Pretraga

Ovo bi se teško dogodilo u Hrvatskoj: Studentica se predala policiji zbog varanja na ispitu

A- A+

Studentica iz Japana odlučila je predati se policiji nakon što je priznala umješanost u varanje na ispitu. Priznala je i odgovornost za curenje pitanja s prijemnog ispita.

ispit

Polaganje ispita | Foto: pixabay

Jedna 19-godišnja studentica iz Japana nakon varanja na ispitu odlučila se predati policiji, prenosi Japan Today. Studentica prve godine studija otvoreno je priznala policiji kako nije mogla odoljeti iskušenju varanja na ispitu zbog lošijih ocjena. Priznanje je dala policiji nakon što se na aplikaciji za videopozive pojavila fotografija pitanja iz predmeta ‘svjetska povijest’.

Test je polagala s ciljem ulaska u jedno od sveučilišta u Tokiju, a tvrdila je kako je varala jedino iz ispita ‘svjetska povijest’. Izvori prenose kako na drugim ispitima nije varala iz straha da ne bude ulovljena.

Izdvojeni članak

Poziv na varanje? Istražili smo zašto maturante čuvaju njihovi, a ne nastavnici iz drugih škola

Za incident se saznalo nakon što je student Sveučilišta u Tokiju preko stranice za instrukcije stupio u kontakt s osobom koja navodno ima 17 godina i pohađa srednju školu. Osoba ga je tražila da riješi zadatak, što je student i učinio, a kasnije saznao kako je isto pitanje korišteno u ispitu održanom 15. siječnja. To je prijavio nadležnima.

Studentica je navodno pitala još jednog studenta Sveučilišta u Tokiju kojeg je upoznala preko iste stranice, a pretpostavlja se kako je sveukupno najmanje četiri osobe pitala za pomoć oko zadatka. Po pravilima, polagači ispita obvezni su ostaviti mobitele i ostale uređaje u svojim torbama dok je ispit u tijeku, ali studentica koja je varala na ispitu svoj je mobitel sakrila u rukav od jakne i slikala pitanje, prenose izvori.