Pretraga

Petar Marija Radelj: Student HS-a koji je oslobođen plaćanja školarine, a potom je postao pročelnikov savjetnik

A- A+

Hrvatski studiji sveučilišni su odjel kojim upravlja pročelnik Mario Grčević, a čiji mandat obilježavaju napeti odnosi sa studentima iz inicijative Studenti govore, dok s drugima ima radno pravne odnose. On je za svoga savjetnika krajem prošle akademske godine postavio Petra Mariju Radelja. Radelj je ujedno i student poslijediplomskog doktorskog studija kroatologije, a zanimljivo je da ga je baš pročelnik Grčević oslobodio plaćanja školarine za prošlu i ovu akademsku godinu. Postavili smo pitanje je li u redu da je student oslobođen plaćanja školarine, a potom postaje desna ruka pročelnika. Pitanje na koje pročelnik Grčević ne daje odgovor.

Transparent blokade na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji u veljači ove godine objavili su natječaj kojim se, između ostalog, traži savjetnik pročelnika za organizacijska, kadrovska i programska pitanja. To je interni naziv za položaj rukovoditelja područnog ureda. Iako ima svoju zamjenicu, koja je ujedno jedna od pet povjerenika Hrvatskih studija, Grčević je odlučio potražiti i savjetnika.

Student savjetnik, a školarinu ne treba plaćati

Teolog Petar Marija Radelj tako je krajem prošle akademske godine postao Grčevićev savjetnik. Radelj je i student Hrvatskih studija i to poslijediplomskog doktorskog studija kroatologije. To samo po sebi ne bi stvaralo problem, da Radelj nije ujedno oslobođen plaćanja školarine za prošlu i ovu akademsku godinu i to Odlukom koju je potpisao pročelnik Grčević u prosincu 2016. U odluci u kojoj se Radelja oslobađa školarine, stoji da će “student bez naknade i honorara sudjelovati u izvođenju nastave i obavljati poslove prema uputama voditelja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu”.

Odluka pročelnika Grčevića o oslobađanju troškova školarine

Radno mjesto savjetnika pročelnika na koje je Radelj zaposlen (odnosno položaj rukovoditelja područnog ureda) nije predviđeno Pravilnikom o ustroju i djelovanju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

S druge strane, pogledamo li Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, za zaposlenika na položaju I. vrste na koje je izabran Radelj – rukovoditelj (predstojnik, pročelnik) područnog ureda ili službe; rukovoditelj (načelnik) službe/odjela za unutarnju reviziju –  koeficijent iznosi 2,134.  Prema istoj Uredbi, koeficijent izvanrednog profesora na fakultetu iznosi 2,037 što, pojednostavljeno, znači da savjetnik pročelnika (rukovoditelj područnog ureda) ima veću osnovnu plaću (bez dodataka) od izvanrednog profesora.

Dakle, Radelj je kao student oslobođen školarine u zamjenu za rad bez honorara (u vidu izvođenja nastave ili poslova prema uputama voditelja HS-a), a nakon toga je zaposlen na radno mjesto savjetnika pročelnika te mu se po pripadajućem koeficijentu za to radno mjesto isplaćuje plaća.

Ni najveći fakulteti Sveučilišta nemaju savjetnike

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji meka za (auto)plagijatore: Filozof s mišljenjem o plagijatu došao na mjesto svog prijavitelja

Na naša pitanja koja je točno funkcija savjetnika, Grčević nam do objave teksta nije odgovorio. Pitali smo ujedno i smatra li da je u redu da je osoba koja je student Hrvatskih studija ujedno i savjetnik pročelnika Hrvatskih studija te vidi li u tome i sukob interesa, budući da je student koji je oslobođen plaćanja školarine postao pročelnikova desna ruka. Odgovora do zaključenja teksta nismo dobili.

Općenito, funkcija savjetnika pročelnika ili u slučajevima fakulteta, savjetnika dekana, nije uobičajena na hrvatskim visokim učilištima. Tako primjerice, ni najveći fakulteti Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomija i Pravo, nemaju savjetnike dekana.

Ipak, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ne definira točno koje su sve funkcije moguće na sveučilišnom odjelu, već prema njemu, sveučilišni odjel ima pročelnika, stručno vijeće i druga tijela čiji se sastav određuje statutom.