Pretraga

Pet razloga zašto studenti vole biti studenti: Ove pogodnosti možete ostvariti samo kad imate x-icu

A- A+

Malo koji period života je toliko kontradiktoran koliko studentski. Iako nam je često teško i ništa nam ne ide i nitko nije na našoj strani i jedva čekamo da sve ovo prođe te da napokon dobijemo diplomu, isto tako imamo mnoge povlastice koje kasnije nećemo imati. Najbolji primjer – studentska iskaznica, bolje znana pod imenom ‘iksica’.

Foto: Tea Ovničević |srednja.hr

Bilo da ste tek upisali fakultet ili da već neko vrijeme studirati, jedna stvar vam je jasna – iksica je apsolutna svetinja. Malo koja kartica u životu donosi toliko radosti koliko iksica. Za razliku od ostalih kartica, sve što iksica radi jest da nam donosi popuste i niz ostalih pogodnosti.

Zamislite kako bi izgledalo kada biste mogli zauvijek imati iksicu – magična kartica na koju vam država svaki mjesec uplati određeni iznos koji možete trošiti na hranu, a sama činjenica da ju posjedujete znači da imate pravo na mali milijun benefita.

Izdvojeni članak

Kakav cirkus: Kupila x-icu i ostala prevarena pa ‘magarcu’ zaprijetila prijavom policiji

Život bi odjednom bio puno lakši. No nažalost, takva kartica ne postoji. Ili i ako postoji, svakako nije poznata niti dostupna za široke mase, a onda nas to ni ne zanima.

Ipak, ako ste tek novopečeni brucoš, onda je moguće da ipak ne znate koje sve pogodnosti nosi iksica, odnos status studenta. Možda ne znate čak i ako niste brucoš – realno, u pet (čitaj sedam) godina studiranja, tek negdje pri kraju uspijete pohvatati kako vaš faks funkcionira i na koje sve načine možete iskoristiti svoja prava.

Kako bismo vam pomogli i olakšali život, u nastavku teksta donosimo popis svih pogodnosti koje možete ostvariti kao studenti, odnosno zahvaljujući iksici. Dobro, možda ne baš SVE, ali potrudili smo se pokriti što više stvari. Pa, krenimo!

Menza

Poprilično očito, no zahvaljujući iksici, možete bez problema jesti u menzi. Jedino na što morate pripaziti, kako biste mogli ostvariti pravo na subvencionirane obroke, jest da ste ostvarili dovoljno ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja. Ta ‘kvaka’ nije tu kako bi lišila dobre i poštene studente zagrebačkih odrezaka, već kako bi se spriječilo ‘studiranje’ samo radi prava.

Nažalost, postoji dobar dio ljudi koji pokušava voditi takav život na rubu, no većini ne uspijeva. Teško je prolaziti kroz sve muke studiranja, ako vas zaista ne zanima samo studiranje. Jednostavno je demotivirajuće, koliko god vi mislili da je menza dovoljan motiv. Zaista nije.

Smještaj

Uz menzu, druga najočitija pogodnost jest ta što možete stanovati praktički sami, plaćajući tek nekoliko stotina kuna mjesečno. Naravno, kada ste student, svaka kuna je bitna pa se nekad i te cijene čine previsokima, no onda shvatite koliko su cijene za privatni smještaj više od domova, i budete zahvalni na svemu.

Odlazak na studij u neko drugo mjesto, vrlo često i znači da želite ostati tamo gdje ste studirali. I onda, ako ste do tada bili smješteni u domu, shvaćate koliko je život u drugom gradu skup, osim ako niste student… Hrana i smještaj su uvijek najskuplje stvari, no neusporediva je razlika između studentskih troškova i normalnih.

Popust na karte

Studenti vrlo često putuju na sve strane, a najčešće doma. Iako je koronavirus situacija doprinijela tome da se manje putuje, studentski život je nezamisliv bez redovitih odlaska doma na spavanje u vlastitom krevetu, nošenje mami prljave robe na pranje i hrane koja nije iz menze.

Ta putovanja također treba platiti, no na svu sreću, status studenta nosi i tu pogodnosti, pa većina prijevoznika ima popust za studente. Ako ste pravi student, nema šanse da ikad propuštate priliku za popust, pa tako ni u ovom slučaju…

Studentski paketi u bankama

Većina se prvi put susreće s bankom tek pri odlasku na studij i tada kreće milijun pitanja. Kako, što, zašto, kada, gdje?! Apsolutna panika i strah oko toga što ih sve čeka, a zatim olakšanje kada shvate da postoje studentski paketi koji uzimaju u obzir to  da studenti nemaju velika primanja.

U različitim bankama postoje razne pogodnosti, a prije otvaranja računa, bitno je da se informirate kako biste mogli odabrati banku baš za vas. I nemojte se iznenaditi kada nakon studija, izgubite dobar dio svih tih pogodnosti…

Studentski poslovi

Iako studentski poslovi rijetko kada nose velike novce, nikad kasnije nećete moći lakše pronaći posao. Zahvaljujući mogućnosti rada preko studentskog ugovora, dobar dio poslodavaca se odlučuje zapošljavati studente.

Možete raditi samo kada vam nije panika na faksu, možete raditi ljeti, možete raditi i stalno… Što god vam odgovara, studentski ugovor (u dogovoru s poslodavcem) vam to i omogućava. Takva fleksibilnost se rijetko kad nalazi u poslovnom svijetu, pa ju je svakako dobro iskoristiti dok je tu.

Baš kao i sve ostale pogodnosti koje iksica, odnosno status studenta, donosi…