Pretraga

Riječki studenti osmislili svoje pivo zanimljivog naziva, otkrili su nam i gdje se može probati

Riječki studenti Marcela Finek i Sabino Sepčić sa svojim profesorom Tomislavom Pavlešićem i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, osmislili su projekt Studentsko pivo Rijeka. Svom pivu nadjenuli su ime Studoš Beera, a na etiketi, koju je dizajnirala njihova kolegica Lejla Tomić s Akademije primijenjenih umjetnosti, nalazi se čuvar Trsatske gradine koji nadgleda Rijeku. U prilog tome da je ovo pivo i više od samog projekta za učenje govori činjenica kako je na nedavnom predstavljanju na Career Dayu nestalo jednako brzo kako je tog dana i došlo do štanda.

Protekle zime pisali smo o tome kako je devet studentica Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu u potpunosti su osmislilo i proizvelo craft pivo kojemu su dale naziv Brucošica. Otprilike pol godine prije toga i kako je bivši splitski student uspio prvi na svijetu proizvesti pivo od kvasca koji je izolirao iz mora.

‘Pivo se može napraviti i doma u loncu’

Ovoga puta slična pivska priča stiže nam sa Sveučilišta u Rijeci, točnije Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Tamošnji studenti Marcela Finek i Sabino Sepčić sa svojim profesorom Tomislavom Pavlešićem i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, osmislili su projekt Studentsko pivo Rijeka i tako napravili svoje pivo Studoš Beera. Ideja je bila na ovaj način educirati se s pivima te samom pivskom industrijom i proizvodnjom.

– Odlučili smo napraviti Studoš Beeru, studentsko pivo Sveučilišta u Rijeci, kao dio projekta Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kojemu je za cilj bio upoznati studente s ovim vrlo popularnim prehrambenim proizvodom. Projekt smo započeli radionicom ‘Sve što student mora znat’ o biri’ na kojoj su studenti učili o teoriji proizvodnje piva i degustirali su ‘off-flavourse’ na koje možemo naići u pivima, kažu nam Marcela i Sabino.

Čitav proces izrade piva započeo je u suradnji s Međimurskim Lepim Dečkima, craft pivovarom iz Čakovca. Ova uvježbana ekipa im je, pričaju nam studenti, predložila vrstu piva koja nije previše skupa za izradu i koja bi se mogla svidjeti studentima.

– Da bi se izradilo pivo potrebna su samo četiri sastojka: voda, izvor škroba poput ječma, kvasac za fermentaciju i začin, poput hmelja. Pivo se može napraviti i doma u loncu, no problem je što neće ispasti isto svaki puta zbog različitih uvjeta kuhanja, kažu nam Marcela i Sabino.

Izdvojeni članak
pivo brucošica

Studentice u potpunosti osmislile i proizvele svoje craft pivo, a dale su mu dosta simpatičan naziv

Pivo se može i kušati

Njihova uloga bila je organizacija pivskih radionica i komunikacija s pivovarom Međimurski Lepi Dečki u vezi dizajna etikete i proizvodnje piva. Etiketu je dizajnirala njihova kolegica s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Lejla Tomić, čime je ova studentska priča lijepo zaokružena. Za one koji nisu upoznati s riječkim znamenitostima – na etiketi se nalazi bazilisk, čuvar Trsatske gradine koji nadgledava Rijeku.

– Naše pivo se može probati u pivovari Tvornica Piva Rijeka (Pogon Trsat) na Trsatu. Pivo je lagani pale ale s četiri posto alkohola i blago voćnim okusom s kojim smo jako zadovoljni, otkrivaju riječki studenti.

Kažu kako su ovime unaprijedili svoje vještine vođenja projekata, ali da je riječ o nečemu većem od samo studentskog projekta u prilog ide i sljedeća anegdota:

– Najbolji trenutak nam je bio veliki interes ljudi tijekom inicijalnog predstavljanja piva na Career Dayu u listopadu ove godine. Pivo je ‘nestalo’ gotovo brzo koliko je došlo do našega štanda toga dana, kažu riječki studenti.