Pretraga

Kino uz grickalice – u školi? Ovi učenici to imaju jednom mjesečno

A- A+

Osnovna škola Kaštanjer iz Pule dobitnica je nagrade u natječaju ekoLucija unutar kategorije Zdrava prehrana. Učenici i nastavnici ove škole zapravo su spojili dva projekta u jedno, pod ukupnim nazivom ‘Kino u školi’ uz ‘Grickaj zdravo!’. Cilj projekta je promicanje zdravih prehrambenih navika s povećanjem udjela voća, povrća i orašastih plodova. Posebnu draž projektu daje ideja da svaka osmišljena grickalica i odabir filma budu tematski povezani.

kino dvorana

Ilustracija: Unsplash

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, održali smo online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju 2024 i otvorili natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u prošloj godini. Od ukupno 67 prijava, odabrali smo pet škola pobjednica u isto toliko različitih kategorija, a proglasili smo i ukupne pobjednice u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Osnovna škola Kaštanjer iz Pule tako je odnijela nagradu pobjednice u kategoriji Zdrava prehrana s projektom ‘Kino u školi‘ uz ‘Grickaj zdravo!‘.

Foto: OŠ Kaštanjer

Ove školske godine OŠ Kaštanjer Pula krenula je s dva usko povezana projekta. Osnovni cilj projekta ‘Kino u školi’ bio je promicanje hrvatske, europske i svjetske kinematografije u svrhu spoznavanja različitih kultura, običaja i jezika, kao i promicanje zajedništva i međusobne suradnje kao i cjelovit doživljaj nalik posjetu kinu. Kako projekt funkcionira, detaljnije su nam objasnili iz škole.

– Učitelji odabiru film namijenjen određenoj dobnoj skupini i objavljuju naziv filma i ostale detalje na panou u glavnom hodniku škole. Odabrani se filmovi prikazuju na raznim jezicima, raznih su žanrova, moderni, zabavni, zanimljivi i edukativni. Premijere filmova odvijaju se jednom mjesečno u popodnevnim satima. Učionica škole pretvara se u kino dvoranu pa je zato broj gledatelja ograničen, a podjela ulaznica unaprijed najavljena i dogovorena, rekli su.

Foto: OŠ Kaštanjer

U školi su projekt tako spojili s projektom ‘Gricajmo zdravo!’  je promicanje zdravih prehrambenih navika s povećanjem udjela voća, povrća i orašastih plodova, odnosno promicanje važnosti zdrave prehrane za zdravlje djeteta u razvoju. Svaka osmišljena grickalica i odabir filma tematski je povezan s obilježavanjem značajnih datuma s kojima će se učenike i upoznati.

– Kako ne bismo zanemarili i grickalice kao neizostavni dio uživanja u filmu, prije svake premijere učenici pripremaju i zdrave grickalice koje će svi sudionici grickati gledajući film, pojasnili su iz škole.

OŠ Kaštanjer Pula je međunarodna ekoškola s brončanim statusom. Nakon trogodišnjeg projekta Kesten, a po kestenu je i dobila ime (tal. castagner), smjer škole išao u je prema ‘zelenom’, održivom razvoju, ekološkim temama, brizi za okoliš (recikliranju, skupljanju papira, plastičnih čepova i baterija, sadnji biljaka , drveća, voćaka, održavanju školskog vrta…).

– U predmetima Prirode i društva, Prirode i Biologije obrađuju se nastavne jedinice s ekološkim temama kao i u slobodnim aktivnostima Mladi biolozi te školskim /razrednim projektima. Surađuje se sa ‘zelenim’ udrugama (‘Zelena Istra’, Udruga ‘Zelen’, Udruga ‘Zasadi stablo, ne budi panj!’) i aktivno uključuje u zelene akcije (Reciklirajmo u školi i Zelena čistka). Učenike educiraju učitelji, ali i predavači iz udruga i vanjski suradnici (npr. pčelari, OPG-ovi). Jako nam je važno educirati djecu i odgojiti ih da postanu aktivni sudionici  očuvanja planeta Zemlje upravo odgovornim odnosom prema okolišu, rekli su iz škole.

Poručili su i kako se projekt nastavlja dalje te polako usustavljuje i proširuje.

– Priznanje nam prije svega znači da su naše aktivnosti prepoznate kao dobre, kvalitetne, inovativne i svrsishodne. Dobili smo i financijsku pomoć od Ministarstva prijavom projekta ‘Klimatske promjene‘. Slična pomoć bi nam dobro došla i u europskim okvirima, pogotovo u nabavi sredstava i pomagala za rad na projektima, ali i za osiguranje predavača i terensku nastavu, zaključili su.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem