Pretraga

Papirnati indeksi polako postaju prošlost: Ukida ih i najveći fakultet u Hrvatskoj

A- A+

Jedan po jedan fakulteti ukidaju papirnate indekse, koji bi uskoro u potpunosti mogli postati prošlost. I brojem studenata najveći fakultet u Hrvatskoj, Ekonomski fakultet Zagreb, papirnati indeks zamijenit će e-indeksom.

Foto: srednja.hr

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu objavio je službenu odluku dekana Jurice Pavičića, prema kojoj se na tom fakultetu ukidaju papirnati indeksi.

Izdvojeni članak

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Kako stoji u odluci, umjesto indeksa uvodi se e-indeks, a kao identifikacijska isprava na Ekonomskom će vrijediti SmartX kartica.

Sva sravnjenja i diplomiranja studenata vršit će se temeljem ocjena u ISVU sustavu.

Odluka ne vrijedi jedino za studente dodiplomskog studija (one koji još uvijek studiraju prema ‘starom’ sustavu prije bolonjskog), a za koje će indeks i dalje ostati identifikacijska isprava.

Inače, već smo više puta pisali o tome kako je i koncept e-indeksa u potpunosti nepotreban uz ISVU sustav u kojeg su ocjene ionako već upisane. I sam Sveučilišni računski centar (SRCE) e-indeks još je 2017. ocijenio suvišnim.

– Stav Srca je da je nepotrebno kopirati ocjene na iskaznicu (dakle da je e-indeks nepotreban i pogrešan koncept) s obzirom na to da se uvijek aktualna i ažurna kopija svih ocjena nalazi u sustavu ISVU, te je kroz sustav ISVU na različite načine u svakom trenutku dostupna i visokom učilištu i nastavnicima i studentima. Dakle, kao što banke stanje tekućeg računa ne pohranjuju na kartice (jer nema jamstva da je na kartici točno stanje računa), tako i ocjene ne treba pohranjivati na karticu, nego čuvati i prikazivati iz informacijskog sustava kada je to potrebno, također su nam tada objasnili iz SRCA.