Pretraga

Online kolegiji: Besplatan način da naučite što god vas zanima

A- A+

Kolegiji koji su dostupni na internetu, pritom još i besplatni, a možete ih “pohađati” kada god i na koliko god dugo sami želite i možete. Ovakvih je kolegija na internetu uistinu mnogo te bilo tko može naučiti ponešto o programiranju, photoshopu, marketingu, data analizi, ekonomiji, biznisu, medijima ili bilo čemu drugom što mu je u području interesa.

pixabay.com

Neke od najpoznatijih platformi za online učenje su edx, coursera, futurelearn i udacity. Milijuni ljudi  koriste ove platforme da bi unaprijedili neko svoje znanje, dobili specifično znanje o nekoj temi, napredovali na poslu i u svojoj karijeri ili stekli neko osnovno znanje o temi koja ih zanima.

Na nekima od ovih platformi (posebice na edX-u) nude se besplatni online kolegiji s Harvarda, MIT-a, Columbie, Oxforda, Stanforda i mnogih drugih vrhunskih visokih učilišta.

Izdvojeni članak

Kolegiji Harvarda i Yale-a koje možeš pohađati online – i to besplatno

Kolegiji su uglavnom besplatni, a ako želite dobiti certifikat kojim svoje znanje možete i dokazati, potrebno je uplatiti određenu svotu novca. No naučiti nešto i steći znanje koje potom možete staviti u CV moguće je i bez plaćanja. Na svaku od platformi potrebno se registrirati putem maila i potom možete tražiti kolegije ili teme koje vas zanimaju.

Postoje i platforme koje su usmjerene na uže područje znanja, pa tako na codecademy besplatno možete naučiti raditi u različitim programima za kodiranje. Na službenom Googleovom tečaju Google digitalna garaža, možete naučiti ponešto o digitalnom marketingu koji uključuje i službeni certifikat, a postoji i tečaj Google Analyticsa za početnike.

Ako vas pak zanimaju Adobe servisi, primjerice Photoshop, o tome više možete naučiti na Adobe Learn.

Mnogo toga može se naučiti i na YouTube-u, što je ponekad i najjednostavnije. Videi u kojima su objašnjeni koraci za točno određenu stvar koju trebate primjerice za rad u Wordu, Excellu, Photoscapeu ili bilo kojem drugom programu, lako se mogu pronaći.