Pretraga

Pitamo vas trebaju li ravnatelji, dekani i rektori ocjenjivati nastavnike jednom godišnje

A- A+

Prema novom Zakonu o plaćama od prvog siječnja 2025. ravnatelji, dekani i rektori ocjenjivat će nastavnike jednom godišnje, a onima koji će biti ocijenjeni najnižom ocjenom prijeti otkaz ugovora o radu. Ocjenjivat će se i svi ostali javni službenici, a među nastavnicima to je izazvalo nezadovoljstvo. Profesori na fakultetima, naime, ističu da ih se već ocjenjuje sustavom napredovanja te da bi zbog ovakvog ocjenjivanja moglo doći do osobnih osveta.

ocjene za nastavnike

Skala ocjenjivanja za nastavnike | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi od 1. siječnja 2025. predviđa ocjenjivanje javnih službenika za rad u 2025. godini. Među onima koji će se ocjenjivati su i zaposlenici škola te fakulteta. Bolje ocijenjeni trebali bi dobiti veću plaću, a onima ocijenjenima najnižom ocjenom prijetit će otkaz.

Učinkovitost rada službenika i namještenika ocjenjivat će se jednom godišnje za prethodnu kalendarsku godinu. Skala se sastoji od pet ocjena: ‘izvrstan’, ‘naročito uspješan’, ‘uspješan’, ‘zadovoljava’ i ‘ne zadovoljava’. Onima koji su ocijenjeni ocjenom ‘ne zadovoljava’ dobivaju redoviti otkaz. U kalendarskoj godini izvrsnih može biti najviše pet posto, a naročito uspješnih najviše 15 posto od ukupnog broja zaposlenih. Dekane i rektore ocjenjivalo bi fakultetsko vijeće odnosno sveučilišni Senat, a ravnatelje u školama školski odbor.

Izdvojeni članak
Učiteljica

Strah nastavnika od ocjenjivanja: ‘Čelnici se mogu rješavati nepodobnih zaposlenika’

Iako se još čeka da Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese pravilnik koji će utvrđivati posebne kriterije za ocjenjivanje učinkovitosti rada zaposlenih u školama i na fakultetima, akademska zajednica protiv ocjenjivanja se pobunila. Sindikat Preporod je u suradnji s Akademskim sindikatom i Carinskim sindikatom Hrvatske pokrenuo je peticiju kojom traže izmjene po njima spornih odredbi predloženog Zakona, konkretno sustava ocjenjivanja. Ivan Obadić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje i tribinu te istaknuo da akademskoj zajednici ne treba još jedan sustav napredovanja i nagrađivanja uz onaj u izbor ili reizbor znanstveno nastavnog radnog mjesta.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ovaj je pak tjedan organizirao panel na tu temu. Na njemu je zaključeno da sveučilišni profesori nisu usporedivi s javnim službenicima te da se ovo ocjenjivanje može koristiti za vlastite obračune s ljudima s kojima su čelnici u svađi. Trebaju li nastavnici biti ocjenjivani pitamo vas u anketi.

Trebaju li ravnatelji, dekani i rektori ocjenjivati nastavnike jednom godišnje?