Pretraga

U Zagrebu neće biti podijeljene sve subvencije za studente podstanare: SC objasnio zašto

A- A+

Na natječaj SC-a u Zagrebu za subvencije studentima koji žive kod privatnih stanodavaca pristiglo je 1.011 prijava, iako je subvenciju moglo dobiti 1.275 studenata. Iz zagrebačkog SC-a rekli su nam da se natječaj ne može produžiti zbog rokova koje imaju prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Istaknuli su da je odaziv na natječaj bio slab, a kao razlog vide prijavu boravišta.

novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Novci | foto: srednja.hr

Na natječaj Studentskog centra (SC) u Zagrebu za subvencije studentima koji žive kod privatnih stanodavaca pristiglo je 1.011 prijava, iako je subvenciju moglo dobiti 1.275 studenata. Doznali smo to od zagrebačkog SC-a, a popis onih koji su dobili subvencije još nije objavljen. Podsjetimo, prema odluci Ministarstva ove je godine značajno povećan broj studenata koji mogu ostvariti pravo na subvenciju, a ona iznosi 60 eura mjesečno.

– Zbog vremenskog okvira u kojem je potrebno obraditi podatke te provesti postupak potpisivanja ugovora, a sve kako bi do polovice prosinca 2023. mogli dostaviti podatke prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nismo u mogućnosti produžiti rok za predaju dokumenta. Predmetno je propisano Odlukom o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2023./2024., kazali su nam iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
Ruka koja drži novčanice eeura

Dobre vijesti za splitske studente: Povećan iznos subvencije za podstanarstvo, evo koliko će iznositi

Inače, na natječaj za subvencije kod privatnih stanodavaca u Splitu isto se prijavio manji broj studenata od mogućeg broja subvencija. Oni su se odlučili otvoriti novi natječaj za preostali broj subvencija. Iz SC-a u Zagrebu rekli su da su javnost o natječaju obavještavali na društvenim mrežama i preko medija. Slali su i mailove osobama koje nisu ostvarile pravo na subvencionirani smještaj, a sudjelovale su u natječaju.

– Koristili smo svaku priliku da pozovemo studente da se jave na natječaj i ostvare pravo na subvencioniranje podstanarskog smještaja. Unatoč činjenici kako je tržište stanova vrlo nepovoljno, posebice u većim gradovima, gdje su cijene najma često izuzetno visoke i nepodnošljive za najmoprimce, odaziv na natječaj za ostvarivanje prava na subvenciju je bio slab. Pretpostavljamo da je razlog manjeg broja prijava na natječaj, prema izjavama studenata, vrlo često je problem s prijavom boravišta. Dokaz, odnosno dokument o prijavi boravišta je ujedno i jedan od osnovnih dokumenata za prijavu na natječaj, zaključili su iz zagrebačkog SC-a.