Pretraga

Niste dobili studentski dom i morate tražiti stan? Obratite pozornost na ovih 8 stvari

Izašli su rezultati natječaja za dom u Zagrebu, a brojni studenti, njih tisuće kao i svake godine, iako su se prijavili nisu upali u dom jer mjesta – nema. Dodamo li k tome i one koji se nisu ni natjecali za smještaj u studentskom domu, zaista je ogroman broj studenata koji će morati unajmiti stan, sobu ili pronaći cimera. Ako se i vi nalazite u toj situaciji te ćete iduće dane provesti pregledavajući oglase, obavezno obratite pozornost na 8 važnih stvari.

crna stambena zgrada s prozorima

Foto: Pixabay

Izašli su rezultati natječaja za studentski dom u Zagrebu. Nije još sve odlučeno, možete se žaliti pa eventualno nešto postići, no jedno je sigurno – tisuće neće upasti u dom iako su se prijavili.

Takva je situacija već godinama, mjesta u studentskim domovima je malo, pa su brojni studenti, ako nisu uspjeli upasti u neki učenički dom, osuđeni na – stan. Bilo da tražite vlastitu garsonijeru, cimere ili pak imate prijatelja/icu s kojima tražite stan, ne bi bilo loše da obratite pozornost na ovih XY stvari.

Bacite pogled na oglasnike i grupe na društvenim mrežama

Na internetu postoji niz oglasnika na kojima u svakom trenutku stoje tisuće aktivnih oglasa – za sobe, stanove i cimere. Važno je svakodnevno pregledavati i brzo se javljati na sve oglase koji vam se čine ok. Pokušajte proguglati i ‘privatne studentske domove’, ima ih u nekoliko gradova, a cijene smještaja znaju biti niže nego iznosi stanarina za stanove u zgradama. Osim toga, ako tražite stan u određenom kvartu – recimo u blizini faksa – nije zgoregati prošetati i vidjeti je li gdje nalijepljen kakav oglas.

Uz ova dva načina, postoji i treći – na društvenim mrežama postoje grupe za najam stanova i traženje cimera u svim većim gradovima. Tamo se ponekad mogu naći oglasi koji nisu objavljeni na oglasnicima, a i lakše je stupiti u kontakt s najmodavcima. Obavezno obratite pozornost na to. Ne bi bilo loše da u ruke uzmete i neki od tiskanih oglasnika s kioska. Tamo se također znaju naći oglasi za jeftinije stanove koji nisu navedeni na internetskim oglasnicima ni u grupama na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

Provjerite tko je stanodavac

Ok, pronašli ste stan, sve vam se čini dobro, morate donijeti odluku. Preostala vam je još jedna važna stavka – provjeriti tko je stanodavac. Danas, nažalost, prevare nisu rijetkost. Izbjegavajte stanodavce koji zahtijevaju da im uplaćujete novac – bilo polog ili cijelu stanarinu – prije nego što ga upoznate i pogledate stan.

Osim toga, čak i kada se ne radi o prevari, važno je imati dobrog i kulturnog stanodavca. Ako ima profil na društvenim mrežama, obavezno bacite pogled, a prilikom upoznavanja i razgovora postavite i neka pitanja koja nemaju direktne veze sa stanom, režijama i cijenom. Primjerice, hoće li ulaziti u stan dok vas nema i što čini u situaciji kad vam se nešto pokvari, razbije ili vam treba novi komad namještaja. Odgovori će vam dati dobar dojam o kakvom se stanodavcu radi.

Provjerite tko će vam biti cimer

Bilo da se radi o cimeru kojeg ćete tek upoznati ili ćete živjeti s prijateljem, dobro razmislite o tome želite li dijeliti životni prostor s tom osobom. Ako vam treba mir i tišina, pripazite da ne uselite s osobom koja će polovinu tjedna glasno partijati.

S prijateljima također nije naodmet biti oprezan. Neki su ljudi ugodni u društvu, ali znaju biti neuredni i nepouzdani kada je u pitanju suživot. I svojim budućim cimerima postavite sva pitanja koja vas zanimaju, otkrije kakva im je dnevna rutina, postoji li raspored čišćenja, tulumari li se u stanu ili ne, koliko često neko može doći prespavati i tome slične stvari.

