Pretraga

Ove studije gotovo nitko ne želi upisati: Izvukli smo najnepoželjnije programe iz tablice AZVO-a

A- A+

Cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Naziv je to smjera na učiteljskom studiju Učiteljskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu, ujedno i programa koji ove godine baš nitko nije htio upisati. Barem ne kao svoj prvi izbor pa je naposljetku pravo ostvarilo točno – nula maturanata. Podaci su to koje smo izvukli iz službene tablice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

tužni student

Foto: Unsplash

Nakon što su provedeni ljetni i jesenski upisni rokovi i zaključane rang liste onih koji su ostvarili pravo na upis na studijima diljem države, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) izvijestila je, u dva navrata, o najpoželjnijim studijskim programima. Konkretno, o onima koje je najviše maturanata, u odnosu na broj upisnih mjesta, odabralo kao svoj prvi izbor. Na ljetnom je roku najpoželjniji studij bio Izobrazba trenera na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, a na jesenskom studij Gluma pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

No, zanimljivo je pogledati i one najnepoželjnije studije. Preciznije, deset onih studijskih programa koje nijedan maturant nije odabrao za svoj prvi izbor pa se na njima, posljedično, gotovo nitko nije ni upisao. Kriterij za odabir nam je, osim navedenog omjera između prvih izbora i upisnih mjesta, da je studij primao više od deset studenata te da se radi o programu na jednom od javnih veleučilišta ili sveučilišta.

Najnepoželjniji jedan smjer na učiteljskom studiju

Prema tom kriteriju, najnepoželjniji studij među ovogodišnjim maturantima u ljetnom upisnom roku nedvojbeno je Učiteljski studij, smjer Cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odrasli pri Učiteljskom fakultetu na Sveučilištu u Zagrebu. Radi se o dislociranom studij u Čakovcu koji je, na upisnu kvotu od 15 mjesta uspio skupiti tek 19 prijava maturanata. Nijedan maturant taj studij nije odabrao za svoj prvi izbor i u ljetnom roku baš nijedan student nije ostvario pravo upisa.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Doznajte koje su studije upisali najbolji maturanti, što je bilo najpoželjnije i gdje je ostalo mjesta

Na neslavnom drugom mjestu je izvanredni studij Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu pri Sveučilištu u Zagrebu. Radi se o još jednom dislociranom studiju koji se izvodi u Varaždinu. Iako su ponudili 20 upisnih mjesta, tek je 10 maturanata odabralo ovaj studij, no nijedan kao svoj prvi izbor. Tamo se u ljetnom upisnom roku nitko nije upisao.

Pulski studiji ne privlače studente

I na trećem mjestu prema nepoželjnosti ovogodišnjih maturanta dvopredmetni je studij Povijest na Filozofskom fakultetu pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Oni su primali 26 studenata te skupili ukupno 67 prijava. Na koncu je pravo upisa ostvarilo 12 kandidata, no baš nitko ovaj studij nije izabrao za prvi izbor pa se, shodno tome, našao na listi najnepoželjnijih. Cijelu listu deset najnepoželjnijih studija možete pogledati ispod.

  1. Učiteljski studij (smjer: Cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih), Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  2. Inženjerstvo okoliša (izvanredni), Geotehnički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  3. Povijest (dvopredmetni), Filozofski fakultet, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
  4. Hrvatski jezik i književnost (dvopredmetni), Filozofski fakultet, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
  5. Ljevarstvo (izvanredni, stručni), Metalurški fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  6. Održivi agroturizam (izvanredni, stručni), Veleučilište u Rijeci
  7. Povijest Jadrana i Mediterana, Odjel za humanističke znanosti i Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku
  8. Slovački jezik i književnost (dvopredmetni), Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  9. Rumunjski jezik i književnost (dvopredmetni), Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  10. Hungarologija (dvopredmetni), Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Zanimljiv je, svakako, i podatak da se od deset najnepoželjnijih studija među maturantima koji su faks upisivali na ljetnom roku njih šest izvodi pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Osim što se radi o našem najvećem sveučilištu koje prema nekim procjenama broji i do 70.000 studenata, zagrebačko se sveučilište često navodi kao naše vodeće i najbolje.