Pretraga

Papirnati obrasci odlaze u povijest: Faks će lansirati aplikaciju za odabir prakse, pričali smo s njima

A- A+

Vrijeme kada smo stručnu praksu birali gurajući se na hodnicima fakulteta, upisujući svoja imena na papire ispod naziva poslodavaca ili ispunjavajući formulare i stojeći u redovima za referadu, polako ostavljamo iza sebe. Agronomski fakultet u Zagrebu lansirat će aplikaciju s kojom će sve oko obavljanja prakse biti na jednom mjestu. Tim smo povodom razgovarali s njima o aplikaciji, važnosti stručne prakse i načinima na koje spajaju teoriju i učenje iskustvom.

Burza stručne prakse koju će lansirati Agronomski fakultet povezat će studente, voditelje prakse, mentore i referadu | Foto: Unsplash; Alex Ware

Iako su se mnogi fakulteti već modernizirali i studenti odabir prakse mogu obaviti online, cijeli je proces i dalje, vrlo često, nepotrebno kompliciran. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet jedan je od fakulteta koji su ovaj važan dio studiranja odlučili modernizirati, a njihovo rješenje je aplikacija Burza stručne prakse.

Izradom aplikacije željeli su olakšati povezivanje studenata, voditelja prakse, mentora kod poslodavaca i studentske referade, objasnili su nam. Komunikacija između njih je do sada uključivala različite obrasce, a cijeli je sustav bio kompliciran, teško razumljiv i zahtijevao je čuvanje različitih potvrda. Sve to, zahvaljujući Burzi stručne prakse, uskoro će postati povijest.

Aplikacija, koja je trenutno u fazi testiranja i studenti će ju moći koristiti od iduće akademske godine, izrađuje se u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike. FOI je za svoje studente već izradio sličnu aplikaciju, a Burzu stručne prakse trenutno prilagođavaju sustavu prakse na Agronomiji. Ako bi za to postojao interes, baza aplikacije bi se mogla prilagoditi za obavljanje prakse i na drugim fakultetima, rekli su s Agronomskog.

Rad u labosu | Foto: Agronomski fakultet

Kako će Burza stručne prakse funkcionirati?

Kao i do sada, ovisno o usmjerenju na kojem studiraju, studenti će praksu moći obavljati u različitim tvrtkama, na pokušalištima ili u laboratorijima fakulteta, a mogu i kombinirati te dvije opcije. Studenti mogu i predlagati poslodavce kod kojih žele obaviti praksu što mora odobriti voditelj prakse. Aplikacija će cijeli proces administriranja automatizirati, objasnili su nam s Agronomskog fakulteta.

– Više neće biti papirnatih obrazaca. Studenti će putem aplikacije moći izabrati prema ključnim riječima prikladnog poslodavca i nakon odobrenja voditelja prakse poslati upit o mogućnosti obavljanja prakse. Mentor kod poslodavca također će putem aplikacije prihvatiti studenta na praksu o čemu će automatski biti obaviješten i voditelj, rekli su s fakulteta.

Poslodavci će imati pristup aplikaciji i unutar nje će moći urediti profil svoje tvrtke te komunicirati sa studentima i Fakultetom. Osim toga, studenti će u aplikaciji voditi dnevnik rada. Po završetku prakse, pregledat će ga i odobriti mentor te voditelj prakse koji će potvrditi da je student izvršio sve obveze. Studenti i mentori će se u aplikaciji i međusobno vrednovati. S aplikacijom će, dakle, sve nužno za obavljanje prakse biti na jednom mjestu.

Agronomski fakultet u Zagrebu

Studenti na vježbama, pokušalište Maksimir, mljekarski laboratorij | Foto: Agronomski fakultet u Zagrebu

Osim aplikacije, uvode niz promjena koje su studentima važne

Burza stručne prakse nastala je u sklopu projekta „Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Agronomskom fakultetu ulaganje u praksu je iznimno važno, rekli su nam, jer su svjesni da je to najbolji način da se studenti zaljube u svoju struku. Tako su kroz projekt unapređeni i uvjeti za obavljanje prakse na fakultetskim pokušalištima „Maksimir“ i „Šašinovec“.

Nabavljena je oprema koja omogućava praktični rad studenata u području povrćarstva, voćarstva, prerade mlijeka i mesa te fitomedicine, a studenti će od sada moći i samostalno provoditi analize vina u studentskom laboratoriju te izrađivati makete za krajobrazno planiranje u suvremeno opremljenoj maketarnici.

Kako bi u spajanju teorije i prakse bili još bolji, provode i niz drugih aktivnosti, ispričali su nam. Na faksu djeluje Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje koji studentima pruža podršku za vrijeme studiranja, prilikom planiranja i razvoja karijere te razvoja osobnih vještina. Briga za novu generaciju studenata vrlo je važna stavka unapređenja kvalitete studiranja, pa je tako dobro uhodan sustav vršnjačke potpore. Na Agronomskom fakultetu, naime, svaki brucoš dobiva svog tutora, studenta više godine, koji mu pomaže u prilagodbi na studentski život.

burza stručne prakse

Studenti na vježbama | Foto: Agronomski fakultet

Dani karijera, gostujuća predavanja i još puno toga

Osim toga, Centar organizira gostujuća predavanja i brojne manifestacije s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca. Među njima su već tradicionalni Dani karijera na kojima svoje inspirativne karijerne priče studentima predstavljaju stariji kolege, alumni fakulteta, te se organiziraju radionice za stjecanje ključnih kompetencija važnih pri traženju posla. Uz dobro razvijeno karijerno savjetovanje, kroz projekt je u Centru osnovana Služba za potporu pri obavljanju stručne prakse i Savjetovalište za studente čije aktivnosti se odvijaju kroz psihološko savjetovanje u obliku individualnog i grupnog rada te organizaciju radionica. Kako bi osoblje fakulteta bilo još uspješnije u pružanju podrške studentima i primjeni suvremenih nastavnih metoda, u sklopu projekta i njima je omogućena dodatna edukacija.

Jedna od specifičnosti Agronomskog fakulteta su i izvannastavne aktivnosti koje se mogu upisati u dodatak diplomi. Njima se vrednuju aktivnosti koje nisu dio studetnskog opterećenja propisanog studijskim programom, pri čemu studenti stječu dodatne ključne i specifične kompetencije.

burza stručne prakse

Laboratorij za arheogenetiku | Foto: Agronomski fakultet

Inženjerskim strukama kvalitetna praksa je neophodna

Dugo nakon završetka faksa studenti pamte praksu, terensku nastavu i vježbe, a osim što stvaraju doživotne uspomene, prijateljstva i poslovne kontakte, usvajaju gradivo i razvijaju vještine koje ne bi dobili čistim učenjem teorije. Učenje kroz rad (ili kako se nekoć zvalo, zorna nastava) njeguje se na Fakultetu od njegova osnutka prije više od 100 godina, istaknuli su s Agronomije.

– Naši su prethodnici, kao i mi danas, bili svjesni da je za inženjerske struke, među koje pripada i agronomija, jako važno pružiti mogućnost studentima da teoretska znanja testiraju i potvrde na praktičnom primjerima, rekli su.

Više o Agronomskom fakultetu, smjerovima koje nudi i načinima na koje podržava studente u učenju iskustvom, možete pročitati na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu