Pretraga

Za plaće nastavnika na faksu koji nema studente mjesečno iz proračuna dajemo 100.000 kuna

A- A+

Medicinski fakultet u Puli postoji. Ima upravu i profesore koji su plaćeni iz proračuna, ali studenata nema jer studij Medicine još nije započeo s izvođenjem i ustvari ne postoji. Iako je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala pozitivno mišljenje o ovom studiju, Ministarstvo im još nije dalo dopusnicu jer je sad Nacionalno vijeće dalo negativno mišljenje. Sveučilište u Puli tvrdi da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti, a zavrzlamu koja je nastala morat će pokušati riješiti ministrica Divjak.

foto: pixabay

Medicinski fakultet u Puli tamošnje Sveučilište osnovalo je odlukom Senata, a registriran je pri Trgovačkom sudu u Pazinu 22. kolovoza 2019. godine. Međutim, studiji se na tom fakultetu još uvijek ne izvode.

Izdvojeni članak

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

Iako je AZVO dao pozitivno mišljenje za osnivanje studija medicine, Nacionalno vijeće za znanost, tehnologiju i visoko obrazovanje donijelo je negativno mišljenje. Sa Sveučilišta u Puli požalili su se da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti te je na temelju toga donijelo spomenuto negativno mišljenje i sada ministrica Divjak ne može jednostavno izdati dopusnicu koja je potrebna za pokretanje studija. O tome smo detaljnije pisali što možete čitati ovdje.

Što dalje?

Medicinski fakultet već ima svoju upravu (dekana i prodekane) te nastavnički kadar. Svi oni primaju plaću iako rade na studiju i fakultetu koji nema studente. Stvar je u tome što je Medicinski fakultet trebao zaposliti profesore da bi mogao dobiti dopusnicu za pokretanje znanstvene djelatnosti biomedicine i zdravstva. Prema pisanju glasistre.hr iz Ministarstva se za bruto plaće 6 zaposlenih nastavnika izdvaja nešto više od 100.000 kuna. Dio se izdvaja iz županijskog proračuna i to za 19 nastavnika za koje je kratkoročno osigurano 300.000 kuna.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam da se u utorak (28. siječnja, 2020.) održao sastanak predstavnika Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ministarstva znanosti i obrazovanja na temu prijedloga za pokretanje studijskog programa Medicine na Sveučilištu.

– Ministrica je obavijestila Rektora kako je Ministarstvo tražilo očitovanje od Nacionalnog vijeća i Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Dogovoreno je da će se pričekati očitovanja od institucija, odnosno tijela te će se shodno tome dalje postupati, kažu iz Ministarstva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap