Pretraga

‘On je zaposlio pola Vukomerca’: Procurila snimka u kojoj Bošnjak opisuje suspektna zapošljavanja SC-a

A- A+

U snimci razgovora ravnatelja zagrebačkog SC-a Mirka Bošnjaka i predstavnika sindikata, Bošnjak govori da treba razlikovati zapošljavanje koje treba odraditi za sebe i obitelj od običnog zapošljavanja. Za svog suradnika Marija Župana, koji je HDZ-ovac kao i Bošnjak, govori da je zaposlio pola Vukomerca te da pri takvim zapošljavanjima treba imati mjeru. Spominje i da se bojao da će Župan u SC-u zaposliti svog sina, no da je super što mu je mjesto pronašao u Elektri.

mirko bošnjak sc zagreb

Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Mirko Bošnjak, ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra (SC),  na sastanku s predstavnikom sindikata u snimci koju posjeduju 24sata.hr,  govori kako je krajnje vrijeme da se prestane zapošljavati u administraciji SC-a te radi razliku između običnog zapošljavanja i kad nešto treba odraditi za obitelj.

Bošnjak kaže da je Župan zaposlio pola Vukomerca i da bi on sigurno promijenio Bošnjakov model ako postane ravnatelj

Ovo potonje, naglašava Bošnjak u snimci koju posjeduju 24sata.hr, nema veze s tim jer je to ‘kad nešto moramo odraditi za sebe i obitelj’. Inače, Bošnjak je član HDZ-a na zagrebačkoj Peščenici, a u SC-u je njegov savjetnik za studentska pitanja Mario Župan, potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini Grada Zagreba.

Bošnjak u nastavku razgovora optužuje Župana za suspektna zapošljavanja. Opisuje ga, navode 24sata.hr, kao tipičnog političara koji uvijek traži da se nekoga zbrine. Kaže da je Župan zaposlio ‘pola Vukomerca’ i da bi on sigurno promijenio Bošnjakov model ako postane ravnatelj. Zbog toga Bošnjak naglašava da se Županova zapošljavanja ne bi događala ako Radničko vijeće i sindikat stanu na njegovu stranu.

Izdvojeni članak
zgrada studentskog centra u zagrebu i mirko bošnjak ispred

Pobrojali smo sve skandale u zagrebačkom SC-u u 2023.: Crvi, propala obnova, ‘Bošnjakova mirovina’, bomba

Župan tvrdi da nije zapošljavao ljude iz svog kvarta, spominje konflikte Bošnjaka s Radničkim vijećem i sindikatima

Bošnjak je u snimci koju posjeduju 24sata.hr spomenuo stranku, ljude koji ne rade i državni posao, no pojašnjava da treba imati mjeru pri zapošljavanju. Sugovornik je dodao da to sve ljudi vide. Potom Bošnjak priča kako se bojao da će Župan u SC-u zaposliti svog sina, čemu bi se on usprotivio jer su medijski izloženi. No, Bošnjak objašnjava da je super što mu je pronašao mjesto u Elektri.

Za 24sata.hr potvrđena je autentičnost snimke, no Bošnjak im je rekao da će zatražiti provjeru snimke koju opisuje kao vjerojatno namontiranom. Napominje da se u SC-u zapošljava po zakonu. Župan za 24sata.hr kaže da je snimka vjerojatno nastala lani kada se odlučivalo hoće li Bošnjaku biti produžen mandat te misli da se ona dijeli zbog skorašnjih izbora.

Smatra da Bošnjak u tom procesu nije birao sredstva pa je išao klevetati i strašiti radnike ako netko drugi preuzme funkciju te je napomenuo da od 2018. nisu imali ni jednu žalbu na zapošljavanja. Župan za 24sata.hr pojašnjava je da je broj zaposlenih od tada smanjen za 100 te da on nije zapošljavao ljude iz svog kvarta. Tvrdi da Bošnjak ima osobne sukobe sa sindikatima i radničkim vijećem u posljednje vrijeme.

Izdvojeni članak
mirko bošnjak sjedi na stolici u prvom redu

Studenti traže da šef Studentskog centra Mirko Bošnjak ode u – mirovinu: Glasat će za to na sjednici

Studenti su se bunili protiv Bošnjakovog vodstva

Podsjetimo, u lipnju su studenti tražili smjenu sadašnjeg ravnatelja Bošnjaka, Na sjednici Upravnog Vijeća SC-a u Zagrebu predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu bio je obvezan glasati protiv produljenja mandata ravnatelju Bošnjaku, no s četiri glasa za ravnatelju Bošnjaku mandat je produljen za još godinu i pol dana. Tadašnji predsjednik Studentskog zbora na okupljanju pred SC-om, gdje je nekoliko studenata nosilo majice s prekriženom glavom Bošnjaka, kazao je da se studenti kontinuirano žale na standard. Spomenuo je i podršku velikog broja radnika koji ne žele izlaziti u javnost jer ih je strah za njihove poslove. Pred zagrebačkim SC-om tada su studenti i novinari zaustavili i Bošnjaka.

– Svaki prigovor studenata koji se spominje zadnjih dana ja doživljavam kao motiv da SC u Zagrebu bude još bolji, još uspješniji i još kvalitetniji. Nijedan prigovor studenata nikada nismo zanemarili i dalje stojimo na raspolaganju jer smo tu zbog studenata, a ne studenti zbog nas. Ja sam uložio veliku energiju da tu paradigmu promijenim, objasnio je tada Bošnjak.