoj godini moći raditi puno više, pa samim time i zaraditi puno više.

Upravo zbog toga je apsolventska godina super, zato što napokon možete riješiti onaj problem da ‘živite na nečijoj grbači’. Pronalaskom studentskog posla tijekom godine si rješavate financijske probleme, a i one ‘dosade’. Koliko god je studiranje naporno, ništa nije napornije od toga da čitave dane provodite buljeći u prazno i čekajući da vas netko zove na kavu. Ali ne zove, zato što svi imaju obaveze.

Iskustvo

Koliko god to sada djelovalo nemoguće, studij nije krajnji cilj – dobiti diplomu je samo nešto što se ‘usputno’ riješi, kako biste mogli doći do cilja, a to je zaposliti se radeći ono što volite. Zato ste i išli na fakultet i postali stručnjak za određenu temu, kako bi jednog dana znali i mogli govoriti o tim stvarima.

Ipak, ono što se zamjera mnogim fakultetima jest to što nema dovoljno prakse. Teorija se buba napamet (nerijetko i prepisuje), a od stvarnog znanja ostaje skoro pa ništa. Zato je apsolventska godina vrijeme kada se možete posvetiti upravo tom aspektu. Bilo da nađete posao u struci, uključite se na nekakav projekt ili jednostavno volontirate. Sada napokon imate vremena za stvari van fakulteta!