Pretraga

Omiljena slastica ravno iz studentskih kuhinja: Evo kako napraviti savršeni puding

A- A+

Studentske kuhinje su rijetko kada toliko u upotrebi, koliko u vrijeme ispitnih rokova. Ruku na srce, rijetko kada su studenti toliko vremena u sobama i stanovima da uopće imaju vremena za kuhanje. Za vrijeme rokova i dalje ne postoji to vrijeme, no barem postoji prilika – većinu provode u sobama.

foto: Unsplash; Claudia Crespo

Već nekoliko puta smo pisali o tome koliko je bitna hrana koja se jede za vrijeme rokova. Od toga da vam može pomoći smanjiti razine stresa, pa do toga da vam može pomoći u izdržljivosti ludog ritma, hrana je vrlo bitna u cijeloj ovoj priči, kao i inače za opće zdravlje. Stoga vam danas donosimo recept za jednu vrlo zdravu stvar – puding.

Nije tajna da šećer pomaže pri tome da se dulje ostane budnima, a još manja je tajna da većina studenta praktički živi na šećeru. Iako ga još uvijek nisu počeli šmrkati (barem se nadamo), studenti zaista cijene šećere. Od onih zdravih koje pronalaze u mandarinama (studentsko voće), pa do onih manje zdravih koji se na primjer nalaze u – pudingu.

Zamislite da ste student koji nema pećnicu, a upitno je i stanje hladnjaka. Kako ćete vi napraviti bilo kakav kolač, koji vam je trenutno potreban kako biste preživjeli dan u kojem ste pali najgori ispit? Ne možete baš svaki put zvati majku i moliti ju da vam autobusom šalje svoj poznati specijalitet, morat ćete se drugačije snaći.

Izdvojeni članak

Brz i zdrav obrok idealan za vrijeme rokova: Piletina na studentski način

Zbog pandemije, čak su i slastičarne zatvorene, a kolači koje možete kupiti u dućanu jednostavno nisu toliko dobri (niti vi imate novaca za kupovinu istih). Razmišljali ste o palačinkama, no onda ste se sjetili u kakvom je izdanju kuhinja u kojoj biste ih trebali peći, pa ste samo odustali. I onda ste se sjetili pudinga.

Iako vrlo nezdrav, puding je mnogima drago slatko jelo, prvenstveno zbog toga što ga je lako napraviti te ne oduzima puno vremena. Neće vam trebati ni hrpa sastojaka, već samo puding u prahu koji ćete kupiti u dućanu (naravno, onaj koji je na akciji),  pola litre mlijeka i šećer. Ukratko rečeno, čak i da imate na raspolaganju samo vrećicu koja visi s prozora u službi hladnjaka, nećete imati problema sa skladištenjem sastojaka.

Recept

Najbolja je stvar ta što sam recept za napraviti puding imate na vrećici pudinga koji kupujete. No, u slučaju da ste bacili tu vrećicu (što vjerojatno jeste), donosimo vam i mi sam recept.

Prašak za puding naspite u posudu i dodajte šećer. Ovisno o tome koliko želite zasladiti, dodajte više ili manje, no preporučuje se staviti četiri žlice. K tome dodajte zatim šest žlica hladnog mlijeka te dobro razmutite. Predložili bismo vam i upotrebu miksera jer ne postoji ništa gore od grudica u pudingu, no svjesni smo vaše situacije. Samo se potrudite sve dobro razmutiti.

Dok to mutite, ostatak mlijeka stavite da se grije na laganoj vatri. Ovo je vjerojatno najgori korak zato što ako vam mlijeko počne kipjeti, izgubit ćete više vremena na čišćenju i istjerivanju mirisa nego na pripremu i uživanje u krajnjem proizvodu. Dakle, čim primijetite da je mlijeko toplo (lagana para), miješajući dodajte smjesu koju ste pripremili s prahom i hladnim mlijekom.

Kada ste dovršili dodavanje ‘pudinga’, obavezno pustite sve ostalo na miru i brinite se oko toga da dobro promiješate puding. Grudice su zaista ružna pojava i potrebno ih je izbjeći, a ovo je sada krucijalan trenutak. Također, dodatno smanjite vatru – ne želite valjda čistiti zagorjelu posudu?

Nakon dvije-tri minute miješanja, maknite puding s vatre i odmah ga stavite u zdjelicu. Sad, ovisno o želji, možete ga ostaviti da se u potpunosti ohladi, ili tek pričekati da postane jestivo vruć. Što god odlučili napraviti, nemojte ga zaboraviti pokriti – ne biste željeli pojesti nešto osim pudinga. I za sam kraj, pro tip: očistite sve dok čekate da se puding ohladi. Dobar tek!