Pretraga

Kolegiji Harvarda i Yale-a koje možeš pohađati online – i to besplatno

A- A+

Osnove svakoga predmeta mogu se naučiti u bilo kojim godinama života, rekao je Jerome Bruner. Vrijeme i novac zaista su katkada ograničavajući faktor, no često i samo isprika. Prestižna i naširoko priznata američka Sveučilišta Harvard i Yale danas nude kolegije koje možete pohađati iz vlastite sobe i potpuno besplatno.

Pixabay/12019

Učiti nove stvari je teško, a ponekad čak mučno i naporno. No zauvijek ostati gladan znanja odlika je pravog intelektualca.

U nastavku donosimo popis kolegija koji bi trebao zadovoljiti svačije intelektualne apetite.

Krenimo sa Sveučilištem Yale.

Teorija igara

”Da bi u modernom dobu bili obrazovani, morate razumjeti osnove teorije igara” (Paul A. Samuelson)

Teorija igara je svuda oko nas iako je često nismo svjesni. Ona pomaže u analizama strateških problema u različitim okruženjima: od obiteljskih svađa, međususjedskih odnosa, odluka o potomstvu i prelaska ceste u prometnom gužvi do donošenja odluka o razoružanju, podizanja cijena, korištenje
prirodnih resursa, izbora glavnog tajnika UN-a itd.

U situacijama sukoba ili konkurencije teorija igara usmjerava nas ka odabiru najboljih strategija i pomaže pri odlučivanju u neizvjesnim situacijama s kojima se suočavaju tvrtke, političari, vladine i nevladine organizacije, ali konačno, i svatko ponaosob u svakodnevnom životu.

Kolegij koji se sastoji od 24 jednosatnih predavanja na kojima se stječe uvid o temeljima teorija igara i njihove primjene unutar ekonomske i političke teorije.

Syllabus kolegija možete pronaći OVDJE.

Uvod u klasičnu glazbu

Beethoven, Mozart, Bach, Brahms, Shostakovich… stara su i odavno vam poznata imena. Ako ne studirate glazbu vjerojatno je da se ne susrećete s ovakvom glazbom često. Na ovom kolegiju možete naučiti od kojih je elemenata sačinjena glazba i zašto do današnjeg dana ona puni velike koncertne dvorane. Konačno, naučit će vas slušati glazbu drugačijim ušima i možda usmjeriti k razumijevanju nekih drugih žanrova kojima nikada niste dali priliku.

Kolegij se održava kroz 9 tjedana s 2-3 sata predavanja tjedno. Također ga je moguće slušati besplatno. Na ovome mjestu možete pročitati syllabus kolegija, a za one koji ispune uvjete dostupna je i financijska potpora.

Putovanje svemirom

Putovanje svemirom priča je o nastanku svih nas i svega oko nas. Putovanje svemirom zaokruženi je i interdisciplinarni pristup koji objedinjuje evolucijske i humanističke znanosti kao što su filozofija, povijest, umjetnost i religija. Prvi je dio predavanja usmjeren na biološku evoluciju, dok se u drugome dijelu nastoji odgovoriti na pitanje koje je čovjekovo mjesto u prirodi.

Kolegij se sastoji od čitanja i video-predavanja, a moguće ga je slušati na engleskom i kineskom jeziku. Njegovu strukturu možete vidjeti OVDJE.

https://www.youtube.com/watch?v=-pjsJ5OFJlQ

Temelji fizike 1 i 2

Znati temelje fizike znači razumjeti osnovne principe prema kojima svijet funkcionira. Da bi se pristupilo kolegiju potrebna je visoka matematička obrazovanost. Predmet obuhvaća Newtonovsku fiziku, specijalnu teoriju relativnosti, gravitaciju, termodinamiku i valove.

Predavanja se drže dva puta tjedno po 75 minuta.

Na ovome mjestu možete pronaći sve informacije o uvjetima, načinu ocjenjivanja i literaturi potrebnoj za kolegij.

Moralnost u svakodnevnom životu

Moralna pitanja datiraju još od starogrčkih filozofa i toliko su usađena u naše živote da su nam možda i prebliska da bismo ih razriješili. Što znači biti pristojan, human, altruističan? Što ili tko određuje što je dobro činiti a što nije? Zašto različite kulture njeguju različite moralne vrijednosti? Može li biologija objasniti moralnost? Danas je diskurs pojedinih pitanja o moralu prebačen s filozofije na moralnu psihologiju.

Predavač je briljantni moralni psiholog i kognitivni znanstvenik Paul Bloom.

Kolegij pretpostavlja opterećenje od 2 do 3 sata rada tjedno, a na ovome mjestu možete konzultirati i syllabus.

U nastavku teksta donosimo online besplatne kolegije sa Sveučilišta Harvard

Uvod u računalne znanosti

Malo što se danas cijeni kao znanje u programiranju. Na ovom kolegiju možete, između ostalog, steči osnovna znanja komputacijskoga mišljenja, rješavanja problema, web developmenta itd. Cilj je ovih lekcija osposobiti polaznika za programiranje u nekoliko jezika uključujući C, Python i Java.

Predavanja traju 10 tjedana i zahtjevaju rad od 10 do 20 sati tjedno.

U nastavku, za BigThink Bjarne Stroustrup (koji je izumio C++) objašnjava zašto je važno znati programirati u više jezika.

Arhitetska imaginacija

Zvuči čudno? Na prvu definitivno. Riječ je o prekrasnom spoju umjetnosti i arhitekture. Kolegij objedinjuje tehničku i kulturnu pozadinu povijesti arhitekture. Upravo ova potonja, socijalna vrijednost, ostvaruje se u arhitetskom izražaju, u svojoj estetičkoj formi. Ove su dvije forme neraskidive i proučavajući jednu dimenziju, približavamo se odgovorima u onoj drugoj. Polaznik će naučiti čitati, analizirati i razumijevati različite forme arhitetske reprezentacije te ovladati osnovnim principima za stvaranje vlastitih crteža i modela.

Pročitajte syllabus i saznajte više o ovom neobičnom kolegiju.

Super-Zemlja i život

Ovo je kolegij o životu. O životu na Zemlji, ali i životu na nekim drugim ‘Zemljama’. Posljednjih su desetljeća astronomi otkrili mnoge planete izvan našeg solarnog sistema, dok su istovremeno biolozi, ne posve objasnili, ali se uvelike približili odgovorima na pitanja otkuda i kako nastaje život. Na ovom kolegiju, snagom znanja koja smo stekli iz biologije i astronomije, zajedno s geologijom, nastoji se odgovoriti na vječno pitanje: jesmo li sami u svemiru?

Predavanja traju 15 tjedana i kolegij stvara opterećenje od 3 do 5 sati uloženoga rada tjedno. Ovdje možete saznati ishode učenje, syllabus, literaturu te upoznati predavače.

Pravednost

Na ovom se kolegiju obrađuju fundamentalne postavke političke filozofije na temelju čitanja klasičnih autora teorije pravednosti kao što su Aristotel, John Locke, Immanuel Kant, John Stuart Mill i John Rawls. Osim povijesnog pregleda lekcije uključuju analizu suvremenih moralnih dvojbi. Neke zastupljene teme su afirmativno djelovanje, istospolni brakovi, distribucija novca, regulacija tržišta i ljudska prava. Cilj je pristupnika pripremiti i uključiti u kritičko rezoniranje o kontroverznim temama.

Više informacija o kolegiju možete pronaći OVDJE.