Pretraga

Ovo je 6 ključnih točaka rasprave saborskog odbora o Borasovoj odgovornosti: On se, podsjetimo, nije pojavio

A- A+

U jednom od ozbiljnijih zaokreta u domaćoj akademiji, rektor Damir Boras nije se pojavio na važnoj sjednici o stanju na zagrebačkom sveučilištu. Sjednica se, bez obzira na to, održala.

damir boras odbor za obrazovanje

Foto i obrada: srednja.hr | pozadina Youtube screenshot

Sažetak sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o stanju na zagrebačkom sveučilištu saželi smo u šest ključnih točaka.

Ključni ljudi nisu se pojavili

Rektor Damir Boras, unatoč pozivu, nije se pojavio na sjednici Odbora na kojoj je, kako smo izvijestili, trebao odgovoriti na brojna škakljiva pitanja o upravljanju zagrebačkim sveučilištem. Boras se navodno ispričao dan prije zbog ranije preuzetih obveza. Na sjednici se pojavio nije ni Luka Burilović, predsjednik Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada sveučilišnih tijela pa tako i rektora. On se, pak, navodno ispričao tek dva do tri sata prije sjednice. Nepojavljivanje dvojca član Odbora Damir Bakić ocijenio je kao ultimativni dokaz da se sjednica trebala održati. Sabina Glasovac istaknula je kako rektoru nitko ništa ne može zadnjih šest godina, kako je to nemoguće i da se radi o najzaštićenijoj osobi u Hrvatskoj.

Autonomija podrazumijeva odgovornost

Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta, dotaknula se pojmova autonomije i odgovornosti. Autonomija podrazumijeva odgovornost. To je odgovornost na svim razinama. Na zagrebačkom sveučilištu uz autonomiju se prestala spominjati odgovornost, iako su to gotovo neodvojivi pojmovi. Žic Fuchs pojasnila je i kako joj u ukupno dva mandata u sastavu Savjeta ne samo da od strane zagrebačkog sveučilišta nije podastrt strateški plan, već u šest godina, unatoč njenom inzistiranju, nisu održane tematske sjednice, recimo, tematska sjednica na temu znanosti.

Senat je instrument u rukama rektora

Sindikalna predstavnica Vesnica Garašić istaknula je kako je u posljednjih šest godina Senat postao instrument u rukama rektora. Sve se izglasava bez pitanja, nema diskusije. Tko želi nešto reći, istaknula je, ili nema pravo govoriti, ili ga se vrijeđa. Osim Senata, ne fukcioniraju ni neka druga sveučilišna tijela. Autonomija je prije svega odgovornost, a to se zadnjih godina baš ne provodi na Senatu. Odgovornost nije na jednoj osobi, nego na Senatu, mišljenja je Dijana Vican, zadarska rektorica; senat je ipak ispred rektora i senatori bi se trebali pozabaviti pitanjima koja su spomenuta na sjednici Odbora.

Savjet se nije sastajao godinu i pol

Na pitanje Marijane Puljak, akademkinja Žic Fuchs pojasnila je kako se Sveučilišni savjet u ovom mandatu nije sastajao gotovo godinu i pol. Ukupno su održana dva i pol sastanka, preciznije dvije redovite i jedna izvanredna sjednica. Na tim su se sjednicama, naglasila je akademkinja, članovi Savjeta više bili ‘vatrogasci’ koji su adresirali hitne probleme, nego što su uspjeli donijeti neki opći zaključak o stanju na zagrebačkom sveučilištu.

Ministarstvo nije učinilo dovoljno

Garašić je istaknula i kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja u posljednjih šest godina nije dovoljno dobro reagiralo. Ono ima pravo i obvezu upravnim nadzorom provjeriti je li sve što se događa na javnim sveučilištima zakonito. Ministarstvo treba biti puno spremnije reagirati, istaknula je, u kriznim situacijama. Prečesto iz Ministarstva dolazi odgovor da je to autonomija, no Garašić je poručila – ne – nije sve autonomija.

Ministar prešutio ključno

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je sve što su članovi Odbora dobili u dopisu istog ministarstva; rekao je što su učinili, ponovio kako ne smiju zadirati u autonomiju i unutarnji ustroj, a kako su napravili, ukratko, sve što su mogli. Nijednom se riječju nije osvrnuo na činjenicu da se rektor Boras kao ključna osoba Sveučilišta nije pojavio na sjednici saborskog tijela na čija je brojna pitanja trebao dati odgovor. Na Senatu je većina odgovornosti, a na Ministarstvu, istaknuo je Fuchs, da uredi zakonski okvir.

https://www.youtube.com/watch?v=PeXHH-OltMU