Pretraga

Ovo je 11 naših istraživača na listi visoko citiranih u svijetu: Dvoje ih radi na sveučilištima u RH

Clarivate je objavio listu visoko citiranih istraživača na kojoj se našlo i 11 hrvatskih. Njih dvoje, Danijela Bursać Kovačević i Predrag Putnik, radi na našim sveučilištima – Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu Sjever.

znanost u laboratoriju

Ilustracija: Unsplash

Clarivate, globalni lider u pružanju pouzdanih informacija i uvida za ubrzavanje inovacija, objavio je popis visoko citiranih istraživača za 2022. godinu. Lista je to 1 posto najistaknutijih pojedinaca na svjetskim sveučilištima, institutima i organizacijama koji su natprosječnu utjecajni u svom području.


LISTA OBUHVAĆA ISTRAŽIVAČE IZ 69 ZEMALJA

Visoko citiranih istraživača (eng. HCR) za 2022. je njih 6.938 iz cijelog svijeta koji su se pokazali kao utjecajni u svom području ili područjima tijekom posljednjih deset godina. Popis je globalan i uključuje 69 zemalja ili regija, a obuhvaća različita polja u prirodnim i društvenim znanostima. Metodologija se oslanja na podatke iz indeksa citiranja Web of Science, zajedno s analizom koju su proveli bibliometrijski stručnjaci i podatkovni znanstvenici s Instituta za znanstvene informacije (ISI) u Clarivateu.


11 naših istraživača među najcitiranijima

Sveučilište Harvard okuplja čak 233 istraživača na ovom popisu i tako ostaje institucija s najvećom koncentracijom visoko citiranih na svijetu. Na drugom mjestu nalazi se Kineska akademija znanosti, s 228 istraživača na listi, a na trećem Sveučilište Stanford s njih 126.

Zanimljivo je istaknuti da se među visoko citiranim istraživačima i istraživačicama na svijetu našlo i 11 hrvatskih. Među našim najistaknutijima su Ivica Letunić iz tvrtke Biobyte Solutions, koji se na ovoj listi našao deveti put zaredom te Igor Rudan sa Sveučilišta Edinburgh kojemu je ovo osmi put zaredom da je uvršten među visoko citirane istraživače.

Izdvojeni članak
znanstvenica u laboratoriju

Izašli su novi podaci: Naši znanstvenici među najcitiranijima u svijetu, ovo su njihova imena

Na listi se još nalaze Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe, kojemu je ovo peti put na Clarivate listi najcitiranijih, Marin Soljačić s prestižnog MIT-ja, kojemu je ovo četvrti put na listi. Drugi put zaredom na listi je Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, kao i Predrag Putnik sa Sveučilišta Sjever. Oni su ujedno i jedini hrvatski istraživači na ovoj listi koji dolaze s domaćih sveučilišta.

Tu su još i Zora Modrušan iz Roche Holdinga, Vlado Perković sa Sveučilišta Novog Južnog Walesa u Sydneyju, Stanislav Duško Ehrlich sa Sveučilišta Paris Saclay, Davor Krajnović iz Europskog južnog opservatorija i Tomislav Hengl iz zaklade OpenGeoHub. I oni su se, kao i prethodno navedeni, više puta našli na Clarivate listi visoko citiranih istraživačica i istraživača.

Naši najbolji s dva domaća sveučilišta

Podcrtajmo dvoje visoko citiranih istraživača koji rade na hrvatskim sveučilištima. Danijela Bursać Kovačević izvanredna je profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se netermalnim održivim tehnologijama obrade hrane, a prema Google Scholaru ima ukupno 6.125 citata uz h-index od 40. To znači da ima barem 40 znanstvenih radova s minimalno po isto toliko citata po radu.

Kako napominju sa zagrebačkog sveučilišta, dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2019. godinu i nagrade Tanner Award za koautorstvo u najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018. Ovogodišnja je dobitnica nagrade za najbolji poster Strawberry tree fruit (Arbutus unedo L.) as a valuable ingredient for functional food production na međunarodnoj konferenciji XXXIV Scientific-Professional Conference – with international participation – Processing And Energy In Agriculture.

Predrag Putnik profesor je Odjela za prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever. Dobitnik je dvostruke stipendije u iznosu od 120.000 dolara za obrazovanja na dva ugledna američka sveučilišta, a na Sveučilištu u Connecticutu je diplomirao. Tamo je, ističu sa Sveučilišta Sjever, stekao tehnička znanja i vještine u epidemiologiji, statistici, molekularnom nutricionizmu, javnom zdravstvu i primijenjenim istraživanjima u dijabetesu.

Trenutno je recenzent visoko rangiranih znanstvenih časopisa, a ima više od 90 recenziranih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama, gdje većina časopisa ima najveći faktor odjeka (Q1) za znanost o hrani i tehnologiji. Prema Google Scholaru ima 5.864 citata s h-indexom od 39, što znači da ima barem trideset i devet znanstvenih radova s po isto toliko citata.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Fuchs je donio novi Zakon o fakultetima, no ova 3 važna pitanja ostala su zanemarena

Plagijatore su diskvalificirali

Analitičari koji su sastavljali ovu listu ništa nisu prepustili slučaju, a posebnu su pozornost posvetili etičnom ponašanju. Ove godine Clarivate je naime proširio kvalitativnu analizu kako bi adresirali rastuću zabrinutost od potencijalnog neprimjerenog znanstvenog ponašanja poput plagijata, manipulacija slikama i časopisa s lažnim recenzijama.

Uz pomoć Retraction Watcha i njegove napredne baze podataka o publikacijama koje su opozvane, analitičari su tražili dokazne neetičnog ponašanja u svim publikacijama koje su se našle na preliminarnom popisu visoko citiranih istraživača. Oni kod kojih je utvrđeno neprimjereno ili loše znanstveno postupanje diskvalificirani su.

– Neprimjereno ponašanje u istraživanju rastuća je briga u našem svijetu. Neuobičajena aktivnost pri citiranju i lažne recenzije mogu biti indikator nečijih napora da izigra sustav. Proširili smo svoju kvalitativnu analizu ove godine kako bismo osigurali da lista visoko citiranih odražava istinski utjecaj istraživanja u cijeloj zajednici. Naši su napori dio šire odgovornosti cijele znanstvene zajednice da se bolje regulira i drži do istraživačkog integriteta, kazao je David Pendlebury, voditelj ove istraživačke analize za Clarivate.

visoko citirani istraživači tablica po zemljama

visoko citirani istraživači tablica po institucijama