Pretraga

Pitali smo Medicinski faks što će s bosanskom liječnicom o čijoj sumnjivoj diplomi svi bruje

Je li Sebija Izetbegović uistinu položila ispite na poslijediplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu i koji su to ispiti? Još neko vrijeme to nećemo doznati jer, kako nam kaže glasnogovornik tog faksa Mario Cvek, moraju se štititi osobni podaci. Ipak, otkrio nam je kako se, uvidom u spise upisanih 1993. nalazi ime bosanske liječnice, ali uvidom u spise diplomiranih/završenih na istom studiju, ne.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu
Foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Već neko vrijeme regionalni mediji pišu o Sebiji Izetbegović, poznatoj liječnici i supruzi bivšeg člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. Točnije, o njenoj sumnjivoj diplomi, a sad je ta priča dobila – epilog. Doktorica se, kako smo jučer izvijestili, mora očitovati Senatu sarajevskog sveučilišta u narednih mjesec dana.

Najsporniji ispiti iz Zagreba

Među ostalim, mora dati diplomu s poslijediplomskog studija na Medicinskom fakultetu u Sarajevu uz pripadajuće uvjerenje o položenim ispitima. No, budući da je Sebija Izetbegović prije prelaska na sarajevsko sveučilište prvo studirala na zagrebačkom, 1993. upisavši poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, i tu joj fali nekoliko papira.

Štoviše, najsporniji dio njene nedostajuće dokumentacije odnosi se na ispite navodno položene na zagrebačkom faksu, za koje je, kako su mediji dosad pisali, imala rukom ispisanu potvrdu s položenim ispitima i ocjenama. Morat će dostaviti potvrdu o upisanim godinama ili semestrima na faksu u Zagrebu te potvrdu o položenim ispitima.

Kontaktirali smo Medicinski fakultet u Zagrebu i pitali ih kakvu dokumentaciju vezano za Sebiju Izetbegović imaju. Glasnogovornik faksa Mario Cvek otkrio nam je da mnoge detalje vezano uz ovaj slučaj i doktoricu koja je nekada tamo studirala ne mogu iznositi zbog poštovanja uredbe o zaštiti osobnih podatak, tzv. GDPR.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović, crvena pozadina

Poznata liječnica iz BiH ima sumnjivu diplomu, studirala je i u Zagrebu: Ovo su 3 stvari koje znamo o slučaju

Našli je u spisima upisanih 1993. na poslijediplomski studij

Ipak uspio nam je potvrditi dvije stvari. Prvo, da Sebiju Izetbegović nalaze u registru upisanih studenata na poslijediplomski studij na engleskom jeziku ‘Ultrasound in clinical medicine’. Upisana je bila, kazao nam je u akademsku godinu 1992./1993.

– Uvidom u popis diplomiranih/završenih studenata poslijediplomskog studija na engleskom ‘Ultrasound in clinical medicine’ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (unatrag tridesetak godina), ne nalazi se osoba pod imenom Sebija Izetbegović, dr. med., stoji u dopisu glasnogovornika zagrebačkog Medicinskog faksa portalu srednja.hr.

Je li kontroverzna doktorica već zatražila i dobila neku dokumentaciju, kakve joj dokumente uopće Medicinski fakultet može dati i postoji li uvjerenje o tome da je položila neke ispite, i koliko je uopće tih ispita, nisu nam mogli odgovoriti zbog imperativa zaštite osobnih podataka.