Pretraga

Pobrojali smo sve skandale u zagrebačkom SC-u u 2023.: Crvi, propala obnova, ‘Bošnjakova mirovina’, bomba

U zagrebačkom SC-u u 2023. godini bilo je podosta burno. Krajem godine trebala je krenuti obnova paviljona na Savi, no to se nije dogodilo kao ni smjena ravnatelja Bošnjaka koju su studenti tražili. SC je lopticu prebacivao na studente kada menze nisu radile ili kad im je provaljeno u sobe u domovima. U menzama su se ponovno nalazili crvi i žohari, poskupio je ljetni smještaj, a usto je i zagrebački SC jedini od većih SC-ova kojem je stanovanje osoba različitog spola u studentskim sobama – neprihvatljivo i neuobičajeno.

zgrada studentskog centra u zagrebu i mirko bošnjak ispred

Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a u Zagrebu | foto: srednja.hr

U 2023. godini studenti su shvatili da je standard zagrebačkog Studentskog centra (SC) puno niži od drugih SC-ova u Hrvatskoj pa su pokušali smijeniti trenutnog ravnatelja Mirka Bošnjaka. To im nije pošlo za rukom, a apeli Studentskog zbora aktivirali su se nedavno kada je SC provalu u studentskim sobama nazvao ‘vandalskim činom’. I to je samo dio događaja u zagrebačkom SC-u u 2023. godini.

Krajem 2023. trebala krenuti obnova paviljona na Savi, zasad sve odgođeno

Vijest o obnovi petog i šestog paviljona na Savi u 2023. istovremeno je razveselila i rastužila studente. Studentski smještaj time bi konačno bio podignut na pristojnu razinu, no studenti su bili zabrinuti kako će pronaći stan i kolika će biti subvencija koju će dobiti zauzvrat stanovanja u domu dok traje obnova. SC je najavio početak radova za kraj 2023., no mjesec dana kasnije rekli su da od toga ništa te da će obnova krenuti krajem ove akademske godine. Naime, SC čeka natječaj za financijska sredstva za obnovu, datume obnove sada više ne spominje, a zanimljivo je da o svemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kad smo ih zadnji put u studenom o tome pitali – nije imalo pojma.

U menzama se pronalazili crvi i žohari, studenti primili čudne pozive

Početkom 2023. tek se smirivala ‘afera crv’  u kojoj je student tvrdio kako je u menzi na Savi pronašao crva u bečkom odresku. Inspekcija je utvrdila da je riječ o zrncima riže, no u menzama su otkrivene druge nepravilnosti zbog kojih su naplaćene kazne. U ožujku 2023. priča se samo nastavila – na Filozofskom je studentica u đuveču pronašla crva, a inspekcija je otkrila da su crvi su bili prisutni i u drugim, zapakiranim vrećicama juhe koje su potom povučene iz svih skladišta i kuhinja SC-a. Početkom prosinca pak su studenti u menzi Studentskog doma Stjepan Radić pronašli žohara. Nakon što je ta slika objavljena na društvenim mrežama, zaprimili su poziv da maknu objavu. Taj glas, koji se nije predstavio, ispričao se, ponudio studentu povrat novca i besplatnu večeru s opaskom da se takve stvari prijavljuju na licu mjesta, a ne objavljuju po društvenim mrežama. Nakon toga, znakovito, Studentski centar uputio je ispriku studentima i pozvao da ne objavljuju takve sadržaje, već da na licu mjesta daju prigovore.

Provala u studentske sobe, SC prvo negirao da su ukradene stvari, događaj zvali ‘vandalizmom’

Neposredno nakon Božića provaljeno je u deset soba na tri različita kata petog paviljona na Savi. Student koji je podijelio fotografiju obijenih vrata kazao je da je policija zvana tek jutro nakon incidenta te da je zaštitar izjavio da on ni ne bi zvao policiju. Zagrebački Studentski centar na to je poslao priopćenje za medije u kojem su rekli da nije riječ o provali, već o vandalizmu. Na kraju su se posuli pepelom, priznali da su neke stvari ukradene, lopticu prebacili na studente, a zahtjev studenata za postavljanjem nadzornih kamera neće ispuniti sve do obnove dva paviljona na Savi.

