Pretraga

Dobre vijesti za splitske studente: Povećan iznos subvencije za podstanarstvo, evo koliko će iznositi

A- A+

Splitsko-dalmatinska županija odlučila je sufinancirati subvencije za studente podstanare pa će tako studenti dobivati 100 eura mjesečno umjesto 60. Inicijativa je stigla od Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Za navedenu subvenciju mogli su se prijaviti studenti koji nisu ostvarilo pravo na smještaj u studentskim domovima.

split

Predstavljanje povećanja subvencije studentima podstanarima u Splitu | foto: Splitsko-dalmatinska županija

Splitsko-dalmatinska županija odlučila je sufinancirati subvencije za studente podstanare koju daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa će tako studenti umjesto 60 eura mjesečno dobivati 100 eura. Podsjetimo, riječ je o subvenciji za studente podstanare koji nisu dobili studentske domove, a ove godine 60 eura mjesečno dobivat će 2.538 studenata.

U Splitu će ovu subvenciju dobiti 280 studenata koji su se prijavili na ranije objavljen natječaj. Za povećanje subvencije Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je 117.600 eura u proračunu za 2024. godinu. Tako će županija u siječnju 2024. splitskom Studentskom centru isplatiti iznose za listopad, studenti, prosinac i siječanj koji će oni isplatiti studentima u jednoj rati, a subvencije za ostale mjesece bit će dostavljene u redovnim isplatama.

Izdvojeni članak
euri i centi

Središnji ured ove godine neće dodjeljivati jednokratnu subvenciju za studente podstanare: Evo zašto

– Ovako će studenti i dalje imati održivo stanovanje, a njihov studentski budžet ne mora patiti. Jednako se to odnosi i na roditelje jer oni imaju drugih briga, studenata i školaraca, kazao je Jerko Šarić, predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu, koji je i inicirao povećanje subvencije.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić kazao je da ova mjera puno znači studentima te je podsjetio da se nada skorašnjem otvorenju novog studentskog doma. Podsjetimo, splitsko Sveučilište razmišlja skratiti akademsku godinu jer mnoge studente stanodavac izbaci iz stana tik pred početak turističke sezone. Zbog toga planiraju izgradnju novog studentskog doma koji bi trebao imati 700 ležajeva.

Copy link
Powered by Social Snap