Pretraga

Pavo Barišić (opet) smijenjen! Prorektor Čović i Šterc ga uklonili s mjesta dekana Hrvatskih studija

A- A+

S čak 32 od 40 glasova s pozicije dekana fakulteta Hrvatskih studija smijenjen je bivši ministar Pavo Barišić. Uskoro je trebao biti proveden i redovni postupak izbora novog dekana, s obzirom na novi pravni status Hrvatskih studija, ali cijeli proces se ubrzao pod čvrstom rukom prorektora Ante Čovića, zaposlenika Hrvatskih studija. Naime, dekan Barišić je, neslužbeno doznajemo, htio sprovesti Čovićevo umirovljenje (72. godine), ali oko svega se formalno usprotivio Stjepan Šterc. Potonji je danas na točku dnevnog reda članovima Fakultetskog vijeća predložio i zatražio Barišićevu smjenu.

Pavo Barišić i Ante Čović | screenshot HRT

Odlaskom Pave Barišića s pozicije dekana Hrvatskih studija raspada se veliki akademski savez između njega i prorektora Čovića. Njihovo djelovanje na Hrvatskim studijima je započelo u 90-ima, a tadašnji rektor Šunjić ih je smijenio zbog ‘pokušaja privatizacije Hrvatskih studija’. Barišić sada biva opet smijenjenim, a Čović nakratko spašen od prisilnog umirovljenja koje pokušava zakonski sprovesti u djelo ministar Radovan Fuchs koji ga je osobno prijavio inspekciji rada.  Podsjetimo, Pavo Barišić je neslavnom smjenom završio i svoj ministarski mandat.

Cijelo pismo Stjepana Šterca članovima fakultetskog vijeća pročitajte u nastavku.

ČLANOVIMA FAKULTETSKOG VIJEĆA FAKULTETA HRVATSKIH STUDIJA

Glasam ZA po točkama 0.-5., a pod točkom 7. Razno prilažem osvrt na opće stanje na Fakultetu i prijedlog.

Prije svega lijep Vam pozdrav svima i nadam se kako ste u ovim nemirnim virusnim i akademskim vremenima zadržali svi dobrotu, zdravlje, idealizama i dostojanstvo prema sebi i drugima. Okupio nas je na Fakultetu hrvatskih studija zajednički interes prema hrvatskom društvu, prostoru, identitetu, ukupnoj hrvatskoj populaciji i našim civilizacijskim vrijednostima te vjerovanje kako ćemo upravo u takvom okruženju svojim znanstvenim i ljudskim pristupom moći prenositi znanje, sposobnost i spoznaju generacijama koje dolaze i doprinositi ukupnom uređenju i razvoju Hrvatske. Čisti idealizam, rekli bi mnogi, u kojem nema mjesta sebičnostima, lovu na pozicije, interesnom postupanju, zatvaranju u uske krugove, oslanjanju na anacionalnu fakultetsku i svaku drugu prošlost te političkoj uskoći, duhovnoj i znanstvenoj osrednjosti i općenito pojedinačnom djelovanju koje zbunjuje i djelatnike i studente.

Izdvojeni članak

Ćaća se vraća: Pavo Barišić postaje profesor na Hrvatskim studijima otkud je otjeran u 90-ima

Koliko je snage samo trebalo kako bi se Fakultet hrvatskih studija vratio na svoj primarni znanstveno-nastavni interes, koliko je trebalo strpljenja, energije i širine kako bi se pokrenuo novi Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i puno još drugih aktivnosti s kojima se Fakultet svrstao u okviru Zagrebačkog sveučilišta u znanstveno-nastavnu ustanovu izraženog i prepoznatljivog identitetskog djelovanja u funkciji ukupnog razvoja. Usprkos svom okruženju i otporima koji su primireni.

Dovesti sve to u pitanje i vratiti Fakultet nemirnim vodama zbog osobnih interesa, želje za kontrolom, potrebama samodokazivanja, političkog potvrđivanja lojalnosti ili tek samo osobnim nezadovoljstvom drugima ili postupanjima po željama drugih izvan Fakulteta, nije niti može biti interes Fakulteta i svih njegovih nastavnika i studenata. Vođenjem fakulteta po osobnoj želji i potiskivanje svih ostalih, od prodekana do predstojnika odsjeka, veliko je podcjenjivanje i vrijednosti i dostojanstva svih djelatnika Fakulteta (nastavnog i ostalog osoblja) i njihovo svođenje na usputnost. Smjer je u takvim okolnostima vođenja neuređenost i vraćanje javne nepovoljne percepcije Fakulteta. Posljedice bi bile velike i pitanje bi li se više mogao povratiti idealizam i bi li se mogao ponovo podići znanstveni zanos po kojem Fakultet postaje apsolutna sveučilišna prepoznatljivost. Pogotovo to vrijedi za novi studij kojemu je predmet znanstvenog i nastavnog interesa vjerojatno i najvažnija problematika hrvatske sadašnjosti i budućnosti.

Nije sve navedeno teško razumjeti niti bi trebalo teško biti prepuštanje vođenja Fakulteta dogovornim obrascima unutar kojih bi svi izražavali svoje posebnosti i u kojima podijeljenost ne bi bila prevladavajuća. Kako uostalom voditi dalje Fakultet uz nezadovoljstvo i protivljenje svih prodekana, predstojnika i velike većine djelatnika i oslanjati se samo na političku podršku?
Zadržimo svi znanstveno i osobno dostojanstvo, pokažimo razlog okupljanja upravo na Fakultetu i potvrdimo značenje znanstvene širine i znanstvenog pristupa u hrvatskoj razvojnoj funkciji.

PRIJEDLOG

Predlažem temeljem svega navedenog povlačenje dosadašnjeg dekana s dužnosti i nastavak zajedničkog daljnjeg djelovanja u svim budućim fakultetskim razvojnim koncepcijama u atmosferi dogovora, suglasja, dostojanstva i znanstvene osobnosti.

Izostankom postupanja po prethodnom prijedlogu, a u svrhu vraćanja akademske atmosfere na Fakultet hrvatskih studija i izbjegavanja daljnjih i novih podjela, pogotovo među mlađim generacijama, predlaže se rektoru i Senatu Sveučilišta na prvoj sjednici Senata imenovanje novog o.d. dekana kako bi se započeti postupak izbora dekana mogao uredno, na vrijeme i dostojanstveno provesti.

Molim članove Fakultetskog vijeća izjašnjavanje o priloženom prijedlogu. Unaprijed hvala i ugodan dan svima želim.

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc
Jedan od utemeljitelja Hrvatskih studija
Viši znanstveni suradnik i bojnik Hrvatske vojske
Predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo i voditelj istoimenog studija Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu