Pretraga

Pitali smo vas treba li tjelesni na faksu: Mišljenja su podijeljena, izražena je jedna dilema

A- A+

Prije tjedan dana u anketi smo vas pitali treba li na faksu kolegij Tjelesna i zdravstvena kultura. U anketi je sudjelovalo 1.596 naših čitatelja, a mišljenja su jako podijeljena. Glavna je dilema oko toga treba li tjelesni biti izboran ili obavezan predmet.

dvorana

Foto: Unsplash; Fulvio Ambrosanio

Nekim je ljudima nejasno zašto uz gomilu stručnih kolegija još moraju odvajati vrijeme i za tjelesni. Drugima, pak, to spada pod adekvatnu, nužnu brigu za tijelo i zdravlje. Zato smo vas pitali za mišljenje.

Mišljenja su podijeljena

Prije tjedan dana na portalu srednja.hr pokrenuli smo anketu. Pitali smo vas mislite li da je na fakultetima potreban kolegij Tjelesna i zdravstvena kultura. Do danas u 19 sati toj je anketi pristupilo 1.596 naših čitatelja, a mišljenja su im izrazito podijeljena.

Njih najviše, nešto više od 36 posto smatraju da je na fakultetima potrebno imati kolegij iz tjelesnog, no da bude izboran pa da se sportom bave oni koji to žele. Nešto više od 31 posto pristupnika mišljenja je da taj kolegij ne samo što je potreban već na svim fakultetima treba biti obavezan jer se mladi ionako slabo kreću.

Gotovo 29 posto ispitanih u anketi se opredijelilo za odgovor da kolegij iz tjelesnog nije potreban jer se sportom može baviti i izvan faksa, a njih tek nešto manje od 4 posto kaže da ne zna i da im je svejedno.

Dobili smo dosta komentara

Uz ispitanika koji su pristupili anketi na našem portalu, na društvenim smo mrežama dobili preko dvjesto komentara na ovu temu. Mišljenja su i tu polarizirana, a glavna dilema ne tiče se korisnosti tjelesnog i zdravstvenog odgoja, koliko izbornosti, odnosno obveznosti takvih sadržaja u visokom školstvu.

“Sportske klubove treba uvesti u OŠ i SŠ i dati djeci koja si ne mogu plaćati treninge šansu da se bave sportom. Nakon toga ljudi su sami odgovorni za svoje fizičko zdravlje, a trebali bi imati pravo odabrati vrstu aktivnosti za svoje slobodno vrijeme. Ako fakulteti daju takvu mogućnost, odlično, ali ne kao obaveznu”, mišljenja je jedna komentatorica.

Neki pak smatraju da tjelesni treba biti obvezan relativno o struci i nekim drugim faktorima. Drugi komentator tako kaže da “onima kojima 38 posto tjelesne mase čini mast i nemaju zdravstvenih problema koji su uzrok tom stanju, njima neka je obavezan, a ostalima po izboru” jer, kako ističe, “jeftinije je spriječiti nego liječiti.

Treći komentator, pak, misli da tjelesnom nema mjesta u visokom obrazovanju, no mišljenja je da ga “treba biti dvostruko više u osnovnim i srednjim školama jer se djeca sve manje kreću i postoci pretile djece su zabrinjavajuće sve veći”.