Pretraga

Boras je danas trebao odgovarati na škakljiva pitanja saborskog tijela: Nije se pojavio

A- A+

Danas se održava važna sjednica saborskog Odbora o stanju na zagrebačkom sveučilištu. Pozvan je i rektor Damir Boras, od kojeg su se očekivali odgovori na brojna škakljiva pitanja i nedoumice. No, on se, u jednom od ozbiljnijih zaokreta u zadnje vrijeme – nije pojavio.

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta
foto: srednja.hr

Prije nekih četrdeset i pet minuta započela je sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Tematski je to sastanak u vezi stanja na zagrebačkom sveučilištu, a njoj je trebao svjedočiti i rektor Damir Boras te odgovoriti na, kako smo već izvijestili, brojna škakljiva pitanja. To se, naime, nije dogodilo.

Nema ključnih ljudi

Nakon više od petnaest minuta čekanja, predsjednica Odbora Vesna Bedeković naglasila je da će krenuti. Pozdravila je sve okupljene, a onda naglasila kako su se neki ljudi koji su trebali prisustvovati sjednici – ispričali.

Jedan od njih je akademik Željko Reiner, inače saborski predstavnik unutar Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta. Rektoru Borasu je redovno upućen poziv, no, kako je istaknula Bedeković, “ispričao se zbog ranije preuzetih obveza jučer”. Isto je učinio i Luka Burilović, predsjednik Sveučilišnog savjeta, a on je svoju ispriku dostavio prije neka dva, tri sata. Današnjoj sjednici prisustvuje i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, kojeg je predsjednica pozdravila odmah pri početku.

Dopis sindikalne organizacije

Na svojim su klupama članovi Odbora za obrazovanje dobili znakoviti dopis Hrvatskog sveučilišnog sindikata. Radi se o otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskog sabora koju je ta manja sindikalna organizacija poslala još jučer. Spomenuta organizacija inače u akademskim krugovima glasi za blisku upravi zagrebačkog sveučilišta na čelu s rektorom Borasom.

U dopisu koji potpisuje Vlatka Vukelić, predsjednica Sveučilišnog sindikata, navodi se je već iz poziva “vidljivo da se ova sjednica organizira prvenstveno u svrhu medijske eksploatacije”, a to potkrjepljuju tvrdnjom iz poziva da će “predstavnici medija moći sjednicu pratiti putem prijenosa uživo na You Tube kanalu internetske televizije Hrvatskog sabora”.

Osim toga, u priopćenju se spominje i tzv. “medijska priprema” koja je, piše, “ne samo potvrdila tu pretpostavku nego je razotkrila i politikantsku pozadinu organiziranja ove sjednice”. Uz tu je tvrdnju dodana i poveznica na tekst koji je srednja.hr jučer objavila, a u kojem članovi Odbora, Marijana Puljak i Damir Bakić navode koja su im očekivanja uoči današnje sjednice. Cijelo priopćenje Sindikata možete pregledati ovdje.

‘Boras pokazuje veliko nepoštovanje’

Zlatko Hasanbegović na početku je današnje sjednice, koja se krenula održati bez ključnih aktera, osvrnuo na dopis Sindikata, a onda zbog nejasnoće oko toga što znači “aktualno stanje na Sveučilištu” tražio i da se sjednica ne održi.

Sabina Glasovac izrazila je zgražanje što rektor Boras kao čelni čovjek sveučilišta o kojem se danas treba raspraviti nema “potrebu niti minimum odgovornosti doći pojasniti i razuvjeriti” članove Odbora. Dodatno je istaknula i da nije slučajnost što nema ni Burilovića, kao čelne osobe tijela koje nadzire Borasov rad. Joško Klisović istaknuo je kako rektor svojim nedolaskom “pokazuje veliko nepoštovanje prema svojem osnivaču i Saboru” pa dodao da se “tako nešto ne smije i ne treba tolerirati”.

Sjednica saborskog Odbora za obrazovanje se nastavila održavati, unatoč tome što joj ne prisustvuju ključni akteri. Možete ju uživo pratiti u videu ispod.

Boras je danas trebao odgovarati na škakljiva pitanja saborskog tijela: Nije se pojavio
Share via
Copy link
Powered by Social Snap