Dobro pogledajte u kakvom je stanju stan

Stanodavci nerijetko ‘uglancaju’ stanove za oglasnik i dobro se potrude sakriti nedostatke u nadi da ih nećete vidjeti kad dođete razgledati stan. Obratite pozornost na podove, zidove i prozore. Pitajte je li sve ispravno, kako funkcionira grijanje, bacite pogled ispod tepiha i otirača.

Opet, nije rijetkost da vas stanodavci ne shvaćaju baš ozbiljno u startu pod pretpostavkom da ste mladi i zeleni. Zbog toga je važno da postavite sva pitanja i provjerite funkcionalnost svega u stanu.

Izdvojeni članak
Peti paviljon Studentskog doma Stjepan Radić Sava

I prošle godine 5.818 studenata ostalo bez sobe u domu: Evo zašto je to veliki problem

Potpisujete li ugovor?

Nećemo se pretvarati, poznato nam je da velik broj studenata neprijavljeno živi u stanovima. Nemaju ugovor niti boravište, a stanarinu i režije plaćaju u gotovini ‘na ruke’. Međutim, naša je dužnost da vam ipak skrenemo pažnju da je, kako prema propisima, tako i prema načelima sigurnosti, bolje potpisati ugovor i uredno prijaviti boravište na adresi gdje ćete živjeti tijekom studija.

Ugovorom će se dogovoriti neke stvari poput visine stanarine i roka unutar kojeg morate najaviti stanodavcu – ili on vama – da ćete iseliti iz stana. I dalje to ne predstavlja dostatnu zaštitu, no odnos je ipak pravno uređen pa se ne morate bojati policije, kazni i mogućnost da vas netko preko noći izbaci iz stana.

Pitajte kako se plaćaju režije

U većini slučajeva kada unajmljujete stan, stanodavac će vam reći iznos pologa i mjesečne stanarine, a režije ćete plaćati po potrošnji. Ipak, nekad će režije biti fiksno uračunate u iznos stanarine ili će biti dogovoren neki fiksni iznos koji ćete plaćati svakog mjeseca.

U svakom slučaju pitajte stanodavca kako ćete plaćati režije i morate li vi baš uplaćivati preko uplatnica ili ćete davati novac sa stanarinom. Ako potpisujete ugovor, obavezno zatražite da se način plaćanja režija navede u ugovoru. I da, pokušajte izbjeći plaćati pričuvu – to je iznos koji bi trebao plaćati vlasnik stana. Radi se o sredstvima koja se koriste kad se, primjerice, obnavlja fasada i krovište. U većim i starijim zgradama, ovisno o radovima i kreditima koje suvlasnici eventualno imaju, taj iznos zna biti ‘papreno’ visok.

Istražite lokaciju stana

Malo tržište, velika potražnja i, uglavnom, nizak budžet koji studenti imaju na raspolaganju, sve su otegotne okolnosti kod traženja stana. Nećete svi biti zadovoljni s onim što na kraju dobijete, no dobro je provjeriti lokaciju stana prije nego što ga idete pogledati.

U većim gradovima, većina kvartova je relativno dobro povezana s ostatkom grada. Posebno obratite pozornost na putovanje do faksa. Svakog ćete dana ići na predavanja i ako možete pronaći stan s kojim ćete brže i lakše doći do svog faksa, to bi vam trebao biti prioritet. Bacite pogled na tramvajske i/ili autobusne linije i provjerite općenitu povezanost s ostatkom grada.

Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Što je bolje, živjeti u studentskom domu ili u stanu s cimerima? Na ovo obavezno obratite pozornost

Provjerite što je s ljetnim mjesecima

Vremena se mijenjaju. Nekada su studenti tijekom ljetnih mjeseci dok ih nema u stanu, mahom, plaćali niži iznos stanarine. Danas dosta studenata radi i provodi većinu ljeta u stanu, a stanodavci su striktniji i ista se stanarina plaća tijekom cijele godine.

Ipak, ništa vas ne košta pokušati. Ako želite zadržati stan kad se vratite s ljetne pauze ili sezonskog posla, probajte sa stanodavcem dogovoriti da plaćate nešto nižu stanarinu dok vas nema. Ima ih još koji će vam izaći u susret. Nekima od vas će i to biti preskupo pa ćete svako ljeto otkazivati stanove i ponovno ih tražiti najesen. I to je opcija, nešto stresnija i teža, no svakako za neke pristupačnija i jeftinija.