Pretraga

Nova Borasova vratolomija s emeritusom Plenkovićem mnogima je sporna: On čini što želi, jer može

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog zvanja professor emeritus umirovljenom profesoru Mariju Plenkoviću. Senat je postupak pokrenuo na prijedlog rektora Damira Borasa koji smatra da otac premijera Andreja Plenkovića zadovoljava sve kriterije za izbor u ovo počasno zvanje. Rektorovom prijedlogu usprotivila se Đurđica Čilić, profesorica s Filozofskog fakulteta, a reagirali su i bivši rektor Aleksa Bjeliš te akademik Vlatko Silobrčić, nekadašnji čelnik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Premijer Plenković, očekivano, nije impresioniran.

Rektor Damir Boras | Foto: Screenshot Youtube

S jednim suzdržanim i jednim glasom protiv, na jučerašnjoj je sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu osnovano povjerenstvo koje će dati svoje mišljenje o prijedlogu izbora Marija Plenkovića u počasno zvanje professor emeritus. Bivšeg profesora Grafičkog i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, umirovljenog 2013. godine, za izbor u počasno zvanje predložio je osobno rektor Damir Boras, o čemu smo izvijestili večer uoči sjednice Senata.

Boras dao packe profesorici Čilić koja je problematizirala emeritusa Plenkovića

Rektorov prijedlog o dodjeli počasti ocu aktualnog premijera Andreja Plenkovića na Senatu je izglasan bez većih prijepora. Prijedlogu se usprotivila jedino profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta. Podsjetimo, Čilić je prošle godine oštro istupila na Senatu i prilikom prijedloga dodjele počasnog doktorata Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH. I jučer je otvorila nekoliko spornih pitanja, povezujući nakanu dodjele počasnog zvanja Plenkoviću s inicijativom dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Izdvojeni članak

Rektor Boras premijerovom ocu Mariju želi dati počasno zvanje emeritusa

– Obrazlažući svoj prijedlog, rektor je naglasio kako je profesor Plenković svojim velikim znanstvenim doprinosom zadužio čak tri fakulteta u Zagrebu. Postavila sam mu zato na Senatu pitanje – kako to da, ako je to istina, prijedlog o dodjeli počasnog zvanja nije došao ni od jednog od ta tri fakulteta, ispričala je Čilić za Jutarnji list.

Upitala je rektora i zašto predlaže počasno zvanje Plenkoviću čak šest godina od njegova umirovljenja, odnosno, kako to da dosad nije bilo potrebe za njegovim reaktiviranjem u nastavi, s obzirom na to da emeritusi mogu sudjelovati u izvođenju nastave.

– Nije li tragom ideje dodjele počasnog doktorata najmoćnijem hrvatskom političaru u BiH, kao i najmoćnijem zagrebačkom političaru, ovo treća takva gesta? Nije li zadatak Sveučilišta da se distancira od političke vlasti i kritički je promišlja, a ne da joj se dodvorava, upitala je Čilić rektora Borasa na Senatu, na što joj je rektor poručio kako se ona mora distancirati od svoje ideologije te da on, za razliku od nje, taj problem nema.

Nakon kratke diskusije Čilić-Boras, rektorov prijedlog premoćno je izglasan.

Daljnja procedura

Nakon što jučer imenovano povjerenstvo utvrdi zadovoljava li predloženik Plenković uvjete za izbor u počasno zvanje professor emeritus, Senat će se morati izjasniti o tome je li za njegov izbor. To će se dogoditi na nekoj od narednih sjednica Senata Sveučilišta, a uobičajeno je da se novim profesorima emeritusima titula svečano dodjeljuje početkom studenog, povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Ista stvar kao s Bandićevim doktoratom

Osim Čilić koja je bila protiv, suzdržano je glasao profesor Neven Jovanović, također s Filozofskog. Razloge inicijativi izbora u počasno zvanje Marija Plenkovića, Jovanović vidi u financijskoj situaciji Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Dan u kojem je Sveučilište izašlo pred Sveučilište

– Sveučilište nije potpisalo s Ministarstvom znanosti programski ugovor i ne zna se kad će, pa je većina ljudi u ovome prijedlogu vidjela mogući put da se to sredi. Potežu se veze i poznanstva. Ovo je ista stvar kao s Bandićevim doktoratom. Moje je mišljenje, tko god je toliko zaslužan da dobije počasno zvanje, neka ga dobije onda kad nema sumnje da se to radi iz nekih drugih motiva. Zašto, primjerice, profesor Plenković nije dobio počasno zvanje za dvije ili četiri godine, nitko nije postavio pitanje, jer je svima bilo jasno, rekao je Jovanović za Jutarnji uz opasku da institucija ima ograničenu količinu ugleda te da je pitanje što će ostati kada se sve to jednom rasproda.

Premijer nije impresioniran, čestitao kompletnoj javnosti

N1 televizija upitala je jučer premijera Plenkovića hoće li se on potencijalno naći u neugodnoj situaciji zbog dodjele počasnog zvanja njegovom ocu.

– To nema nikakve veze sa mnom. Ako vi tako povezujete, ja vam čestitam, odgovorio je premijer novinaru.

Borasov prethodnik Bjeliš: Zaboravio sam kako je to biti ponosan na svoje Sveučilište

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš obrušio se na Borasa u dirljivom pismu studentima i podržao njihov dolazak pred vrata Sveučilišta

Pokretanje procedure dodjele počasnog zvanja Mariju Plenkoviću komentirao je bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš. Smatra kako je najnovija inicijativa rektora Borasa tek mali kamenčić u mozaiku krajnje zabrinjavajućeg stanja do kojeg je Sveučilište uglavnom samo sebe dovelo.

– Ovako bi se jedino za aktualnog rektora moglo očekivati kako ga ponos neće mimoići. Mene sigurno hoće. Zapravo, već sam i zaboravio kako je to biti ponosan na svoje Sveučilište. Konačno, i u stidu ima nešto ljudsko, kaže Bjeliš za Jutarnji, problematizirajući činjenicu kako je prije nekoliko godina dodana ovlast rektoru da sam predlaže kandidate za izbor u počasno zvanje. Takvu praksu Bjeliš smatra katastrofalnom te ističe kako ona vodi u sukob interesa, klijentelizam, osobno pogodovanje, trampu uslugama te pokušaje zadobivanja političkih i drugih pogodnosti.

Akademik Silobrčić novu Borasovu inicijativu smatra moralno nedopustivom

Izdvojeni članak

[Domaća zadaća] Vlatko Silobrčić: Trebamo li redefinirati koncept autonomije sveučilišta?

Najnoviju vratolomiju rektora Borasa komentirao je i akademik Vlatko Silobrčić, nekadašnji čelnik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

– Ja ne mogu o gospodinu Plenkoviću starijem reći ništa u pogledu njegove profesionalne zasluge. Ono što ne spada u moj vrijednosni sustav je da se takve prestižne titule dodjeljuju ljudima koji nisu po potencijalu za napredovanje u jednakoj razini. Jednako tako mislim da je pogrešan potez predsjednice da doktorira dok je na dužnosti. I ovdje je samo pitanje etike i odnosa etike, jer o osobnim odnosima Borasa i Plenkovića ništa ne znam. Ali za mene to moralno nije dopustivo, prokomentirao je Silobrčić za N1 i dodao kako su postupci rektora Borasa, od početka njegove vladavine, u najmanju ruku kontroverzni.