Pretraga

Ovako govori bivši ministar kulture: Temu seksualnog uznemiravanja uspostavila je jugo-celebrity scena

A- A+

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije te predstavnici Rektorskog zbora održali su zajedničku sjednicu o seksualnom uznemiravanju. Zaključili su kako bi studenti već prilikom upisa trebali biti upoznati s pravima i postupanjem u slučaju da ih netko uznemiruje te kako bi se kaznena djela spolnog uznemiravanja trebala goniti po službenoj dužnosti. No, nije prošlo bez scena.

screenshot: Saborska TV

– Apsolutno moramo zaštititi žrtve, ali i one koji su optuženi dok se ne dokaže da ste krivi, kazala je na sastanku ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

No, njezin prethodnik, aktualni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović smatra da je tema seksualnog uznemiravanja zapravo “banalizacija i trivijalizacija javnog i političkog života”, koju treba lišiti ideologije.

– Ova je rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici. Ova tema se pojavila u hrvatskom javnom životu tek kada se u Beogradu pojavio slučaj Mike Aleksića i kada je uspostavljena jugo-celebrity scena koja je to nametnula. I onda se otvorila Pandorina kutija. Pola stoljeća postoji problem spolnog uznemiravanja, a gospođi dekanici je Mika Aleksić trebala otvoriti oči da otvori određene procedure, rekao je Hasanbegović.

Zašto ne znamo imena ostalih prijavljenih?

Smatra i kako su profesora Dragu Roksandića, kojeg nije izravno spomenuo, optužili u svrhu međusobnih obračuna na zagrebačkom sveučilištu.

– Zašto ne znamo imena ostalih prijavljenih s Odsjeka za povijest?, zapitao se Hasanbegović. Marija Selak Raspudić, koja je predsjedala sjednicom, tu je Hasanbegovićevu repliku nazvala pompoznom.

– Moram vas podsjetiti da je ova zajednička sjednica organizirana prije tri tjedna, prije no što se o tom slučaju počelo pisati i nikako se s njime ne može dovoditi u vezu. Moguće je da ste vi taj koji instrumentalizirate raspravu u svrhu vlastite promocije, replicirala mu je Selak, koja smatra da je seksualno uznemiravanje ozbiljan institucionalni problem, dok pitanje o tome tko je otvorio Pandorinu kutiju prepušta povjesničarima.

Goniti po službenoj dužnosti

Ministar Radovan Fuchs predložio je da nastavnici na fakultetima drže otvorena vrata kako bi se uvijek vidjelo tko što radi. Njegov prijedlog podržala je i Rada Borić, koja je ispričala kako su joj još 1985. kad je došla predavati u Americi rekli da vrata kabineta uvijek drži otvorenim. Selak Raspudić pak smatra kako to nije rješenje, jer ćemo “u trenutku kada otvorimo vrata, prihvatiti poraz da ne živimo u svijetu povjerenja”.

Zaključci sastanka triju odbora su kako bi studenti već prilikom upisa trebali biti upoznati s pravima i postupanjem u slučaju da ih netko uznemiruje te kako bi se kaznena djela spolnog uznemiravanja trebala goniti po službenoj dužnosti i spriječiti prijave.

– Po prvi su se puta, što je jako važno, postavila neka pitanja i dali su se neki odgovori. Nadamo se da će institucije ići ukorak s problemima građana. Druga zabrinutost koja je izražena je da se tema zlostavljanja koristi za privatne ili političke obračune. Moramo izaći iz svojih interesa te stati uz žrtve. Postupanje medija također je problem. Svi živimo u medijski posredovanoj stvarnosti. Mnoge stvari ostaju prešućene jer nisu bile u medijima. No, mediji nikada ne smiju biti poziv na sudište i težiti onome što je nekad bio obračun gomile, komentirala je Selak.