Pretraga

Kako odabrati studij kad imate puno različitih interesa? O ovoj opciji možda niste razmišljali

A- A+

Naš budući studij mora zadovoljiti puno kriterija. Mora nas zanimati, želimo steći kvalifikacije za posao s kojim ćemo imati sigurnu budućnost, ali najvažnije, želimo studirati nešto u čemu smo dobri. Volite li biologiju, kemiju, matematiku ili druge prirodne predmete, ali i informatiku i komunikacije, ekonomiju… i tražite studij koji će obuhvatiti sve u čemu ste dobri, ovo je tekst za vas. Možda o tome niste prije razmišljali, no upišete li studij poljoprivrede, moći ćete se baviti svime što vam leži. Pregledali smo program studija Poljoprivreda koji se izvodi na Veleučilištu u Križevcima (VUK) i uvjerili se da je to doista tako.

Tražite studij koji će obuhvatiti sve u čemu ste dobri? Poljoprivreda može biti odličan izbor, a objasnili smo zašto | Foto: Pexels

Zašto je, dakle, poljoprivreda, ili vam bolje zvuči agronomija, sjajan izbor za sve kojima leže prirodni predmeti, a zanimaju ih i druga područja, pitate se? Za početak, poljoprivreda se dramatično promijenila. Ljudi koji su se njome bavili prije samo 50 godina danas ju ne bi prepoznali.

Ovaj je sektor danas multidisciplinaran, a odlučite li se njime baviti, očekujte karijeru s kojom ćete kombinirati znanja iz biologije, matematike, informatike i kemije, ekonomije, ekologije i biznisa. Koristit ćete ta znanja kako biste rješavali neka od najvažnijih pitanja današnjice, kao što su, primjerice, sigurnost hrane ili onečišćenje i zaštita tla i okoliša.

Nove tehnologije uvele su revoluciju u poljoprivrednu proizvodnju. Kao budući stručnjaci za poljoprivrednu proizvodnju pitat ćete se, primjerice, kako unaprijediti proizvodnju hrane koristeći robote ili dronove, može li se umjetna inteligencija koristiti u analizi proizvoda… Digitalna poljoprivreda je budućnost, a upišete li ovaj studij, ulazite u STEM područje uzbudljivih promjena i inovacija.

Suvremenim agronomima znanja iz prirodnih predmeta svakodnevno trebaju, ali to ne znači da svi rade u laboratorijima. Sa stečenim znanjima i vještinama možete raditi u prirodi, na farmama i poljoprivrednim gospodarstvima, kao istraživač koji proučava, primjerice, kako poboljšati kvalitetu usjeva ili stvoriti novi način zaštite usjeva od štetnika, no možete se usmjeriti više na upravljanje procesima u poljoprivredi, na tržište poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala ili na široko područje ruralnog razvoja pa i ruralnog turizma. Pred vama je bezbroj mogućnosti.

Kako izgleda studij poljoprivrede na VUK?

Program stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda kojeg izvodi Veleučilište u Križevcima (VUK) odlično oslikava širinu mogućnosti koju imate s tim studijem. Posebnost VUK-a je što svi studenti slušaju zajedničku prvu godinu na kojoj usvajaju temeljna znanja za područje poljoprivrede kroz predmete kao što su botanika, primijenjena kemija, poljoprivredna ekologija i agroklimatologija, ruralna sociologija, pedologija, osnove poljoprivredne proizvodnje te poljoprivrednog strojarstva, ali i komunikacijske vještine, informatika, strani jezik, poljoprivredna ekonomika.

Osim temeljnih znanja koja ih uvode u širinu ovog područja, prva godina studija daje studentima priliku da odaberu u kojem smjeru se žele dalje razvijati te na drugoj godini studija mogu upisati jedan od smjerova: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi. Osim toga, vrlo veliki broj izbornih predmeta omogućava vam da studij još više prilagodite svojim željama i interesima.

Studenti VGUK-a u labosu

Odlučite li se za VUK, upoznat ćete širinu mogućnosti koje nudi karijera u agronomiji | Foto: VUK arhiva

Stručni studij znači puno prakse

Budući da je riječ o stručnom studiju, studenti imaju puno prakse kroz koju produbljuju i nadograđuju teoretska znanja te stječu praktična znanja i vještine nužne za uspješno bavljenje svojom budućom strukom. Danas mnogi sveučilišni studiji naglašavaju važnost stručne prakse, no na VUK stručna praksa je oduvijek bila važan dio studijskog programa i zajedno s vježbama čini čak 60% studijskog programa. Stručna praksa i vježbe odvijaju se tijekom cijelog studija u odlično opremljenim laboratorijima i praktikumima, a studenti se često uključuju u projekte koje vode njihovi nastavnici.

Koliko ta stručna praksa stvarno donosi znanja (learning by doing), jer se ne ‘štrebaju’ samo stvari napamet, može se vidjeti iz brojnih uspjeha križevačkih studenata. Gdje god su išli na natjecanja pobjeđuju u znanju kolege studente s drugih srodnih fakulteta na kojima studiraju tisuće studenata.  Je li to slučajnost?

I nedavno su sudjelovali na Agronomijadi, tradicionalnom međunarodnom sportsko-edukacijskom natjecanju studenata koja okuplja studente iz područja agronomije, prehrambene tehnologije i šumarstva. Bilo je oko 700 studenata s 15 visokih učilišta iz šest zemalja. Pobrali su sva prva mjesta u znanju. Kako su im svi govorili da su mali (faks), nakon rezultata stvorili su i krilaticu: „Rekli su nam da smo mali, a mi u znanju rasturali“.

Studenti VUK-a pobjednici u znanju i izlaganju znanstvenih radova

Pobjednici u znanju i izlaganju znanstvenih radova (Ohrid, 2023.)| Foto: VUK arhiva

Završnu praksu kojoj je posvećen gotovo cijeli zadnji semestar studenti mogu odraditi u različitim ustanovama, poduzećima i gospodarstvima s kojima VUK ima uspješnu dugogodišnju suradnju, što često bude i dobra prilika za zapošljavanje odmah nakon završenog studija. Onim odvažnijima pružaju se brojne mogućnosti da završnu praksu odrade u inozemstvu gdje mogu i studirati koristeći stipendije Erasmus+ programa mobilnosti.

Studenti VUK-a na terenskoj nastavi

Puno putovanja i terenske nastave karakteristika je studija u Križevcima (Austrija, 2023.)| Foto: VUK arhiva

Studenti studij nastavljaju na VUK-ovim stručnim diplomskim studijima: Menadžment u poljoprivredi ili Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda. Osim toga, mogu upisati diplomske studije drugih srodnih fakulteta. Zanima li vas studij poljoprivrede, više o studiranju na Veleučilištu u Križevcima pročitajte na njihovoj web stranici.

Zanima li vas studij poljoprivrede i to baš u kolijevci obrazovanja u Hrvatskoj, u Križevcima, više o studiranju na Veleučilištu u Križevcima pročitajte na njihovoj web stranici.

Studenti VUK-a na terenskoj nastavi

Osim učenja ovdje studenti i uživaju u prekrasnom, za poljoprivredu prirodnom okruženju / Foto: VUK arhiva


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta Križevci