Pretraga

Od programiranja do meditacije: 10 najposjećenijih online tečajeva

A- A+

Ako ne znaš, pitaj Internet. Internet ima sve korisne i beskorisne informacije i odličan je kao izvor dodatnog znanja, ne samo razbibrige. A online tečajevi stranih jezika su ‘so last year’, ove se godine učilo programiranje i umjetna inteligencija, kao i tehnike meditacije i učenja.

Foto: srednja.hr

Učenje se ne smije ograničiti samo na ono što nam učitelji kažu dok smo u školskim klupama, a online tečajevi su brzo i lako rješenje. imaju širok dijapazon tema koje biramo prema vlastitim interesima, a ne prema zadanom kurikulumu, od njih nas dijeli samo jedan klik i često su besplatni. I možeš se obrazovati cijeli dan, a da ne napustiš udobnost pidžame. Tako je sasvim normalno da netko nauči treći strani jezik putem online tečajeva i pomoći YouTubea, ali su sve češće online edukacije u područjima informatike.

Prema Business Insideru, ove je godine najpopuarnija Coursera, profitabilni online sustav obrazovanja koji nudi tečajeve u suradnji s najboljim sveučilištima i organizacijama. Osim stručnosti, velika prednost je i činjenica da su tečajevi besplatni, uz eventualna plaćanja na dodatne sadržaje. Zanimljiv je i način na koji se na Courseri podučava: umjesto da 45 minuta slušate stručnjaka kako predaje, postoji gomila interaktivnog sadržaja, videa i praktičnih primjera, kao i zadaće i završni ispit.

U ovogodišnjih top 10 tečajeva na Courseri se našlo pomalo od svega. Veliki dio zauzima učenje programiranja što je rezultat svakidašnje potrebe za informatičkom pismenošću, ali su se pri vrhu našli i tečajevi koji pomažu osobnoj izgradnji.

Izdvojeni članak

Priča o Duolingu, aplikaciji za učenje stranih jezika koju koristi 100 milijuna ljudi

10. Uvod u financijsko savjetovanje, Sveučilište Pennsylvania

Ovaj tečaj profesora s Whartona dio je paketa poslovnih tečajeva na Courseri s Whartona koji košta 595$, ali nakon završenih tečajeva dobijete potvrdu koju s ponosom možete uvrstiti u CV i može vam donijeti prednost pri zaposljenju, pogotovo u tvrtkama ili poslovnim školama.

Ako ipak niste toliko ambiciozni i ne treba vam cijeli paket kao ni potvrda, možete besplatno pohađati samo Uvod u financijsko savjetovanje i kao profesionalac ovladati ekonomijom malih brojeva u kućanskom budžetu. Povrat poreza više neće biti bauk.

Izdvojeni članak

MIT nudi besplatan online tečaj fotonovinarstva

9. Uspješno pregovaranje: Osnovne strategije i vještine, Sveučilište Michigan

Pregovarate s roditeljima kada vi hoćete biti vani do pet, a smijete do dva. Pregovarate sa šefom kada hoćete ranije otići s posla. Pregovarate na tržnici kada hoćete dvije naranče za cijenu jedne. Ukratko, pregovaranje odavno više nije samo poslovna strategija već dio svakodnevice, a ovim tečajem profesora Poslovne škole Ross ćete savladati strategije uspješnog pregovaranja od cjenkanja do sklapanja ugovora u vašu korist.

8. Uvod u interaktivno programiranje u Pythonu (1. dio), Sveučilište Rice

Četiri profesora će vas podučiti osnovama programiranja u programskom jeziku kojeg koriste Google, NASA i Yahoo. Python je jedan od pet najboljih programskih jezika, i najvjerojatnije nakon uvodnog tečaja nećete postati programer u Googleu, ali ćete savladati osnove. I napraviti vlastitu igricu, a to je stvarno cool.

7. Tibetanska budistička meditacija i moderni svijet, Virginijisko sveučilište

Meditacija je puno više od pukog turskog sjeda i opetovanog izgovaranja ‘om’, a ovim tečajem ćete naučiti o povijesti meditacije, njezinoj filozofiji i promjenama u modernom svijetu.

Izdvojeni članak

Najluđi online tečajevi

6. Alati podatkovnog znanstvenika, Sveučilište John Hopkins

Ovaj je tečaj također samo besplatni i manji dio skupljeg i opširnijeg tečaja koji dolazi s certifikatom, ali će vas upoznati s glavnim pitanjima i problemima kojima se bave podatkovni znanstvenici, kao i alatima kojima se služe.

5. R programiranje, Sveučilište John Hopkins

Na samoj sredini se vraćamo programiranju i to tečaju koji je također dio paketa od 10 tečajeva o znanosti o podacima. Ovaj se pak bavi analizom podataka i upoznaje polaznike tečaja s R programiranjem – najpopularnijim programskim jezikom za tu svrhu.

4. Strojno učenje, Sveučilište Stanford

Zar postoji bolji način od učenja o umjetnoj inteligenciji nego preko računala, online putem? Ovaj tečaj upoznaje svoje polaznike s najučinkovitijim tehnikama strojnog učenja, ali im i daje priliku da to primijene i učine da strojevi rade za njih.

3. Programiranje za sve (upoznavanje s Pythonom), Sveučilište Michigan

Još jedan tečaj koji će vas upoznati s osnovama rada u Pythonu, a ne zahtijeva početno predznanje osim rada na računalu i osnovne matematike.

2. Svladavanje analize podataka u Excelu, Sveučilište Duke

Očito da su poslodavci počeli provjeravati ljude koji u životopis napišu da poznaju rad u Excelu i onda se ispostavi da je sve što znaju upisivati slova u tablice. Ovaj tečaj će upoznati polaznike s konceptima rada u Excelu, a za puni ćete tečaj morati isprazniti džep za 395$.

1. Učenje kako učiti: Moćni mentalni alati za pomoć u svladavanju teških predmeta, Sveučilište California u San Diegu

Pomalo iznenađujuće, na samom vrhu nije tečaj vezan uz najnovije tehnološke inovacije, već upravo tečaj o učenju. Tehnike učenja koje su koristili stručnjaci iz područja sporta, umjetnosti, književnosti, matematike, znanosti i ostalih disciplina, kao i načine kako se nositi s prokrastinacijom, te zbilja, na koji način što učiti, možete doznati putem ovog tečaja. Možda je najbolje prvo savladati ovaj tečaj, a onda se baciti na svladavanje umjetne inteligencije i programiranja.