Pretraga

Ovako riječka rektorica piše studentima: ‘Uspjeh ne znači ništa ako je osoba do nas obespravljena’

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija uputila je pismo studentima. Pozdravila ih je povodom početka nove akademske godine. Istaknula je važnost prijateljstva, dobronamjerne kritike i uspjeha koji ne dolazi nauštrb drugih. “Uspjeh”, piše rektorice, “ne znači ništa ako je osoba do nas povrijeđena, obespravljena ili ponižena”.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Foto: Youtube screenshot; Al Jazeera Balkans

“Ovo će Sveučilište, i vi s njime, biti najbolje ako i oni do vas budu najbolji”. Završna je to, no središnja misao pisma riječke rektorice Snježane Prijić Samaržije kojim se obratila studentima povodom početka nove akademske godine.

Sveučilište okrenuto različitosti, uključivosti i pravednosti

Pismom se obratila kako bi pozdravila više od 3.000 novih studenata Riječkog sveučilišta i poželjela im dobrodošlicu na instituciju koja će narednih godina biti njihova kuća znanja.

Izdvojeni članak
snjezana prijic samarzija

Sveučilište u Rijeci razvilo je detaljan model izvođenja nastave najesen

– Hvala vam što ste izabrali Rijeku i naše Sveučilište za mjesto svojeg studiranja. Na Sveučilištu u Rijeci dobit ćete ne samo suvremeno i kvalitetno obrazovanje, nego ćemo učiniti sve da s nama, kao i mi s vama, rastemo intelektualno i moralno, kao ispunjeni i odgovorni članovi zajednice. Želim pozdraviti i sve naše studente, kolege profesore, znanstvenike i djelatnike te nam poželjeti uspješan početak nove akademske godine. Sveučilište u Rijeci u novu akademsku godinu ulazi kao član najbolje Europske mreže sveučilišta YUFE, kao jedno od 5 % najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu, koje je profilirano i svjetski prepoznato kao otvoreno sveučilište posvećeno vrijednostima različitosti, uključivosti i pravednosti. Sve je to rezultat vašega rada i naše zajedničke vjere u istinsku ideju sveučilišta i snagu znanosti, piše rektorica.

Ova će akademska godina, dalje ističe, u mnogočemu biti drugačija od prethodnih. Nitko se nije mogao pripremiti na pandemiju koronavirusa i posljedice koje su došle. Iskustvo krhkosti institucija i pojedinaca koje smo doživjeli, smatra Prijić Samaržija, poziva na zajedničko osnaživanje i promišljanje o tome kako ‘našu kuću’ učiniti otpornom na slične izazove u budućnosti.

‘Uspjeh ne znači ništa ako je osoba do nas obespravljena’

Novonastale okolnosti, smatra rektorica, zahtijevaju otvorenost, razumijevanje i prilagodbu svih članova zajednice. Otvorenost prema novim načinima rada i izvedbe nastave, prema novoj mobilnosti, novim oblicima komunikacije i socijalizacije. Razumijevanja prema drugima i njihovim postupcima za koje moramo vjerovati da su učinjeni u najboljoj namjeri, ali i zbog donošenja odluke koje neće uvijek biti očekivane ni optimalne.

– Morat ćemo se prilagoditi svakodnevnim izazovima i tražiti rješenja koja nisu u zonama rutine i navike. Upravo vas zato pozivam da se, na početku ove neuobičajene akademske godine, prisjetimo važnosti kritičkog prijateljstva, dobronamjernog i znatiželjnog stava koji doprinosi bez obezvrjeđivanja. Ne zaboravimo da kritika koju upućujemo govori i o nama samima, a ne samo o onima kojima je upućujemo. I ne zaboravimo, uspjeh ne znači ništa ako je osoba do nas povrijeđena, obespravljena ili ponižena. Ovo će Sveučilište, i vi s njime, biti najbolje ako i oni do vas budu najbolji, piše dalje rektorica.

“Semper magis”, zaključila je svoje pismo Prijić Samaržija.