Pretraga

Otkrivamo sve o najpoznatijim svjetskim školama za profesionalne pivare

A- A+

U nizu zanimljivih i čudnih obrazovnih programa diljem svijeta, možete se školovati i za profesionalnog proizvođača piva. U Hrvatskoj ne postoji institucija takvog karaktera, međutim učenici prehrambenog i voćarsko-vinogradarskog smjera Srednje škole Petrinja, proizvode svoje pivo. U samo nekoliko zemalja svijeta postoje škole i fakulteti za ‘pivarstvo’, a donosimo najpoznatijih nekoliko u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najdalje u razvoj nastavnog programa za ovo zanimanje.

Pivo je toliko omiljen napitak diljem svijeta da se njegova priprava počela izučavati u školama, pa čak i na fakultetima. Najdalje su u razvijanju ‘pivarskog kurikuluma’  otišli Nijemci i Amerikanci, koji su poznate nacije pivopija. Za profesionalnog pivara se možete školovati i u Danskoj te Ujedinjenom Kraljevstvu. Kod nas kao i u većini država na Zemlji, ne postoji ustanova ovakvog karaktera, no učenici Srednje škole u Petrinji proizvode svoje pivo.

U tekstu donosimo nekoliko najpoznatijih pivarskih škola, te smjerova na fakultetima, prema portalu beerinfo.com.

Izdvojeni članak

Najčudniji fakulteti svijeta

American Brewers Guild

Ova škola u američkoj državi Maryland nudi četiri obrazovna smjera za pivarstvo. Jedan od njih je za zaposlenika u pivovarni. Obuka traje 22 tjedna, a izučava se teorija proizvodnje piva, kao i njena primjena u praksi. Drugi smjer je namijenjen osobama koje namjeravaju otvoriti pivovaru. Također traje 22 tjedna intenzivne obuke, koja uz teoriju i praksu pivarstva obuhvaća i nastavu u laboratorijima te terensku nastavu u nekoj od poznatih pivovarni. Na trećem smjeru se školuju vlasnici pivovara te menadžeri u distribuciji piva. Intenzivna nastava traje svega sedam dana, a posvećena je dubljoj analizi proizvodnje piva te njegove kakvoće. Četvrti smjer namijenjen je amaterskim pivarima, koji žele proizvoditi pivo u kućnoj radinosti, pa su zainteresirani za proces priprave.

University of California, Brewing at UC Davis Extension

Na ovoj sastavnici kalifornijskog sveučilišta proces obuke pivara, odvija se od davne 1958. godine. Pod paskom profesora Michaela Lewisa školuju se studenti više od 30 godine, unutar kojih je profesor zaslužio brojna priznanja od pivarske struke i industrije. Polaznici programa se proučavaju tehnike proizvodnje piva, od postupka fermentacije do gotovog proizvoda. Osim potpunih laika, program prolaze i dugogodišnji vlasnici pivovarni, vlasnici manjih pivarskih pogona, a često i vlasnici pivnica. Uz postupke proizvodnje studenti se obučavaju za udovoljavanje sve većih zahtjeva pivarske industrije.

Siebel Institute of Technology

Apsolutno najstarija škola o pivarstvu na svijetu. Obuka na ovom smjeru koji uskoro postaje dio Kandell fakulteta u Chicagu, provodi se od sedamdesetih godina 19. stoljeća, a pokrenuo ju je njemački imigrant u Chicagu John Ewald Siebel. Osim standardne pragmatično – praktične nastave, pri Siebel Insituteu će se na novoj lokaciji obavljati i različita laboratorijska istraživanja. Diferencirana je više nego bilo koja pivarska škola na svijetu te ima 22 smjera poduke.

Izdvojeni članak

24 stvari o pivu koje vjerojatno niste znali

Doemens Academy

Ova akademija nalazi se u Münchenu, a na njoj se podučavaju polaznici o pivarstvu, proizvodnji pića i hrane. Kao i većina prije navedenih škola, polaznici se educiraju za pivarskog obrtnika, pa sve do menadžera za piva za koji naobrazbom na ovoj školi dobivate vrlo jak međunarodni certifikat. Zanimljivo jedan smjer koji možete pohađati je i onaj za profesionalnog kušača piva.

VLB Berlin

VLB je zapravo fakultet prehrambeno – biotehnološkog karaktera. No, pivarstvo kao smjer se proučava pri ovoj ustanovi od davne 1883. godine., što ga čini jednim od najstarijih smjerova za pivarstvo na svijetu. Pokrenule su ga njemačke institucija zadužene za pivarsku i prehrambenu industriju. Zanimljivo da se pivarstvo na ovom fakultetu u Berlinu može studirati uz njemački, na engleskom i ruskom jeziku.