Pretraga

Objavljena prva rang-lista dobitnika državne STEM stipendije u 2021./2022.

A- A+

Nakon što je prije desetak dana studentima istekao rok za provjeru podataka temeljem kojih mogu ostvariti pravo na državnu STEM stipendiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i prvu rang-listu dobitnika. Studenti sada imaju tjedan dana da prihvate uvjete stipendiranja, u protivnom ostaju bez stipendije.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs donio je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2021./2022. Njome se utvrđuju rang-liste umanjene za 10 posto u odnosu na ukupan broj stipendija.

Rang-liste nalaze se u posebnoj aplikaciji

Ovo je prva rang-lista i za sada nisu dostupna imena dobitnika, nego studenti svoje stanje na rang-listi mogu vidjeti na poveznici. Proteklih godina imena dobitnika Ministarstvo je objavljivalo nakon što se podijele sve stipendije.

– Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi. Studenti koji su na rang-listi u kvoti za određeno područje i godinu studija, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni elektroničkom poštom da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje mjesto na rang-listi provjeriti u mrežnoj aplikaciji, priopćeno je iz Ministarstva.

Spomenimo usput kako ova stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine. Ukupni iznos za akademsku godinu je, dakle, 10.800 kuna.

Izdvojeni članak

Poznata imena dobitnika stipendije od 10.000 kuna: Zaklada Sveučilišta u Zagrebu objavila rezultate natječaja

Studenti imaju tjedan dana da prihvate uvjete stipendiranja

– Za prihvaćanje državne STEM stipendije potrebno je u mrežnoj aplikaciji do srijede, 17. studenoga 2021. godine, do 13 sati, označiti izjave koje prethode prihvaćanju uvjeta stipendiranja, zatim prihvatiti uvjete stipendiranja te upisati isključivo IBAN žiroračuna koji glasi na ime i prezime dobitnika STEM stipendije. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora; ako u navedenom roku student ne prihvati uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju, stoji u obavijesti Ministarstva.

Također se napominje da studenti koji odbijaju državnu STEM stipendiju, trebaju u mrežnoj aplikaciji označiti ‘odbijam stipendiju’.

Iz Ministarstva napominju i kako studenti čiji su računi pod ovrhom trebaju u FINA-i otvoriti zaštićeni račun koji će prijaviti svojoj matičnoj banci. Banka kontaktira FINA-u i provjerava uplatitelja. Studenti prilikom otvaranja zaštićenog računa trebaju prijaviti OIB Ministarstva financija: 18683136487.

– Na rang-liste student može podnijeti prigovor Ministarstvu znanosti i obrazovanja u pisanom obliku ili elektroničkom poštom u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke i obavijesti o rang-listama. Prigovori moraju sadržavati ime i prezime podnositelja, adresu, OIB, kontakt broj telefona te predmet prigovora i opis/sadržaj istoga s navedenim datumom podnošenja prigovora i potpisom, piše u obavijesti MZO-a.