Pretraga

Novinarka koju je Boras tužio pitala ga je da ocijeni suradnju s medijima: Morate pogledati kako se pravdao

A- A+

Damir Boras, još uvijek aktualni rektor zagrebačkog sveučilišta, odgovorio je na pitanje novinarke Dore Kršul, koju je tužio zbog njenih novinarskih otkrića, o tome kako ocjenjuje suradnju s medijima u mandatu. Rekao je da je s nekima dobro surađivao, ali da su neke njegove izjave apsolutno izokrenute pa dalje krenuo pravdati komunikaciju svoje uprave u rektoratu.

Na jučerašnjoj sjednici Senata s 43 glsa od ukupno sedamdeset Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta, izabran je za novog rektora zagrebačkog sveučilišta, Na dužnost će stupiti početkom akademske godine, odnosno 1. listopada, a mandat će mu trajati četiri godine. Povodom izbora održana je konferencija za novinare na kojoj je Lakušić održao govor te odgovorio na neka škakljiva pitanja novinara. Na pitanja je, osim njega, odgovarao i aktualni rektor Damir Boras.

Odgovorio na pitanje novinarke koju je tužio

Dora Kršul, novinarka Telegrama, koju je Boras i tužio zbog njenih istraživačkih otkrića o ‘ljetovalištu’ u Dubrovniku, još uvijek aktualnom rektoru postavila je pitanje kako bi ocijenio suradnju s medijima i novinarima. S nekima je, kazao je odmah Boras, imao dobru, čak i predobru suradnju, ali neki novinari su, navodi, izvrtali njegove riječi i izvlačili izjave iz konteksta.

– Onog časa kad su neke moje izjave izokrenute, apsolutno izokrenute, onda sam počeo razmišljati, jer svaki put kad bi bila duža izjava, onda bi se izvadilo iz nje nešto iz konteksta. Mislim da nije bilo prenošeno uvijek profesionalno. Možda sam i ja tu griješio, ali ono što je bitno, mi smo uvijek inzistirali na akademskoj raspravi i na akademskom rječniku, a kad bi pogledali, članke, tekstove i tako dalje, a morate vidjeti, ja nikad nisam, pa čak ni protiv Vas kolegice, javno ništa rekao. Pa ni na onom Senatu gdje su mi rekli da sam protiv Vas nešto rekao, a rekao sam bez spominjanja Vašeg imena, dakle nikad, dakle ja sam samo govorio činjenice, kazao je rektor Boras obraćajući se novinarki Telegrama.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić

[VIDEO] Pogledajte govor novog rektora Lakušića: Odgovorio je i na naša škakljiva pitanja

Postoje, dodaje Boras, i interesi jer svi znamo da neke reakcije podrazumijevaju ovaj ili onaj svjetonazor. Sveučilište, naglasio je, se ne smije baviti politikom po Statutu.

– Ja se nisam bavio efemernom politikom, nego akademskom politikom i tu sam zastupao oštro svoja stanovišta prema vlasti. Pokušao sam puno puta pokazati koliko znači Sveučilište u Zagrebu za hrvatski narod, hrvatsku državu, domovinu hrvatsku, jer morate znati, domovina hrvatska je širi pojam od hrvatske domovine, odnosi se na Hrvate i u BiH, i Vojvodini, i njima isto pomažemo, isto tako u Crnoj Gori. Mi smo tu svoju misiju, a tih ima pet, vjerujem u dobrom dijelu i učinili. Imali smo i svoj oglasnik, ne oglasnik, glasilo gdje smo mogli reći i svoje mišljenje, kazao je rektor.

Držao lekciju što novinari rade, a što ne

Ako se usporedi način na koji se govorilo o zagrebačkom sveučilištu, mišljenja je Boras, da su neki bili vrhunski profesionalni, a neki su bili pristrani, odnosno s preduvjerenjem

– Naši novinari na Fakultetu političkih znanosti imaju vrhunski novinarski studij i ja sam surađivao jer to spada u informacijsko-komunikacije znanosti, i mogu reći, ja gledam na novinare ne kao one koji stvaraju događaje, nego oni o događajima izvještavaju, i mogu ih komentirati, ali vjerujem da onda treba uzeti i jednu i drugu i treću stranu ravnopravno, rekao je Boras.

Dodaje da je novinama uvijek želio i nastojao dati svoje mišljenje, nikada s namjerom da nekoga uvrijedi, ali, ističe, za dobru komunikaciju su potrebne dvije strane.

– Nadam se da će ubuduće, s obzirom na to da je profesor Lakušić mlad, sposoban, ima više živaca nego ja, dakle da će ta komunikacija prema Sveučilištu u Zagrebu i prema njegovoj osobi biti što Sveučilište i zaslužuje, a to je stožerna obrazovna, znanstvena, kulturna, umjetnička i društvena organizacija hrvatskoga naroda, zaključio je.


Pročitajte naše zadnje tekstove o izborima za rektora:

[VIDEO] Pogledajte govor novog rektora Lakušića: Odgovorio je i na naša škakljiva pitanja

Stjepan Lakušić novi je rektor zagrebačkoga sveučilišta: U drugom krugu pobijedio je jedinu protukandidatkinju

Pratili smo izbore za rektora iz minute u minutu: Pogledajte što se sve danas događalo

Prije četiri godine Sveučilište je moglo bolje, a nije: Neće ni sada biti drugačije