Pretraga

Rektor Boras premijerovom ocu Mariju želi dati počasno zvanje emeritusa

A- A+

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu nalazi se prijedlog rektora Borasa o osnivanju povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o izboru u počasno zvanje professor emeritus Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića.

Damir Boras / foto: Ivan Božić| srednja.hr

U trećoj točki dnevnoga reda sutrašnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu nalazi se prijedlog rektora Damira Borasa za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Marija Plenkovića.

Obrazloženje prijedloga na tri strane, u Povjerenstvu i rektor Sjevera

Plenković je umirovljeni profesor komunikologije, no svakako je za javnost najvažniji podatak kako se radi o ocu predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića. Vrijedi istaknuti kako u ovom trenutku Sveučilište u Zagrebu još nije potpisalo programske ugovore s ministarstvom Blaženke Divjak, koja je u posljednjih nekoliko tjedana pod udarcima partnera iz vladajuće koalicije – Milana Bandića. Dodatni i puno ozbiljniji sukob na relaciji Ministarstva i Sveučilišta postoji na razini donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju.

Boras počasno zvanje Mariju Plenkoviću obrazlaže na dvije i pol stranice prijedloga, koje možete iščitati u nastavku teksta. Ukratko, u prijedlogu za Plenkovićev izbor ističe  kako je obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima.

Kako sveučilišna procedura nalaže osnivanje stručnog povjerenstva za dodjelu počanog zvanja professor emeritus, Boras za sutrašnji Senat u povjerenstvo predlaže tri osobe, od kojih je je jedan i rektor:

1. dr.sc. Nikola Mravac, red. prof. u trajnom zvanju, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik

2. dr.sc. Stanislav Bolanča, prof. emer., Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

3. dr.sc. Marin Milković, red. prof. u trajnom zvanju, Sveučilište Sjever, član. (rektor)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [219.36 KB]

Predavao je komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je udruge Hrvatsko komunikološko društvo. Rektor Boras smatra kako je Plenković dao izniman doprinos u radu brojnih sveučilišnih odbora i povjerenstava te kako je aktivno promicao ugled Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 30. rujna 2013.

Godinama živi u Sloveniji gdje i nakon umirovljenja predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku.

Inflacija Emeritusa za vrijeme mandata Borasa

Izdvojeni članak

‘Inflacija’ professora emeritusa u mandatu rektora Borasa: U dvije godine dodijeljeno 36 počasnih zvanja

Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, predoženik za izbor u zvanje professor emeritus mora imati posebne zasluge za razvitak i napredak Sveučilišta te priznat međunarodni i domaći znanstveni doprinos. Professor emeritus ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu i može sudjelovati u izvođenju dijela nastave. Profesori emeritusi ostvaruju i financijsku naknadu koja se isplaćuje iz sredstava doznačenih Rektoratu Sveučilišta.

Spomenimo i kako je Sveučilište u Zagrebu, do mandata rektora Borasa, godišnje u prosjeku imenovalo 15 emeritusa. Od mandata rektora Borasa (listopad 2014.), taj se broj penje pa je u razdoblju od 2014. do 2016. dodijeljeno čak 36 počasnih zvanja professor emeritus. Uz to, tijekom 2015. došlo je do dopune Pravilnika o dodjeli počasnog zvanja, na način da Sveučilište sada može dvaput godišnje pokretati prijedlog dodjele počasne titule professor emeritus, kao i dodatak da rektor može, na svoj prijedlog, dodijeliti počasno zvanje nekome od umirovljenih profesora i to van kvota.