Pretraga

Niste dobili stipendiju? Stignete se prijaviti na ova četiri aktualna natječaja

A- A+

Iako neki to možda ne znaju, natječaja za stipendije uvijek ima. Trenutno su aktualne stipendije Vlade Francuske Republike, Bilateralne stipendije Republike Poljske, stipendije LCI Barcelone te DBU stipendije u području zaštite okoliša i prirode.

Foto: Unsplash

Nikada nije loše vrijeme za prijaviti se za stipendiju. Iako su prošli neki od najpopularnijih natječaja, svako malo dolaze neki novi koji bi vam možda mogli biti zanimljivi. U nastavku ih donosimo čak četiri na koja se možete prijaviti.

Stipendije Vlade Francuske Republike

Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, poziva na podnošenje prijava za stipendije Vlade Francuske Republike za studij i stručno usavršavanje u akademskoj godini 2024./2025.

STIPENDIJE ZA STUDIJ I STRUČNO USAVRŠAVANJE – ZA SVA ZNANSTVENA PODRUČJA

a) Stipendije u trajanju od deset (10) mjeseci za jednogodišnji diplomski ili poslijediplomski studij svih znanstvenih područja.

Stipendije (1. a) su namijenjene kandidatima koji će u akademskoj godini 2024./2025. pohađati diplomske ili poslijediplomske studije svih znanstvenih područja na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj.

Osim u iznimnim slučajevima, razdoblje stipendiranja počinje u rujnu 2024. godine.

Stipendije se moraju iskoristiti u akademskoj godini 2024./2025.

Kandidati koji su prethodno bili dobitnici ove stipendije nemaju pravo ponovne prijave za istu vrstu stipendije.

b) Stipendije za diplomsko ili poslijediplomsko stručno usavršavanje u trajanju od jednog (1) mjeseca.

Stipendije (1. b) su namijenjene mladim stručnjacima i studentima hrvatskih visokih učilišta, upisanima na diplomske studije ili integrirane sveučilišne studije (na 4. ili višu godinu integriranoga sveučilišnog studija) te poslijediplomske studije svih znanstvenih područja.

Stipendije nude mogućnost jednomjesečnog boravka na visokoškolskim ustanovama ili znanstveno-istraživačkim institutima u Francuskoj u svrhu stručnog usavršavanja, istraživanja i slično.

Stručno usavršavanje u Francuskoj u sklopu dodijeljene stipendije mora se provesti do kraja 2024. godine.

2. STIPENDIJA ZA DVOJNI DOKTORAT (ZAJEDNIČKO MENTORSTVO ILI COTUTELLE)

Stipendija u trajanju od pet (5) mjeseci tijekom tri (3) godine namijenjena je doktorandima koji imaju potpisan ugovor o dvojnom doktoratu s francuskim i hrvatskim institucijama.

Više informacija dostupno je na stranici MZO-a.

Izdvojeni članak
euri i centi

Veliko sveučilište objavilo imena dobitnika stipendije od 1.800 eura, provjerite jeste li na listi

Bilateralne stipendije Republike Poljske

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Poljskom nacionalnom agencijom za akademsku mobilnost (NAWA), pozivaju na podnošenje prijava za semestralne stipendije Vlade Republike Poljske u akademskoj godini 2024./2025.

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-poljske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Hrvatskim studentima ponuđene su stipendije za semestralni/djelomičan prijediplomski i diplomski studij u Poljskoj.

Stipendije omogućuju razdoblje studija na poljskim sveučilištima, a namijenjene su studentima prijediplomskog i diplomskog studija svih studijskih programa, upisanima na visoka učilišta u RH. Stipendija uključuje: pokriven trošak školarine, financijsku potporu tijekom boravka u Poljskoj (415,00 EUR mjesečno) te pokriven trošak prijevoza (povratnu kartu).

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene. Detaljne informacije o navedenim stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama Poljske nacionalne agencije za akademsku mobilnost (NAWA) te na stranici MZO-a.

LCI Barcelona School of Design and Visual Arts

LCI Barcelona, škola dizajna i vizualnih umjetnosti raspisuje natječaj za dodjelu 10 stipendija iz područja dizajna i vizualnih umjetnosti.

Natječaj je namijenjen kandidatima između 21 i 44 godine, a rok za predaju projekta je 7.travnja 2024. Više informacije dostupno je na službenoj stranici LCI Barcelone. 

Izdvojeni članak
učenje stipendija potprora

Stipendije za obrtničke škole nema već dvije godine, Ministarstvo: Planiramo je vratiti u 2024.

DBU stipendije u području zaštite okoliša i prirode

DBU stipendije namijenjene su osobama sa diplomom (završenim diplomskim studijem/magisterijem) kao i osobama na doktorskim studijima svih disciplina, a prijaviti se mogu i osobe koje očekuju da će diplomirati prije početka samog boravka u Njemačkoj.

Stipendije omogućavaju plaćeni boravak u Njemačkoj (1.350 eura mjesečno) u trajanju od šest do 12 mjeseci u organizaciji prikladnoj za istraživački projekt koji se odobri u samom postupku prijave. Osobe tako mogu boraviti na fakultetima, institutima, kompanijama, nevladinim organizacijama i slično.

Nije nužno unaprijed znati u kojem tipu organizacije želite provesti svoj boravak, a tome vam može pomoći i DBU sa svojim savjetima i kontaktima. Znanje njemačkog jezika nije neophodno. Koordinator programa DBU stipendija za Hrvatsku je Vedran Horvat koji upite prima na mail adresu [email protected].

Rok za prijavu je 5. ožujka 2024. godine.