Pretraga

Olakšajte si tešku odluku: Donosimo pet savjeta za upis studija iz snova

A- A+

Upis na studij je odluka koja se ne donosi preko noći. Prvo pitanje koje si trebate postaviti je želite li uopće studirati. Ako je odgovor da, u sljedećim redcima možete pronaći informacije koji vam mogu pomoći u donošenju prave odluke. Donosimo pet savjeta koje bi svaki budući student trebao poslušati.

Studenti

Olakšajte si tešku odluku: Donosimo pet savjeta za upis studija iz snova | foto: Canva

Informirajte se

Upisujete studij. To je odluka koja se donosi jednom u životu (kod nekih možda i više puta), a vjerojatno do sada niste imali priliku odlučivati o nečemu važnijem. Baš zato prikupite sve informacije s interneta, društvenih mreža, od prijatelja i poznanika. Svaku informaciju propitkujte i doći ćete do pravog odgovora na pitanje koji je studij najbolji za vas.

Razmislite je li to pravi izbor za vas

Nakon što ste skupili sve informacije i imate okvirnu ideju koji je studij pravi izbor za vas, dobro promislite odgovara li vaš odabir kvalitetama koje imate, radnim navikama koje ste stekli i je li to ono što volite i želite raditi ostatak života. Ako ste prošli sve ove testove, imate pobjednika i to je studij za vas.

Proučite gdje ćete studirati

Iako već možda znate koji studij želite upisati, možda još uvijek niste odabrali grad u kojem ćete provesti najljepše godine. Naravno, možda ste odlučili ostati u svom gradu i ostati u poznatom okruženju. Svaki od izbora je pravi i ovisi o onome kakve su vaše mogućnosti i želje. Studentski život bez roditelja veliki je mamac, ali može biti i opterećenje. Stoga dobro promislite jer i to može biti važno za vaše snalaženje na studiju.

Upišite pripreme za maturu

Sve ovo do sada je bila samo mašta i imaginacija, ali kada ste si postavili cilj i znate što i gdje želite upisati, do toga treba i doći. Ako niste tisuću posto sigurni da vladate svim gradivom koje je pred vama, razmislite o upisu priprema za državnu maturu.

Izbor je velik, ali baš Veleučilište Aspira u Zagrebu, Splitu i online nudi popust od 20 posto na pripreme iz predmeta koje poželite. Trud koji ćete uložiti u pripreme vrijedi izdvojiti jer ćete biti sigurniji u sebe i napraviti važan korak prema upisu željenog studija.

Ozbiljno shvatite maturu

U zadnjoj ste godini srednje škole i umorni ste od svih ispita, ispitivanja, stresa oko izbora studijai svega ostaloga. Sve je to normalno i očekivano. Ostala je još matura kao zadnja prepreka i zato je shvatite ozbiljno. Na nju se zatrčite u punom trku uz puno dobrog treninga prije jer, kada odradite maturu kako treba, čeka vas najbolje ljeto života uz iščekivanje novog životnog poglavlja.