Pretraga

‘Kupujem dom, imam četiri godine iskustva ilegalnog života na Savi’: Studenti mjesta prodaju za tisuću eura

A- A+

Nakon što je Studentski centar u Zagrebu objavio privremene rezultate natječaja za studentske domove, grupe na Facebooku pune su oglasa za kupoprodaju mjesta u tim studentskim domovima. Riječ je, dakako, o ilegalnoj radnji na koju su mnogi ‘prisiljeni’ zbog visokih cijena najma privatnog smještaja, a neki su za mjesto u domu spremni platiti i tisuću eura. Takvi postupci, ako ih netko iz SC-a ulovi, kažnjavaju se. U Zagrebu je prošle godine izrečeno 20 disciplinskih mjera, a u Splitu takvih problema nema jer se u domove iza 22 sati može ući samo uz iksicu.

kupoprodaja studentski domovi

Kupoprodaja mjesta u studentskim domovima | foto: Facebook, srednja.hr

‘Kupujem muško mjesto’. ‘Kupujem dom – ŽM. III. kat. Imam iskustvo od 2 godine ilegalnog života na Savi’. ‘Kupujem MM 1000 eura’. ‘Kupujem MM, sava’. ‘Kupujem MM za sljedeću akademsku godinu, bilo koja kategorija. Pa ako je netko siguran da će dobiti mjesto u domu, a želi ga prodati, neka mi se javi u inbox’. ‘Kupujem dom – MM 3. kategorija. Imam 4 godine iskustva ilegalnog života na Savi. Javite se u inbox’. ‘Kupujem dom, imam godinu iskustva ilegalnog života na Cvjetnom’.

Upravo ovako izgledaju studentske grupe na Facebooku otkada su objavljeni privremeni rezultati natječaja za studentski dom u Zagrebu gdje dom nije dobilo više od 3.500 studenata. Problem kupoprodaje domova u Zagrebu traje već godinama te se redovito na Facebooku otvaraju lažni profili poput ‘Kupujem dom’ te pomoću njih studenti traže mjesto u studentskom domu od nekoga tko je to pravo ostvario.

Porast takve prakse posebice je sada kada su cijene najma stanova u Zagrebu narasle, a dosadašnje mjere nisu dale rezultate. Ove se pak godine tome planira doskočiti subvencijama studentima kod privatnih stanodavaca koje će iznositi 60 eura mjesečno, a u Zagrebu će tu subvenciju dobiti 1.275 studenata posebnim natječajem koji će biti otvoren tijekom studenog.

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

U Splitu su već odavno doskočili ovom problemu

Kupoprodaju domova mogle bi riješiti i nove iksice, koje brucoši i ostali studenti koji žele dobivaju ove jeseni, za koje je baš Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) reklo da će se njima moći ulaziti u studentske domove. Tu ‘inovaciju’ kritizirali su za srednja.hr iz SC-a u Splitu gdje se iksicama u domove ulazi već tri godine. Upravo tako doskočili su problemu ilegalne kupovine domova jer je ovako gotovo nemoguće da ilegalni stanovnik boravi u domu, izuzev toga ako od prodavača uzme i iksicu.

No, bi li nove iksice mogle riješiti ovaj problem u MZO-u nemaju komentara. Pitali smo ih planiraju li se u budućnosti više posvetiti ovoj temi, što je točno u planu, kako bi se kupoprodaja mogla bolje kontrolirati i jesu li iksice i splitski primjer nešto što bi moglo dati rezultata.

– U svezi Vašeg upita upućujemo Vas da kontaktirate studentske centre, kazali su nam bez spominjanja novih iksica i mogućnosti da studenti njima ulaze u studentske domove.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Kako napisati žalbu na rezultate natječaja za studentske domove?

‘Oštećuju kolege koji financijski neće moći podnijeti teret privatnog najma’

Iz SC-a u Zagrebu rekli su nam da vrše sustavne kontrole korištenja ležajeva, a da i sam ravnatelj u suradnji s pomoćnikom ravnatelja za sektor Studentski smještaj vrši izvanredne kontrole. Prošle akademske godine odradili su 30 redovnih i pet izvanrednih kontrola te su izrekli 20 disciplinskih mjera gubitka prava na smještaj na godinu dana ili za cijelo vrijeme studiranja. I tijekom sanitarnih kontrola provjerava se tko je zatečen u studentskim sobama, a rekli su nam i da prate društvene mreže.

– Za prodaju mjesta nema nikakvoga opravdanja te se sukladno Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu poduzimaju mjere koje se odnose na teži disciplinski prekršaj te da se tim osobama trajno onemogućuje sudjelovanje u natječaju i boravak u studentskim domovima, dodali su iz zagrebačkog SC-a.

One koji imaju saznanja o ilegalnim stanarima SC poziva da se jave u Ured ravnatelja ili upravitelju studentskog doma. Studenti koji prodaju i kupuju dom, smatraju u zagrebačkom SC-u, štete ugledu SC-a i čine dubok nemoralan čin jer oštećuju prosječnu hrvatsku obitelj koja se bori da pošalje svoje dijete na školovanje.

