Pretraga

Pitali smo SC hoće li studenti koji su otišli plaćati dom i zašto je Cvjetno nemarno evakuirano

A- A+

Dio stanara Studentskog doma Cvjetno naselje i dalje negoduje jer su se morali preseliti kako bi u njihove sobe u prvom i drugom paviljonu mogle useliti obitelji koje su zbog potresa ostale bez svojih domova. Mario Župan iz Studentskog centra rekao nam je kako su stvari studenata na sigurnom, a pojasnio nam je i kako su studente o preseljenju obavijestili putem društvenih mreža jer im serveri, zbog prekida električne energije, nisu radili.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Ispričavamo se svim studentima jer nisu na vrijeme bili upoznati s namjenom preseljenja, ali nitko nije mogao znati da će se dogoditi potres, kaže Mario Župan, savjetnik ravnatelja Studentskog centra za studentska pitanja.

Dok dio stanara Studentskog doma Cvjetno naselje i dalje negoduje jer se morao preseliti iz doma, Župan objašnjava što se sve događalo u nedjelju.

– Iz Ministarstva unutarnjih poslova uručili su nam nalog o mobilizaciji, u kojem stoji da je studentski dom mobiliziran sa svim svojim zaposlenicima. Takav nalog nije imao nikakvu opciju žalbe te smo morali postupati po uputama MUP-a i Stožera civilne zaštite, ističe Župan.

Nisu im radili serveri

Izdvojeni članak

SC odgovorio studentima: Evo što kažu o mobilizaciji Cvjetnog naselja i sigurnosti studenata

Pojasnio nam je i zašto studente nisu obavijestili preko web stranice, nego putem društvenih mreža, odnosno Facebook grupe Domskog odbora.

– Budući da je zbog potresa dio grada ostao bez struje, nismo mogli pristupiti serverima i objaviti vijest na svojim stranicama. Jednostavno nismo imali drugog izbora, priča savjetnik ravnatelja SC-a.

Domaći i strani studenti, kaže, preseljeni su sa stvarima koje su sami spakirali. Pritom su se poštivale sva higijenske mjere, koje upućuje Stožer, kao što držanje udaljenosti među ljudima, korištenje zaštitnih maski i slično. Studenti su u drugi studentski dom prevezeni ZET-ovim autobusom, dok je njihove stvari svojim vozilom prevezao SC.

Stvari su na sigurnom

Studentima kojih nije bilo u sobama, stvari su spakirali djelatnici SC-a. Stvari iz prvog paviljona spakirani su u vrećama i nalaze se u fitnes dvoranama, a iz drugog se nalaze zaključane u krajnjim lijevim i desnim sobama na svakom katu. Oni koji se nalaze u Zagrebu, mogu ih podići kadgod, a nekima su ih čak uzeli i prijatelji (koje je SC uredno evidentirao).

Župan pritom napominje kako su u nedjelju ispražnjeni samo prvi i drugi paviljon, a kako je tijekom današnjeg dana ispražnjen i treći. Nada se kako druge paviljone neće ni trebati prazniti.

Zbrinuli 273 građana bez krova nad glavom

– U ovom trenutku građani koriste prvi i drugi paviljon. U domu je trenutno 273 građana zahvaćenih potresom. Tu su ljudi s cijelim obiteljima, s malom djecom, a neki su čak i studenti. Zbrinuli smo 40-ak obitelji, otkriva Župan.

Privremeni stanovnici doma dobivaju tri obroka, ali im ih, prema naputku Stožera, pakiraju za van. Nitko od tih građana nije zaražen koronavirusom, a policija je za svakog prije preseljenja provjerila je li mu određena mjera samoizolacije, što nikome nije bila.

Inače, Župan nam otkriva i kako se samo jedna studentica u jednom od domova nalazi u samoizolaciji. Dosad nije imala nikakve simptome, a mjera će joj istječi za koji dan.

Tko je iselio, neće plaćati dom

Pitali smo savjetnika ravnatelja SC-a što je s plaćanjem doma u vrijeme kada studenti nisu bili u domu.

– Studenti kojima nisu prestala studentska prava, što se nas tiče, mogu se vratiti čim krene nastava. Većina, koja je otišla prije prekida nastave, platit će samo pola mjeseca, za ostale, koji su otišli kasnije, tražimo razliku. O tome još pregovaramo s Ministarstvom. Kako se neki nisu odjavili, molio bih ih da se mailom jave u Poslovnicu za smještaj, rekao je Župan.

Istaknuo je i kako su zbog sigurnosnih razloga studente s Lašćine odlučili preseliti na Savu ili Šaru.

– Osim prvog paviljona, koji ćemo isprazniti zbog opasnosti od urušavanja, stvari studenata iz drugih paviljona nitko neće dirati iz soba i čekat će studente da se vrate, kao što je slučaj i s većinom paviljona na Cvjetnom, zaključio je Župan.

Prethodni tekstovi na ovu temu:

Kreće evakuacija studentskog doma: U njega će useliti oni čiji su domovi stradali u potresu

Studenti oko preseljenja s Cvjetnog: Jedni revoltirani i tvrde da je to epidemiološka bomba, za druge razumno rješenje

Studenti nezadovoljni načinom iseljenja s Cvjetnog, upravitelj SC-a: Građani u samoizolaciji neće u domske sobe

Studentski dom u Zagrebu prestaje s radom: Iseljavaju se svi studenti

SC odgovorio studentima: Evo što kažu o mobilizaciji Cvjetnog naselja i sigurnosti studenata