Pretraga

Harvard i MIT nude besplatno znanje milijardi ljudi

A- A+

Harvard University i MIT osmislili su zajednički projekt pod nazivom edX koji bi trebao omogućiti besplatno obrazovanje studentima diljem svijeta putem interneta. Projekt bi u funkciju trebao biti pušten već ove jeseni, prenosi Huffington Post.

Besplatno znanje koštalo 60 milijuna dolara

Prema informacijama koje stižu iz Bostona studentima bi na raspolaganju trebala biti video predavanja, kvizovi i testovi te online labaratoriji. Također su planirane konzulacije i savjetovanja s voditeljima kolegija te povezivanje s kolegama.

MIT i Harvard su zajedno uložili oko 60 milijuna dolara kako bi ovaj projekt korisnicima bio sasvim besplatan.

– Ovo je nešto nevjerovatno. EdX omogućava povezivanje i suradnju studentima iz cijelog svijeta. Naš konačni cilj je ponuditi besplatno znanje i doprijeti do 1 milijarde ljudi, optimistično je zaključio Anant Agarwal, predsjednik edX-a dodavši kako je ovo tek prvi korak u revoluciji obrazovanja.

Redoviti studenti se osjećaju prevarenima

Ipak, nisu svi pretjerano oduševljeni ovom idejom. S obzirom da je edX osmišljen kako bi besplatno ponudio znanje ljudima diljem svijeta, postavlja se pitanje opravdanosti naplaćivanja studija redovitim studentima.

Smatraju da nije pošteno da se za njih teško stećeno i skupo plaćeno znanje ponudi na ovakav način, jer se onda oni na tržištu rada nalaze u neravnopravnom položaju.