Pretraga

Od većih SC-ova samo zagrebački ne dopušta da u istoj sobi u domu budu osobe različitog spola

U studentskim domovima u Rijeci, Splitu i Osijeku studenti različitog spola mogu biti u istoj sobi. Oni samo trebaju dati zahtjev, a tamošnji SC-ovi to će im odobriti. Kako su nam kazali, tako zajedno u sobi mogu biti brat i sestra ili primjerice ljubavni par. No, u zagrebačkim studentskim domovima takvo je nešto ilegalno i studenti različitog spola koji žive u istoj sobi čine disciplinski prekršaj. Iz zagrebačkog SC-a kažu da je to neuobičajeno i neprihvatljivo.

studentska soba studentski dom cvjetno naselje

Soba u studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Cimeri u studentskim domovima diljem Hrvatske uglavnom su istog spola. Negdje je to i jedino moguće jer se primjerice kupaonice dijele na cijelom katu ili se pak dijele s docimerima. No, ipak je i znatan broj soba koje imaju svoje sanitarne čvorove pa time više nema razloga zašto u istoj studentskoj sobi ne bi mogli biti studenti različitog spola.

‘Studenti to jako dobro prihvaćaju, nema problema’

Upravo takvu praksu imaju tri od četiri najveća studentska centra u Hrvatskoj. Iz Studentskog centra (SC) u Osijeku rekli su nam da takva mogućnost postoji sukladno zahtjevu studenata.

– U Novom studentskom domu takvi se zahtjevi odobravaju bezuvjetno jer svaka studentska soba ima vlastiti sanitarni čvor. U Studentskom domu IGK i Novom paviljonu, gdje dvije studentske sobe dijele jedan sanitarni čvor, takvom se zahtjevu može udovoljiti samo pod uvjetom da docimeri daju svoj pristanak, kazali su nam iz osječkog SC-a.

Student može biti u sobi s osobom različitog spola i u svim objektima SC-a u Rijeci. Oni su nam rekli da se najčešće radi o bratu i sestri ili pak ljubavnom paru.

– Potreban je potpis Izjave kojom studenti prihvaćaju boravak s osobom suprotnog spola. Dakle, takav smještaj regulira se Izjavom. Dijeljenje sobe od strane osoba različitog spola do sada nije prouzročilo nikakve probleme, kako za nas kao pružatelja usluge tako i za studente korisnike smještaja. Dapače, studenti navedeno jako dobro prihvaćaju te do sada nismo obaviješteni o postojanju bilo kakvih problema, otkrili su nam iz riječkog SC-a.

Izdvojeni članak
druga menza studentski dom stjepan radić

Menze u primorskim gradovima rade cijelo ljeto i ne ciljaju samo na turiste: Zašto onda ne rade zagrebačke?

‘Zajedničko dijeljenje istih sanitarnih prostorija nije uobičajeno’

Od prošle godine i u Splitu studenti različitog spola mogu živjeti zajedno u studentskoj sobi. Iz tamošnjeg SC-a objasnili su da su tu mjeru uveli kako bi brat i sestra ili ljubavni par mogli dijeliti sobu.

– Ako želite dodati cimera suprotnog spola, potrebno je poslati zamolbu s podacima – ime, prezime, OIB i mail vas i vašeg cimera na mail [email protected] i na mail vašeg cimera/cimerice kao znak suglasnosti da vam u aplikaciji omogućimo željeni odabir, pojasnili su iz SC-a u Splitu.

No, u Zagrebu gdje studira najveći broj studenata takvo nešto nije moguće. Kako su nam istaknuli iz zagrebačkog SC-a, oni studente raspoređuju po sobama sukladno spolu jer je posebno potrebno voditi računa o rasporedu u kategorijama gdje su kupaonice zajedničke po katovima ili gdje dvije sobe dijele jednu kupaonicu.

– Zajedničko dijeljenje istih sanitarnih prostorija nije uobičajeno i opće prihvatljivo te ne razmišljamo u tome smjeru da omogućimo zajednički boravak po sobama osobama suprotnog spola. Studente podsjećamo da prilikom useljenja u studentski dom, potpisom ugovora, prihvaćaju odredbe Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, gdje je propisano u člancima 7. i 31. da stanar ne može samostalno promijeniti sobu te da ako to učini napravit će disciplinski prekršaj za koji može snositi sankcije, nastavili su iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
student servis

Zagrebački SC tvrdi da ima svoju internu kategorizaciju studentskih poslova: Evo zašto je besmislena

Sankcije za taj ‘prijestup’ nešto su blaže nego za one koji prodaju mjesta u domu

U Zagrebu posebni sanitarni čvor u svakoj sobi ima studentski dom Cvjetno naselje, a jednu kupaonicu dvije studentske sobe dijele studenti u četiri paviljona studentskog doma Stjepan Radić i studenti u studentskom domu Ante Starčević. Upravo u takvim sobama u drugim studentskim gradovima borave studenti različitog spola.

U grupama studentskih domova u Zagrebu nije rijetkost da neki ljubavni par traži drugi ljubavni par za zamjenu, kako bi oni mogli živjeti zajedno. No, zagrebački SC takve studente može i sankcionirati jer prema domskom redu čine disciplinski prijestup. Prema toj odredbi studenti mogu dobiti opomenu ili opomenu pred isključenje. To znači da ako kontrola u zagrebačkom studentskom domu ‘ulovi’ osobe različitog spola u istoj sobi, oni mogu dobiti sankcije, no one su nešto blaže od studenata koji prodaju i kupuju studentska mjesta za pozamašne iznose.