Izdvojeni članak
zgrada sveučilišta i menza

Studentima od nove godine obećana nova menza, SC: ‘Bit će otvorena kad se steknu svi zakonski uvjeti’

Gužve pred menzama obilježile 2023., SC krivi studente koji dugo biraju jela

U svibnju ponovno su krenuli problemi s gužvama pred menzom na Savi, a fotografije čekanja preplavile su studentske grupe. Gužve je stvaralo to što vikendom nije radila prva menza koja tijekom tjedna nije radila ni za večeru. Zagrebački SC tada je pojasnio da je koronavirus utjecao na njihovo poslovanje te da im nedostaje radne snage – kuhara, konobara i pomoćnih radnika. Gužve su se nastavile u studenom, a naš test je pokazao da se pred menzom čeka barem 18 minuta. Iz zagrebačkog SC-a pak su tvrdila da nije bilo čekanja dužeg od 15 minuta.

Ispred menze u studentskom domu ‘Stjepan Radić’ krajem studenog osvanula je bizarna poruka da će gužve biti manje ako studenti kraće biraju jela. Iz SC-a su rekli da je ova poruka bila prilično nespretna, ali da je pisana u dobroj namjeri. Sredinom prosinca zatvorena je brza menza na Savi, a ravnatelj Bošnjak poslao je pismo u kojem je rekao da je 27 radnika na bolovanju. Dodajmo i da poznata slasta na Savi nije radila, kako su nam rekli iz SC-a, zbog poplave koja je uzrokovala štetu na liftu. Taj lift već je prije bio problematičan jer je znao stati u međukatu s osobljem u njemu pa su majstori morali intervenirati.

Zagrebački SC nije ponavljao natječaj da podijeli sve subvencije za studente podstanare

Na natječaj SC-a u Zagrebu za subvencije studentima koji žive kod privatnih stanodavaca pristiglo je 1.011 prijava, na konačnoj listi bilo je 897 dobitnika, iako je subvenciju moglo dobiti 1.275 studenata. Iz zagrebačkog SC-a rekli su nam da se natječaj ne može produžiti zbog rokova koje imaju prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja. No, splitski SC ponavljao je natječaj kako bi podijelio sve subvencije. Znakovito je i što su nam iz Studentskog zbora u podcastu rekli da su od SC-a dobili obećanje da će natječaj biti ponovljen ili produžen, no na kraju od toga nije bilo ništa. Sličnih problema bilo je i u ožujku 2023. kada se dijelila jednokratna subvencija Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Tada je zagrebački SC ponavljao natječaj također zbog malog broja prijava, a studenti u drugom krugu nisu trebali priložiti potvrdu o boravištu.

Izdvojeni članak
studentski dom cvjetno naselje zagreb

SC u Zagrebu studentima nudi besplatno savjetovanje: Evo kako im se možete obratiti

Ove godine uspjeli su poskupiti ljetni smještaj

Ljetni smještaj u studentskom domu u Zagrebu u 2023. godini koštao je 150 eura, odnosno 1.130 kuna za mjesec i pol boravka. Povećanje je to u odnosu na 2022. godinu kada je cijena ljetnog smještaja bila 900 kuna. Još 2022. SC Zagreb pokušao je povećati cijenu smještaja  ali je odluka povučena nakon pobune studentskog zbora. U 2023. to im je ipak uspjelo.

Studenti tražili smjenu Bošnjaka, on poručio: ‘Svaki prigovor studenata ja doživljavam kao motiv da SC bude bolji’

U lipnju su studenti tražili smjenu sadašnjeg ravnatelja Bošnjaka, Na sjednici Upravnog Vijeća SC-a u Zagrebu predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu bio je obvezan glasati protiv produljenja mandata ravnatelju Bošnjaku, no s četiri glasa za ravnatelju Bošnjaku mandat je produljen za još godinu i pol dana. Tadašnji predsjednik Studentskog zbora na okupljanju pred SC-om, gdje je nekoliko studenata nosilo majice s prekriženom glavom Bošnjaka, kazao je da se studenti kontinuirano žale na standard. Spomenuo je i podršku velikog broja radnika koji ne žele izlaziti u javnost jer ih je strah za njihove poslove. Pred zagrebačkim SC-om tada su studenti i novinari zaustavili i Bošnjaka.

– Svaki prigovor studenata koji se spominje zadnjih dana ja doživljavam kao motiv da SC u Zagrebu bude još bolji, još uspješniji i još kvalitetniji. Nijedan prigovor studenata nikada nismo zanemarili i dalje stojimo na raspolaganju jer smo tu zbog studenata, a ne studenti zbog nas. Ja sam uložio veliku energiju da tu paradigmu promijenim, objasnio je tada Bošnjak.