– Studentski centar u Zagrebu stalno apelira na studente, buduće akademske građane da se ne upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje jer time oštećuju svoje kolege od kojih neki neće moći financijski podnijeti teret najma privatnog ležaja u gradu Zagrebu što posljedično može dovesti i do prekida studija. Smještaj u studentske domove je socijalna kategorija te je nužno da bude dostupan upravo potrebitima. Studentski centar u Zagrebu pozdravlja svaki vid suradnje i pomoći vezan uz sprečavanje kupoprodaje mjesta u studentskim domovima od strane svih institucija, objasnili su iz SC-a u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studenti tražili smjenu ravnatelja ispred SC-a, njemu produžen mandat za godinu i pol: ‘Imamo podršku radnika’

U Splitu i za dodatne sadržaje u domu treba iksica

Iz SC-a u Splitu već posljednjih nekoliko akademskih godina nije zabilježen nijedan slučaj preprodaje mjesta u domu. Kao što smo poviše spomenuli, iza 22 sata u njihove studentske domove ne može se ući bez iksice.

– Na taj bi način osoba koja prodaje domsko mjesto kupcu morala ustupiti i svoju iksicu, a iksica služi kao evidencijski dokument za ispite i nastavu na svim fakultetima. Također minimalno jednom mjesečno tijekom cijele akademske godine provodimo kontrole soba. Brojne dodatne sadržaje doma poput besplatnih bicikala, električnih romobila, SUP daski, PlayStationa i slično nemoguće je koristiti bez prilaganja iksice, pojasnili su.

Smatraju da dobro kontroliraju situaciju s korištenjem domskog smještaja i da domsko mjesto dobivaju oni koji su ga zaslužuju. Ako bi došlo do preprodaje domskog mjesta, dodali su, pravovremeno će reagirati i sankcionirati prekršitelje.

Izdvojeni članak
zgrada socijalnog zadar

Studenti pokrenuli peticiju, traže prenamjenu poslovne zgrade u studentski dom: ‘Gradu ne treba hotel’

‘Kao rezultat redovitih kontrola nema nijednog slučaja prodaje mjesta’

Redovite kontrole vrši i SC Rijeka. Riječ je kontrolama statusa korisnika smještaja, kontroli neposrednim uvidom u sobe ili apartmane korisnika smještaja, kontroli putem videonadzora te ostalim vrstama kontrola prema potrebi.

– Kao rezultat redovitih kontrola u protekloj akademskoj godini nismo utvrdili niti jedan slučaj prodaje mjesta u našim studentskim domovima. Naime, studentima je poznato da se takvi postupci najstrože kažnjavaju i to izricanjem disciplinske mjere gubitak prava na smještaj – trajno, rekli su iz SC-a Rijeka.

Iz SC-a u Osijeku rekli su da im pomoć MZO-a nije potrebna jer već imaju neposredan i kontroliran uvid u stanje, a postupanje i sankcije su jasne. I oni često pregledavaju sobe, ispravnost sanitarija, namještaja i uređaja, a usput i identificiranje osoba koje borave u sobama.

– Ove akademske godine nije bilo problema te su u sobama zatečene osobe koje su i dobile pravo na smještaj u studentskom domu. Našim Pravilnikom predviđene su sankcije za takve slučajeve: automatsko isključenje i raskid ugovora o stanovanju s osobom koja je ostvarila pravo te zabrana prijavljivanja na naredne natječaje, naveli su.

Izdvojeni članak
crna stambena zgrada s prozorima

Niste dobili studentski dom i morate tražiti stan? Obratite pozornost na ovih 8 stvari

U Puli i Varaždinu nema prodaje mjesta u studentskim domovima

Iz Studentskog centra u Puli rekli su nam da kod njih nije bilo slučajeva prodaje mjesta u studentskom domu. Ista je situacija i u studentskim domovima u Varaždinu.

– U studentskim domovima Studentskog centra u Varaždinu nema prodaje mjesta u studentskim domovima. U domovima se redovito, mjesečno, provode kontrole čistoće i  osoba zatečenih u sobama. Svi stanari doma obvezuju se prilikom prijave na natječaj pročitati Pravilnik o domskom redu te se upoznati s činjenicom da je ustupanje prava na smještaj drugoj osobi teži disciplinski prijestup za koji se može izreći disciplinska mjera isključenja iz studentskog doma za jednu akademsku godinu ili isključenje za sve vrijeme studiranja, kazali su iz SC-a u Varaždinu.

Podsjetimo, osim što u Zagrebu više od tri tisuće studenata nije dobilo dom, slična je situacija i u drugim većim studentskim gradovima. Kako smo doznali, na natječaj za splitske domove stiglo je 2.568 prijava, a dodjeljuje se 1.173 mjesta u studentskim domovima te 220 mjesta u učeničkom domu. U Splitu planiraju izgradnju novog studentskog doma koji bi trebao imati 600 do 800 mjesta, a bit će u blizini Sveučilišne knjižnice.

U Rijeci je ove godine e-molbu za dom ispunilo 2.138 prijavitelja, a natječajem se dodjeljuje samo 1.250 ležajeva. Na natječaj za smještaj u studentske domove u Osijeku u akademskoj godini 2023./2024. pristiglo je 2.049 prijava, a natječajem se dodjeljuje 1.366 mjesta. ‘Spas’ studentima koji nisu dobili dom trebala bi subvencija kod privatnih stanodavaca, a u kojim gradovima će se dodjeljivati doznajte ovdje.