Pretraga

Za plaće nastavnika na faksu koji nema studente mjesečno iz proračuna dajemo 100.000 kuna

A- A+

Medicinski fakultet u Puli postoji. Ima upravu i profesore koji su plaćeni iz proračuna, ali studenata nema jer studij Medicine još nije započeo s izvođenjem i ustvari ne postoji. Iako je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala pozitivno mišljenje o ovom studiju, Ministarstvo im još nije dalo dopusnicu jer je sad Nacionalno vijeće dalo negativno mišljenje. Sveučilište u Puli tvrdi da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti, a zavrzlamu koja je nastala morat će pokušati riješiti ministrica Divjak.

foto: pixabay

Medicinski fakultet u Puli tamošnje Sveučilište osnovalo je odlukom Senata, a registriran je pri Trgovačkom sudu u Pazinu 22. kolovoza 2019. godine. Međutim, studiji se na tom fakultetu još uvijek ne izvode.

Izdvojeni članak
liječnik u kuti

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

Iako je AZVO dao pozitivno mišljenje za osnivanje studija medicine, Nacionalno vijeće za znanost, tehnologiju i visoko obrazovanje donijelo je negativno mišljenje. Sa Sveučilišta u Puli požalili su se da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti te je na temelju toga donijelo spomenuto negativno mišljenje i sada ministrica Divjak ne može jednostavno izdati dopusnicu koja je potrebna za pokretanje studija. O tome smo detaljnije pisali što možete čitati ovdje.

Što dalje?

Medicinski fakultet već ima svoju upravu (dekana i prodekane) te nastavnički kadar. Svi oni primaju plaću iako rade na studiju i fakultetu koji nema studente. Stvar je u tome što je Medicinski fakultet trebao zaposliti profesore da bi mogao dobiti dopusnicu za pokretanje znanstvene djelatnosti biomedicine i zdravstva. Prema pisanju glasistre.hr iz Ministarstva se za bruto plaće 6 zaposlenih nastavnika izdvaja nešto više od 100.000 kuna. Dio se izdvaja iz županijskog proračuna i to za 19 nastavnika za koje je kratkoročno osigurano 300.000 kuna.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam da se u utorak (28. siječnja, 2020.) održao sastanak predstavnika Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ministarstva znanosti i obrazovanja na temu prijedloga za pokretanje studijskog programa Medicine na Sveučilištu.

– Ministrica je obavijestila Rektora kako je Ministarstvo tražilo očitovanje od Nacionalnog vijeća i Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Dogovoreno je da će se pričekati očitovanja od institucija, odnosno tijela te će se shodno tome dalje postupati, kažu iz Ministarstva.