Pretraga

Ono kad znanstvenici riješe problem koji muči ‘male’ ljude: Riječki profesor za to dobio prestižnu nagradu

A- A+

Alen Jugović dobitnik je nagrade Rikard Podhorsky za 2022. godinu nakon što je u svojemu projektu kategorizirao 300 luka i tako omogućio efikasnije i štedljivije korištenje luka. Njegov rad predstavlja osnovu za reviziju postojećih lučkih tarifa, što će omogućiti korisnicima luka i lučkih područja da plaćaju pristojbe i naknade u skladu s razinom infrastrukture, kvalitetom usluga i općenito uređenosti pojedine luke. To je prepoznala Akademija tehničkih znanosti Hrvatske koja mu je dala ovu nagradu, jer je svojim angažmanom doprinio radu Akademije i njenoj prepoznatljivosti u svijetu.

profesor alen jugović, fotografiran na terasi

Alen Jugović, profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci dobitnik je nagrade Rikard Podhorsky za 2022. godinu
Foto: Sveučilište u Rijeci

Alen Jugović, profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci, dobio je prestižnu godišnju nagradu Rikard Podhorsky za iznimno vrijedan doprinos znanosti i struci te za rad koji je unaprijedio suradnju s gospodarstvom.

Pružio je smjernice za poslovanje luka

Nagrada je to za 2022. godinu, a dodjeljuje ju Akademija tehničkih znanosti Hrvatske za istaknuti doprinos u radu Akademije i njenoj afirmaciji u svijetu tijekom proteklih 5 godina.

Profesor Jugović vodio je projekt za izradu planova gospodarenja brodskim otpadom u lukama. U sklopu tog je projekta proveo detaljnu analizu stanja luka i tržišta.

U svojem radu, uzimajući u obzir specifičnosti poslovanja svake luke i interne organizacije, pružio je smjernice za optimalnu organizaciju i poslovanje u skladu s važećim zakonima. To je rezultiralo ekonomskim napretkom luka, lokalnih jedinica samouprave i, ističu u priopćenju sa Sveučilišta u Rijeci, Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak
ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat: Daje mu ga naše sveučilište

Kategorizirao je više od 300 luka

Sasvim konkretno, profesor Jugović razvio je inovativnu metodologiju kojom je kategorizirao više od 300 luka za 16 županijskih lučkih uprava. Ovo je stvorilo osnovu za reviziju postojećih lučkih tarifa, što će omogućiti korisnicima luka i lučkih područja da plaćaju pristojbe i naknade u skladu s razinom infrastrukture, kvalitetom usluga i općenito uređenosti pojedine luke.

– Ova pravednija valorizacija omogućit će svim korisnicima luka, uključujući gospodarstvenike i turiste, da primaju odgovarajuću razinu usluga u svakoj pojedinoj luci, uzimajući u obzir visinu lučkih pristojbi i naknada, navode sa Sveučilišta u Rijeci.

Jugović je bivši dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, gdje i danas radi kao profesor pri Zavodu za logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu.