Pretraga

Povećava se iznos subvencije za privatni smještaj studentima koji ne upadnu u dom

A- A+

Od iduće akademske godine povećava se subvencija studentima koji žive u privatnim smještajima, odnosno stanovima. Dok je do ove akademske godine mjesečni iznos subvencije iznosio 26,4 eura, od iduće akademske godine biti 60 eura mjesečno. Uz povećanje iznosa subvencije, povećat će se i broj studenata kojima će biti dodijeljen. No, valja naglasiti kako ovdje nije riječ o jednokratnoj subvenciji od 248,86 eura koja je uvedena usred akademske godine 2022./2023.

stanarina_subvencija

Foto. srednja.hr/pixabay

Za studente koji nisu uspjeli upasti u studentske domove diljem Hrvatske, od iduće akademske godine povećava se iznos subvencije za privatni smještaj. I dok je prošle godine taj iznos bio 26,4 eura mjesečno, sada se povećava na 60 eura, objavili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uz povećanje iznosa subvencije, povećana je i kvota studenata koji ju mogu dobiti

– Uz povećani iznos subvencije povećava se i broj studenata koji će dobiti mjesečnu subvenciju troškova privatnog smještaja. Naime, ove akademske godine subvencija je dodijeljena samo za 210 studenata, a iduće akademske godine predviđeno je da se 60 eura mjesečno dodijeli za ukupno 2.538 studenata, naveli su iz MZO-a.

Subvencije će se dodjeljivati u više gradova, a za svaki je grad određen broj subvencija koje studenti mogu ostvarit. Popis gradova i broja možete pogledati u tablici niže.

Foto: MZO

Ovo nije jednokratna subvencija koja je uvedena početkom ove godine

No, valja napomenuti kako se ovdje ne radi o jednokratnoj subvenciji koju je Središnji državni ured za demografiju i mlade uveo usred akademske godine 2022./2023. u iznosu od 248.86 eura. Ovo je subvencija koja se prethodnih godina dodjeljivala u gradovima u kojima nema dovoljan postotak broja mjesta u domovima od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 200 kuna.

– Kvota za subvencionirano stanovanje kod privatnog stanodavca utvrđuje se tako da ukupna kvota za subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima i kod privatnog stanodavca iznosi 15 posto ukupnog broja redovitih studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta izvođenja studija na koji su upisani na temelju podataka iz Informacijskog sustava studentskih prava, primjer je Odluke MZO-a iz 2021. godine.

Tu subvenciju od 200 kuna mjesečno, koja je sada povećana na 60 eura mjesečno, mogu dobiti studenti koji su se htjeli upisati u domove, ali ih nisu dobili. Tako da za sada ostaje nejasno hoće li povećanje iznosa i broja ove subvencije, što je sporazumno potpisao ministar Radovan Fuchs sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, biti uzrok ‘gašenja’ jednokratne subvencije u iznosu od 248.86 eura.