Pretraga

Sveučilište u Rijeci razvilo je detaljan model izvođenja nastave najesen

A- A+

Nastava na fakultetima diljem Hrvatske kreće za nešto više od mjesec dana. Krajem ovog mjeseca, kako nam je potvrdilo Ministarstvo obrazovanja, trebali bi stići preporuke za održavanje i organizaciju nastave. No, neka sveučilišta nisu čekala taj trenutak, već su rano krenula s pripremom. Svijetli primjer je Sveučilište u Rijeci koje je još u srpnju donijelo poseban model izvedbe nastave. Tendencija je, kako nam kaže rektorica Snježana Prijić Samaržija, da se stvore svi uvjeti za fizičku izvedbu nastave.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Foto: Youtube screenshot; Al Jazeera Balkans

Kako nam je ranije potvrdilo Ministarstvo obrazovanja, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi organizacije nastave na fakultetima trebale bi stići do kraja mjeseca. No, neka sveučilišta svijetli su primjer onih koji to nisu čekali, već su prilično rano krenuli s pripremom. Jedno takvo je Sveučilište u Rijeci.

Prošli mjesec izglasali model

Razgovarali smo s riječkom rektoricom Snježanom Prijić Samaržijom koja nam je pojasnila kako je još u srpnju Senat Sveučilišta u Rijeci donio odluku o Modelu izvedbe nastave u novoj akademskoj godini. Naravno, sve zbog pandemije koronavirusa.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Ministarstvo otkrilo kada će izaći preporuke za nastavu na fakultetima

– Naš je stav da ćemo sve učiniti da stvorimo uvjete za fizičku izvedbu nastave, ali imamo osigurane i sve pravne i logističke preduvjete da možemo odmah prijeći i na on-line nastavu, u trajanju koje može biti privremeno, kraće ili dulje. U svakom slučaju, čekamo stav Radne skupine MZO pa ćemo naše konačne odluke prilagoditi preporukama, rekla nam je Prijić Samaržija.

U razgovoru riječka se rektorica dodatno osvrće na jedan poseban izazov. Radi se o studentima koje zanima trebaju li tražiti smještaj ili ne.

– Poseban nam je izazov što ne možemo konačno odgovoriti studentima koji nisu iz Rijeke na upite vezane uz iznajmljivanje stanova i planiranje dolaska u Rijeku. Kako sada stoje stvari, mi bismo krenuli s nastavom u uobičajenom obliku, ali teško je predvidjeti epidemiološku situcaiju za mjesec dana unaprijed. U svojem obraćanju studentima prije ljetne pauze, zamolila sam ih za strpljenje i razumijevanje. Konačna odluka ovist će svakako i o nacionalnim preporukama, ali i dogovorima i usuglašavanju između sveučilišta, kako u RH tako i našim partnerskim sveučilištima u YUFE mreži i u EU, kazala je rektorica.

Model sadrži tri elementa

Model izvedbe nastave koji je riječki Senat izglasao prošlog mjeseca sadrži nekoliko elemenata. To su, kaže nam rektorica, važni elementi koji osiguravaju kvalitetnu izvedbu nastave. U prvom redu, model sadrži odluku o mogućnosti hibridne provedbe nastave. Time se osigurava dosta fleksibilni okvir u kojem je moguće privremeno prekinuti fizičku nastavu, prijeći na online nastavu pa se onda opet, po potrebi, vratiti u učionice kada se stvore uvjeti. Prema ovom modelu, tvrdi Prijić Samaržija, sve to bilo bi moguće, a da se nastava nesmetano odvija te da se ne gubi kontinuitet i kvaliteta ishoda učenja.

Izdvojeni članak

Radna skupina završila s radom? Sindikati su ogorčeni: Nisu nas onda trebali ni zvati

– Konkretno, tom je odlukom otvorena mogućnost da se na svakom studijskom programu do 40% nastave odvija on-line. Sastavnice će, u ovisnosti o svojim specifičnostima i odlukama, prilagoditi provedbu kroz izvedbene planove koji će biti doneseni prije početka nove ak.godine.

Drugo, kako bi se omogućila hibridna nastava u rujnu će se za svaki kolegij kreirati odgovoarajući e-kolegij na platformi Merlin. Unutar e-kolegija nastavnici će moći postavljati nastavne materijale i odabirati razne aktivnosti za studente, te njihovo izvršenje kontinuirano pratiti. Preko Merlina studentima će biti dostupna i literatura, koja će za ove potrebe biti digitalizirana ili dostupna u obliku e-knjiga. Kao videokonferencijski alati izvan sustava Merlin, preporučeni su Microsoft Teams i BigBlueButton. Za Teams licencu osigurava Ministarstvo, a BigBlueButton jes open source alat instaliran na sveučilišnim serverima.

Treće, osigurana je podrška nastavnicima koji prvi puta izrađuju kolegij unutar Merlina. Ovaj model pretpostavlja i niz edukacija za nastavnike Sveučilišta u Rijeci, u obliku webinara i radionica, u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Prvi ciklus edukacija obavljen je tijekom srpnja, a sljedeći se, kaže nam rektorica, planira u rujnu 2020. Sve ove edukacije organizira i financira Sveučilište u Rijeci. Pripremamo za studente slabijeg socijalno-ekonoskog statusa dodatne pogodnosti za osiguravanje tehničkih uvjeta pristupa on-line nastavi, vezano poglavito uz projekt iznajmljivanja opreme.