Pretraga

Od hrenovki do par kila tjestenine: Ove namirnice naći ćete u skoro svakoj studentskoj kuhinji

A- A+

Biti student je teško, to znaju svi koji su studenti. No, sjećaju se toga i oni koji više nisu studenti. Postavlja se pitanje zašto se onda kaže da je ovo najbolje vrijeme u životu – iskreno se nadamo da slijedi nešto bolje… Ipak, ima i ovo svojih pozitivnih strana, a između ostalog, tu je i hrana koja je veliki plus!

Studentski život nije za svakoga, već samo za najhrabrije i najizdržljivije. Kako biste preživjeli, potrebno je da se borite na dnevnoj razini, inače će doći do težeg raspada sistema. Potrebno je boriti se na psihičkoj razini (upravo je pritisak mnogima nepodnošljiv), na fizičkoj (naviknuti se na max. 5 sati sna), ali i u svim onim malim sitnicama.

Vjerojatno prije fakulteta vam se nikad nije dogodilo da niste stigli jesti, ili da ste to zaboravili. Nažalost, u životu studenta se to vrlo često dogodi – ne možete imati ovce i novce. Naravno, studenti su siromašni, no za hranu se uvijek nađe koja kuna (tu se najmanje škrtari!). Problem je u tome što treba izdvojiti vrijeme za jesti, a toga i nemamo previše.

Odlazak u menzu nije uvijek idealno rješenje

Odlazak u menzu je odlična ideja, osim kada čekate u redu 40 minuta, samo da bi osoba prije vas uzela ono čemu se veselite posljednjih deset minuta čekanja. Pekara je također prihvatljiva, dok jedan dan ne stanete više u one traperice koje su vam prije bile široke. Stoga, potrebno je pronaći neku prihvatljivu opciju.

Nećemo se uopće lagati ni probati izmišljati da je moguće živjeti zdravo kao student. Naravno, moguće je, no većina ipak neće imati vremena, živaca, a ni novaca, za to. Studentima se svašta prašta, pa tako i potpuni nemar i manjak brige prema vlastitom zdravlju. To je vidljivo i u prehrani.

Svaki student, bio u domu ili u stanu, ima više-manje istu hranu. Oni s boljim kuhinjama doduše vjerojatno idu manje u menzu, ali ako mislite da koriste kuhinju kako bi spremali kompleksna jela i pazili na unos proteina, ugljikohidrata i masnoća, onda ste u potpunosti u krivu. Studentska kuhinja uvijek izgleda isto – kako točno, pročitajte u nastavku teksta.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] online izdanje: Živimo na maminoj kuhinji, ali fali nam hrana iz menze

Zaleđena jela

Odlasci doma mogu i ne moraju biti vrlo stresni, ali zato je jedno sigurno – kad se budete vraćali na studij, nakrcat će vas s hranom. Po mogućnosti, zaleđenom. Riječ je naravno o već gotovim jelima, koje su vaši pripremili kako vi ne biste gubili vrijeme na kuhanje. Upravo kroz ovakve geste možete vidjeti i osjetiti potporu vlastite obitelji.

Ovisno o tome što vam je draže, vjerojatno nosite sarmu, punjene paprike, burek, razne pite, slane palačinke, meso… Što god vam srce poželi, vaši će se pobrinuti da to imate pripremljeno. Na vama je samo da izvadite na vrijeme da se otopi i da zatim skuhate. Naravno, uvijek zaboraviti izvaditi da se odledi i onda na  razne načine pokušavati ubrzati taj proces. Pro tip: stavite u zdjelu punu tople vode!

Nekoliko kilograma tjestenine

Studenti rijetko kada što idu kuhati svojevoljno, ali zato kada idu – izbor je ograničen. Mnogima je upravo tjestenina na prvom mjestu, zato što ju svatko može pripremiti na sebi omiljen način, a opet ne oduzima puno vremena. Osim toga, brzo ćete se zasititi i zaista nećete osjećati glad kroz dan.

Upravo zbog toga je potrebno imati nekoliko kilograma tjestenine u ormarima u svakom trenutku. Po mogućnosti, različitih oblika – realno, svaki oblik ima drugačiji okus…Zar ne? Oni koji su napredni će još imati i razne umake kako bi dali okus cijeloj priči. No, mnogi će se zadovoljiti i s time što imaju dovoljnu količinu soli.

Mandarine

Mandarine su sada već tradicionalno studentsko voće. Teško je odrediti zašto su toliko popularne – zato što postoji previše benefita koje donose. Pune vitamina C štite od svih bolesti (nosite ipak i masku u pandemiji, molimo vas…), slatkog su okusa i donekle su dobra zamjena za slatkiše (nedovoljno dobra…), ali i ono najbitnije – jednostavne su za pojesti.

Dok ne postanete student ne razmišljate o tome, ali mandarine su najpraktičnije voće. Zahvaljujući kori koju imaju, možete ih skladištiti praktički bilo gdje – mogu stajati u hladnjaku, ali i ne moraju. Možete ih nositi u ruksaku kada idete na faks, ali i držati na stolu. Osim toga, koru možete oguliti bez korištenja noža. Također, nema nereda nakon. Idealno studentski!

Pahuljice

Po jutru se poznaje dan kaže jedna poznata uzrečica, no mnogi preskaču doručak. Ona nekolicina studenata što ipak stiže pronaći tih 20 minuta u svom danu za najbitniji obrok, vjerojatno će jesti upravo pahuljice. Osim što dolaze u 879 različitih opcija, na glasu su kao zdrave, a i dobro vam dođe početi dan uz nešto što nije usput iz pekare.

Uz pahuljice obavezno idu i mlijeko ili jogurt, a to već birate po vlastitoj želji. Jedino što je problematično jest ako nemate hladnjak – što po ljeti? U te dane vjerojatno birate preskočiti doručak…

Hrenovke

Studentsko kuhanje je posebno zanimljiva stvar i već smo spomenuli tjesteninu kao prvi izbor, no ne smijemo zaboraviti i hrenovke. Ovo jelo, za koje ne želimo znati od čega je napravljeno, je studentima jedno od omiljenih. Osim što je brzo gotovo, također daje osjećaj sitosti u kombinaciji s nekakvom salatom i/ili kruhom.

Vrijeme čišćenja nakon kuhanja je minimalno, a jedini minus je miris koji ostaje. Zato vam savjetujemo da otvorite prozore već dok kuhate, kako bi istjerivanje bilo što brže! Naravno, to znači da ćete ih sada u toplijim mjesecima češće kuhati nego u vrijeme kada prozore držite zatvorenima.