Pretraga

Planira se biciklistička staza od SC-a, preko Kampusa, do Dugog sela: Provjerili smo gdje je zapelo s realizacijom

A- A+

Još 2016. u suradnji s Agronomskim fakultetom Grad Zagreb isplanirao je gradnju Biciklističke magistrale koja bi Studentski centar povezivala sa sveučilišnim kampusom na Borongaju, od kojeg bi nastavljala sve do Dugog sela. Iz Grada Zagreba doznajemo kako trenutno u sanaciju odvodnih cijevi i oštećenja nosivih stupova vijadukta uložu 2 milijuna kuna, a kako bi pilot projekt izgradnje trebao biti implementiran 2021.

ilustracija: Flo Karr/Usplash

– Kao što je iz Izvještaja o biciklističkom podsustavu unutar prometnog sustava Grada Zagreba za 2016. godinu vidljivo, projekt Biciklistička magistrala – Zagreb istok je kapitalni projekt Grada Zagreba koji je nastao kao rezultat suradnje s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Idejnim projektom predloženo je rješenje uređenja biciklističkog koridora uz željezničku prugu od Studentskog centra do Dugog sela, ukupne dužine 22,3 kilometra, a procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 35,68 milijuna kuna, kaže Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Zanimalo nas je je li se zaboravilo na ovaj veliki projekt koji bi studentima trebao olakšati promet po gradu, a u isto vrijeme građane poticati na korištenje bicikla, zdrav život i manje korištenje automobila.

Jedinstvena kontinuirana prometna mreža

Cilj projekta je, kaže Jozić, povezivanje s postojećom biciklističkom infrastrukturom i stvaranje jedinstvene kontinuirane mreže kao i unapređenje cjelokupnog biciklističkog prometa na području grada Zagreba i šire okolice. Napominje da je izrađeno idejno rješenje koje se sastoji od dva segmenta, od kojih se svaki sastoji od četiri dionice.

Biciklistička magistrala Studentski centar – kampus Borongaj

  1. dionica: Studentski centar – Strojarska cesta,
  2. dionica: Strojarska cesta – Ulica Vjekoslava Heinzela,
  3. dionica: Ulica Vjekoslava Heinzela – okretište Borongaj i
  4. dionica: okretište Borongaj – kampus Borongaj.

Biciklistička magistrala kampus Borongaj – Dugo Selo

  1. dionica: kampus Borongaj – Željeznička cesta,
  2. dionica: Željeznička cesta – Samobor – Selnička ulica,
  3. dionica: Selnička ulica – Sesvetski Kraljevec i
  4. dionica: Sesvetski Kraljevec – Dugo Selo.

Tražit će sufinanciranje EU

Izdvojeni članak
Bicikl

Hvalevrijedna akcija zagrebačke gimnazije: Nagradili učenike i profesore koji bicikliraju do škole

Iz Gradskog ureda kažu kako je za potrebe provedbe projekta, kojim se gradi biciklistička infrastruktura u pojasu željezničke pruge, s tvrtkom HŽ Infrastruktura d.o.o. potpisan je Sporazum o tehničkoj i poslovnoj suradnji na pripremi i provedbi projekta Istočne magistrale – Zagreb.

– Tijekom 2018. godine izrađena je prometno tehnička dokumentacija na izvedbenoj razini za pilot projekt dionica Biciklističke magistrale – Zagreb istok od Ulice Zavrtnica do Ulice Svetice u dužini od 1.201 metar. Za navedeni pilot projekt ishođeni su posebni uvjeti gradnje na temelju kojih je održan terenski očevid. Na terenskom očevidu utvrđena je potreba sanacije odvodnih cijevi i oštećenja nosivih stupova vijadukta. Procijenjena vrijednost sanacije iznosi 2 milijuna kuna, a nakon izrade potrebne dokumentacije pristupit će se sanaciji. Planirano je da se tokom 2021. godine implementira pilot projekt i ugovori sufinanciranje iz EU sredstava za cjelokupni projekt, zaključuje pročelnica Jozić.