Pretraga

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

A- A+

U borbu za glasove na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu krenule su dvije liste: Zajedno i #studentizastudente. Nakon što se prije otprilike tjedan dana na Facebooku pojavila stranica Sveučilišna lista Zajedno, jučer su na to odgovorili i njihovi protukandidati pokrenuvši Facebook stranicu Sveučilišna lista #studentizastudente. Izbori na najvećem sveučilišu na kojima pravo glasa ima preko 70.000 studenata održavaju se već 26. i 27. ožujka, što znači da bi digitalna kampanja koja je krenula (a kojoj svjedočimo po prvi put na studentskim izborima) vrlo skoro mogla postati zanimljiva.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Facebook kampanja i borba za lajkove, pa ujedno i glasove na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je započela. Dvije sveučilišne liste koje se natječu na ovogodišnjim izborima napravile su svoje Facebook stranice, a objavama pokušavaju dosegnuti i privući preko 70.000 studenata Sveučilišta koji imaju pravo glasa na svoju stranu.

Izdvojeni članak

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu

Studentski zborovi inače su nepoznanica velikom broju studenata, a izlaznost na izbore je mala. Na posljednje izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu održane 2017. godine izašlo je samo 15.95 posto studenata.

Otvaranje Facebook stranica označava službeni početak kampanje samo dvadesetak dana pred izbore koji se održavaju 26. i 27. ožujka. Ovisno o kvaliteti same kampanje, izlaznost bi se ovako svakako mogla povećati.

Predstavljanje liste i skupljanje lajkova

Sveučilišna lista Zajedno na Facebook-u se pojavila 24. veljače. Uz nju je predstavljena i web stranica na kojoj se nalaze osnovne informacije o listi te njihov program. Prva objava na Facebooku bila je status u kojem su istaknuli da njihove pripreme traju već nekoliko mjeseci, te su objasnili zašto lista nosi ime Zajedno. ​

– Studenti dolaze iz raznih krajeva, odrastaju u obiteljima s različitim životnim mogućnostima, imaju drugačiji stav o brojnim pitanjima. Uza sve što ih dijeli, studenti borave u istim studentskim domovima, hrane se u istim menzama, rade putem istog student servisa, trese ih ista ispitna groznica, osjećaju istu radost kada diplomiraju. Da, različiti smo, ali živimo jedni s drugima i imamo iste probleme. Zajedno možemo učiniti naše studentske dane ugodnijima!, dio je njihovog statusa.

https://www.facebook.com/sveucilisna.lista.zajedno/posts/2279049989019988?__tn__=-R

Druga lista na Facebook-u se pojavila jučer, a radi se o ljudima koji su u trenutnom sastavu Zbora. Sveučilišna lista #studentizastudente u samo jedan dan sakupila je 620 lajkova, dok ih Zajedno trenutno ima 659 ( brojke stalno rastu, a ovi podaci su od 4.3.2019. u 19 sati). Prva objava liste #studentizastudente bio je videozapis bez zvuka u kojem se 3 minute vrte posteri raznih radionica, seminara i događanja (tipa Maškare na Savi) kojima vjerojatno žele prikazati što su napravili u svojem dvogodišnjem mandatu.


Oni su također statusom objasnili svoje ime koje je nastalo prije četiri godine.

– U studentskom zboru sjede studenti, koji svakodnevnim radom, trudom i ustrajnošću svoje studentske dane posvećuju služenju drugim studentima! Svatko od nas si postavlja pitanje: „Zašto sam u studentskom zboru?“ Odgovor je isti: „Zbog i radi studenata!“ A prijateljstva, iskustvo i izgradnja sebe kao potpuno sposobne i zrele mlade osobe, samo je plus!  Tako je i nastalo #StudentiZaStudente, stoji u njihovom statusu.

https://www.facebook.com/studentizastudente2019/posts/2269666306638507?__xts__[0]=68.ARDB_3AQ-iQXm7vdJp-ieZ8ctmmKSr7c6RRX3fYnShWB02buzA_lte8WKhKPFfdiMH7VBg2OpDD-nQMBJIAdhCzTmEKQShG36-3iDKm9-hs2fHM9Uw7NNM2uT4HAw2lC2ZvgNFDvWlvhzXc9g-hywqwHjDY5mghrC5zJyN70_RT6FjhHwnXX4IzO2Awl2UNnvF_lsm2IOYMoiK8QtNXdcdTfiCSHHxCPH8E_py_ZP6wyMxEFRdrReRGagvuitCWsfqSHUbfvAopSFWXh1cS260VFxZ9KEEfpm0iKDb4JG4aDP0_sf2JhucTAqARms-m29kBQwGm1Y7QNnrRTPDNQ6nau&__tn__=-R

Želimo vidjeti imena kandidata

Ni jedna od listi još nije predstavila svoje kandidate. Studenti uglavnom ne poznaju imena koja se nalaze na listama i to je jedan od razloga njihovog neizlaska na izbore. Upravo bi zato predstavljanje svakog pojedinog kandidata na Facebook-u trebalo biti jedna od taktika za približavanje studentima, a obje liste tvrde da je upravo to ono što žele.

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Zagrebu godišnje raspolaže s preko milijun kuna, a internetsku stranicu nema mjesecima

Za sada je samo Zajedno predstavilo svoj program, a #studentizastudente trebali bi to učiniti vrlo skoro. Kampanja će trajati 20 dana, a jedan od glavnih ciljeva bi joj trebao biti povećanje izlaznosti na same izbore. Ako obje liste budu kvalitetno radile na tome te studentima uistinu predstave što sve Zbor može i treba učiniti za njih, taj bi se cilj mogao ostvariti.

Pretpostavka je da će se Zajedno u kampanji orjentirati na svoj program i ukazivanje na stvari koje trenutni Zbor u svojem mandatu nije učinio. S druge strane, #studentizastudente isticat će sve ono za što su i zaslužni i nezaslužni i predstavljati to kao svoje uspjehe te će isticati svoje iskustvo.

Podbadanja u objavama već su krenula

Sveučilišna lista Zajedno u posljednjoj objavi pozdravila je konkurentsku listu na Facebooku. Pozvali su ih na konstruktivnu kampanju te su ih odmah “pecnuli” zamolbom da smisle kreativniji logo. Naime, Sveučilišna lista #studentizastudente koristi službeni grb Sveučilišta u Zagrebu, a Zajedno između ostalog piše piše da se ne natječu za Sveučilište, već za Studentski zbor Sveučilišta koji ima prilično drugačiji vizualni identitet od Sveučilišta.

https://www.facebook.com/sveucilisna.lista.zajedno/photos/a.2280985842159736/2283700005221653/?type=3&theater

O izborima

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica održavat će se u utorak i srijedu 26. i 27. ožujka 2019. Glasačka mjesta oba će dana biti otvorena od 8 do 20 sati.

Pravo sudjelovanja i glasa imaju svi studenti (i redovni i izvanredni) dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Izbori za Studentski zbor Sveučilišta i studentski zbor pojedine sastavnice provodit će se istodobno na svim fakultetima i akademijama Sveučilišta. Popis birača na stranici Sveučilišta bit će objavljen najkasnije osam dana prije izbora.

Novi predstavnici studenata Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica biraju se na mandatno razdoblje od dvije godine.

Novi predstavnici studenata Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica biraju se na mandatno razdoblje od dvije godine.