‘Kupujem dom, imam četiri godine iskustva ilegalnog života na Savi’

U Zagrebu oko tri tisuće studenata nije dobilo dom, a studenti su po cijenama većim od tisuću eura prodavali sobe u studentskim domovima. O tom problemu zagrebački SC rekao je da su prošle akademske godine odradili 30 redovnih i pet izvanrednih kontrola te su izrekli 20 disciplinskih mjera gubitka prava na smještaj na godinu dana ili za cijelo vrijeme studiranja.

Izdvojeni članak
euri i centi

I studenti najvećeg SC-a plaću mogu dobivati na Revolut: Evo što je potrebno napraviti

Od većih SC-ova samo zagrebački ne dopušta da u istoj sobi u domu budu osobe različitog spola

U studentskim domovima u Rijeci, Splitu i Osijeku studenti različitog spola mogu biti u istoj sobi. Kako su nam kazali, tako zajedno u sobi mogu biti brat i sestra ili primjerice ljubavni par. No, u zagrebačkim studentskim domovima takvo je nešto ilegalno i studenti različitog spola koji žive u istoj sobi čine disciplinski prekršaj. Iz zagrebačkog SC-a kažu da je to neuobičajeno i neprihvatljivo.

Konačno ukinuta zabrana posjeta u domovima

Iako je većina mjera donesenih za vrijeme pandemije u Hrvatskoj ukinuta još tijekom proljeća 2022., sve do veljače 2023. zagrebački SC izvlačio se s ukidanjem zabrane posjete u domovima. Iako su studenti zahtijevali ukidanje te mjere, zagrebački SC mjeru je branio time da je njenim uvođenjem navodno na višu razinu podignuta osobna sigurnost stanara i imovine.

Bomba u Savskoj 25 rezultirala otkazom mesara, a sve bila šala

Mesar zagrebačkog SC-a stavio je ručnu bombu u automobil šefa skladišta prehrane u listopadu. Sve se dogodilo u Savskoj 25, sjedištu zagrebačkog SC-a. Iz policije su nam rekli da je 31-godišnjak ručnu bombu pronašao u autu nakon dolaska s posla te da ju je osumnjičeni postavio bez konkretne namjere činjenja kaznenog djela. Mesar je dobio otkaz, a ravnatelj SC-a Bošnjak izjavio je da je cijela ta situacija zapravo bila – šala.

Izdvojeni članak
studentski ugovori, u pozadini dvorana puna studenata

Izašao cjenik studentskih poslova za 2024., SC Zagreb za nekolicinu preporučuje satnicu iznad 8 eura

SC briljirao u pravopisu u svojim obavijestima

Zagrebački SC često ‘omaši’ u pravopisu ili gramatici u svojim obavijestima pa se tradicija nastavila i u 2023. Tako u obavijesti za studente baš nisu razlikovali ‘č’ i ‘ć’ pa su umjesto plaćanje napisali – ‘plačanje‘. Nakon našeg članka pogrešku su ispravili.

Pet godina trebalo je SC-u da se digitalizira, zbog toga radili studenti koji nisu smjeli

Ove je godine student servis Zagreb automatskom provjerom statusa studenta obnovio članstva svim studentima koji zadovoljavaju uvjete za obavljanje posla te su upisani u tekuću akademsku godinu. No, s tom provjerom su trebali krenuti još 2018. tako da su u periodu od pet godina mogli raditi i studenti koji na to nisu imali pravo. SC Zagreb digitalizirao se pet godina, a MZO je tvrdio da je problem bio u ‘tehničkoj izvedbi’ SC-a.

Izdvojeni članak
kif zagreb tiktok

Zagrebački faks osvanuo na TikToku: Već su prikupili 230.000 pregleda, predstavili i dekana

Novi šalter na Savi nije pokazao neke rezultate, student servis opet radio skraćeno pred blagdane

Otvaranje šaltera student servisa na Savi i Cvjetnom, kao što smo pisali, nije pokazalo neke rezultate. Nakon ljetne stanke od čak tri mjeseca najesen je šalter na Savi ponovno otvoren, a onaj na Cvjetnom nije otvoren još dan-danas. Svakako, student servis je i u 2023. dan pred blagdane skraćivao svoje radno vrijeme.