Pretraga

Službeno je, poništen doktorat Sebije Izetbegović: ‘Nije ispunila sve ispitne obaveze’

A- A+

Sebiji Izetbegović, poznatoj bosanskohercegovačkoj liječnici sa sumnjivom diplomom, službeno je poništen doktorat zbog neispunjenih uvjeta za stjecanje te titule. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potvrdio je vijest i rekao kako se čekala drugostupanjska odluka Kantonalnog suda u Sarajevu. Iako je prije samo sedam dana, točnije 8. prosinca, potpisala novi ugovor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje će raditi na odjelu Ginekologije i akušerstva, ova bi službena potvrda mogla biti prepreka na tom putu. Izetbegović je još proljetos za cijeli slučaj tvrdila kako je to politička hajka bez činjenica, a tada je najavila tužbe protiv rektora Škrijelja i članova predmetne komisije.

sebija izetbegović, crvena pozadina

Sebija Izetbegović, čelnica Kliničkog centra i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Foto: Youtube screenshot Hayat Media BiH | Unsplash

Sebiji Izetbegović, bosansko-hercegovačkoj liječnici, političarki i bivšoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, službeno je poništen doktorat. Rektor Rifat Škrijelj komentirao je za N1info.ba kako se od kolovoza čekala drugostupanjska odluka odluka Kantonalnog suda u Sarajevu.

‘Nije ispunila propisane uvjete za stjecanje titule’

Rješenje Univerziteta UNSA objavljeno je i u Službenim novinama Kantona Sarajevo, koje prenosimo u cijelosti.

– Poništava se upis u Matičnu knjigu koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990-2008. godine od broja 1481-2276, i to upis pod rednim brojem 1890 na ime Izetbegović (Islam) Sebija, koja je dana 11. 06. 2000. godine odbranila doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti’ i time stekla naučni stepen doktora medicinskih nauka, iz razloga što imenovana nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome doktora nauka, odnosno nije ispunila propisane uslove za prijavu doktorske disertacije i sticanje naučnog stepena – doktor nauka, navedeno je u rješenju Univerziteta UNSA-a.

Jučer se oglasila i odvjetnica Izetbegović, Senka Nožica, koja je za N1info.ba kratko rekla da ‘nikakvu odluku nije dobila, ali da je pravni tim Sebije Izetbegović na ranije odluke uputio žalbu’. Također, RadioSarajevo.ba nedavno je izvijestio kako je Izetbegović 8. prosinca potpisala novi ugovor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje će raditi na odjelu Ginekologije i akušerstva.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet u Zagrebu

Pitali smo Medicinski faks što će s bosanskom liječnicom o čijoj sumnjivoj diplomi svi bruje

Sve je krenulo od ispita koje je navodno polagala u Zagrebu

Slučaj Sebije Izetbegović pratimo od samih početaka, pogotovo od konca travnja kad joj je, još neslužbeno, bio oduzet doktorat. Rektor Škrijelj, tada je potpisao odluku o poništenju doktorske diplome, a Senat mu je prethodno s 30 glasova dao suglasnost da potpiše tu odluku.

Iako se Izetbegović žalila Kantonalnoj inspekciji koja je rektoru sarajevskog sveučilišta i naložila da spornoj liječnici poništi doktorat, ta joj je žalba odbijena. Međutim, tad se još nije znalo hoće li ostati na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu.

Podsjetimo, zbog te sumnjive diplome na specijalističkom studiju pokrenut je niz postupaka, a zbog svega se očitovao i Medicinski fakultet u Zagrebu na kojem je Izetbegović 1993. upisala poslijediplomski studij. Zanimljivo je kako je već 1994. prešla na Sveučilište u Sarajevu. Tamo su joj priznali položene ispite, a ona je riješila još dio pa tako dovršila specijalizaciju. No, 2022. godine u javnost su dospjeli detalji te sumnjive ‘transakcije’.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović

Bosanska liječnica sa sumnjivom diplomom mora se očitovati Senatu: Najsporniji ispiti s faksa u Zagrebu

Priznali joj rukom napisane ocjene na komadu papira

Ispiti koje je navodno položila u Zagrebu na faksu u Sarajevu priznati su na temelju komada papira na kojem su rukom bile ispisane ocjene. To je, izgleda, jedino što je Sebija donijela na faks, jer službenu potvrdu da je ispite uistinu položila i da je njen indeks vjerodostojan, Medicinski faks u Zagrebu nije mogao dati. Nemaju dokumentaciju koja to potvrđuje, kako je početkom 2023. poručio bivši dekan Marijan Klarica.

Međutim, novi problem pojavio se u registru Medicinskog faksa u Sarajevu gdje je dobila upisni broj 836, iako je pod tim brojem već djelovao drugi liječnik. Kada je inspekcija krenula sve češljati, sarajevski se faks pravdao da je do toga vjerojatno došlo jer su neuredno vodili knjige. No, sve je, zbog velikog pritiska javnosti i inspekcije, ipak završilo na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta u Sarajevu.

Cijeli slučaj njene sumnjive akademske karijere svoje korijene ima u ratnim 90-ima kada je ova bosansko-hercegovačka liječnica i utjecajna političarka nakratko upisala specijalizaciju Ultrasound in Clinical Medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Ispiti koje je tamo navodno položila ispostavit će se spornima pa će nakon višestrukih istraga senatori na Sveučilištu u Sarajevu odlučiti kako ona, ipak, nije trebala biti gdje danas je. Na koncu je dobila i otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu gdje je bila generalna direktorica Kliničkog sveučilišnog centra.