Pretraga

Menze u primorskim gradovima rade cijelo ljeto i ne ciljaju samo na turiste: Zašto onda ne rade zagrebačke?

Studenti od 16. srpnja do 31. kolovoza nemaju pravo na subvencioniranu prehranu u menzama. Unatoč tome neke menze u Hrvatskoj preko ljeta rade te hranu prodaju po komercijalnim cijenama koje su i dalje jeftinije od drugih restorana. Menze tako mogu privući turiste ili studente koji su na ljetnom smještaju. U Šibeniku su s takvom praksom krenuli ovo ljeto i zadovoljni su prvim rezultatima, a iz zagrebačkog SC-a takvo što nemaju u planu. Pozivaju se na Pravilnik o studentskoj subvencioniranoj prehrani.

druga menza studentski dom stjepan radić

Druga menza u studentskom domu Stjepan Radić | foto: srednja.hr

Studenti od sredine srpnja do početka rujna na iksicama nemaju subvenciju za prehranu. Tada su sve zagrebačke menze zatvorene, ali primjerice menze u Rijeci, Splitu i Šibeniku rade te hranu prodaju po komercijalnim cijenama. Studentski centar (SC) u Šibeniku ovo je ljeto prvi put imao otvorenu menzu.

U Šibeniku ljeti prodali 50 do 60 obroka dnevno, a ciljana skupina nisu turisti

– Uvođenje komercijalne djelatnosti u poslovanje pokazalo se kao dobra praksa kod mnogobrojnih studentskih restorana u Hrvatskoj. Za šibensku menzu ovo je novina u poslovanju. Povoljnim cijenama obroka omogućavamo uštedu vremena i novca svim našim korisnicima urbanog životnog stila te smo u ovom kratkom vremenu stekli stalne goste. Upravo radi njih ostali smo otvoreni i tijekom ljeta, ali samo u jednoj smjeni, odnosno uslugu prehrane ponudili smo isključivo u vrijeme marende i ručka, dok je u popodnevnim satima i navečer restoran bio zatvoren, kazali su nam iz šibenskog SC-a.

Njihova ciljana skupina nisu turisti zbog lokacije i isključivo zatvorenog prodaja, no svejedno ovaj SC dnevno je preko ljeta prodao između 50 i 60 obroka dnevno. Takve brojke očekivali su i njima su zadovoljni, a na svojem Facebooku svakodnevno oglašavaju ponudu jela.

– U Studentskom centru nije bilo kolektivnih godišnjih odmora, no svi radnici uredno uživaju prava iz kolektivnog ugovora i pravilnika o radu koji su javno dostupni na našim stranicama, a odnose se dakako i na korištenje godišnjeg odmora. Važno je napomenuti da smo zbog skorog otvaranja još jednog restorana u studentskom domu Palacin, koje je predviđeno za sljedeći tjedan, nedavno zaposlili još osoblja zbog čega je i rad našeg prvog restorana tijekom ljeta izvrsno poslužio za uhodavanje u posao našim novim djelatnicima, dodali su iz šibenskog SC-a.

Izdvojeni članak
nova menza split

Studenti velikog sveučilišnog grada dobili novu, modernu menzu: Pogledajte kako izgleda

‘Privlačna su destinacija i samim studentima koji jedu po jeftinijim cijenama’

Neke menze preko ljeta radile su i u Rijeci. Kako su nam pojasnili iz tamošnjeg SC-a, otvoreni su bili restoran Kampus u studentskom naselju Trsat te Mini u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Sve u cilju stvaranja uvjeta za unapređenje studentskog standarda.

– Na komercijalnom smještaju i prehrani popratili smo ‘Svjetsko rukometno prvenstvo mladih do 19 godina’, ‘Europsko prvenstvo u skokovima u vodu za juniore’ te ‘Svjetsko prvenstvo mažoretkinja’ gdje su i studenti na ljetnom smještaju mogli koristi uslugu prehrane, naveli su iz riječkog SC-a.

Iz splitskog SC-a kazali su nam da je od sedam restorana ljeti za javnost otvoreno njih tri.

– Privlačna su destinacija građanima Splita, ostalim posjetiteljima, ali i samim studentima, koji unatoč tome što nemaju iksicu u njima jedu po jeftinijim cijenama, rekli su iz SC-a u Splitu.

Izdvojeni članak
druga menza studentski dom stjepan radić

U menzama fali radnika pa studenti često ‘poljube’ vrata, SC: Odluke o radu donosimo s domskim odborima

Zagrebački SC, čini se, ne planira uvoditi komercijalnu djelatnost u poslovanje

No, korist od rada menzi preko ljeta ne vide u svim SC-ovima. Na naš upit SC u Zagrebu uputio nas je na Pravilnik o ostvarenju prava na pokriće dijela troškova studentske subvencionirane prehrane. Objasnili su da je jasno definirano da se pravo na subvencionirane studentske obroke odnosi isključivo na studente i traje isključivo za vrijeme akademske godine. Naveli su i da radnici sektora Prehrana studenata tijekom kolovoza koriste kolektivni godišnji odmor.

Tim Pravilnikom nigdje nije izričito zabranjeno da studentski restoran ne smije raditi od sredine srpnja do kraja kolovoza, već samo da tada studenti nemaju pravo na subvenciju. Drugi studentski centri, kao što su nam rekli iz SC-a u Šibeniku, uveli su komercijalne djelatnosti u poslovanje te preko ljeta hranu prodaju po komercijalnim cijenama. U spomenutom Pravilniku stoji kako davatelj usluge čini povredu ako dopusti korištenje studentske iskaznice osobi kojoj ista nije izdana, ako ne izda račun, ako se ne pridržava ponude, dopusti iznošenje hrane izvan restorana ili ne poštuje radno vrijeme.

Iz osječkog SC-a samo su kratko odgovorili da se njihovi objekti prehrane studenata zatvaraju 16. srpnja zbog kolektivnih godišnjih odmora.

– Svi se objekti Prehrane studenata zatvaraju 16. srpnja zbog kolektivnih godišnjih odmora. Ako bi interes studenata i drugih korisnika usluga bio veći u ljetnim mjesecima, svakako bi vrijedilo razmotriti rad i u tom periodu, no trenutno takvog interesa u Osijeku nema, zaključili su iz SC-a u Osijeku.