Pretraga

Pogledajte koji su najčešći razlozi odbijanja prijava na natječaju za državnu stipendiju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je proteklog petka rezultate natječaja za dodjelu 10.000 državnih socio-ekonomski stipendija. No, kako kažu u Ministarstvu, zbog pogreške u softveru, te rang-liste brzo su uklonjene, a nove je Ministarstvo objavilo u subotu. Uz liste, objavljen je i popis koji prikazuje najčešće razloge za odbijanje prijava na natječaju.

Foto: srednja.hr

Državna socio-ekonomska stipendija jedna je od tri stipendije za studente koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U 2020./2021. osigurana su sredstva za 10.000 ovih stipendija u godišnjim iznosima od 10.800 kuna po studentu, a prijava na natječaj bilo je preko 17 tisuća. Značajan broj prijava Ministarstvo nije prihvatilo zbog neispunjavanja općih i posebnih uvjeta iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa, kao i samog natječaja.

Najviše prijava odbijeno zbog prelaska praga prihoda

Razloge za odbijanje prijava Ministarstvo je objavilo u tablici uz rezultate natječaja, uz napomenu da je prijava mogla biti neprihvaćena zbog jednog ili više razloga.

Prema njima, najveći broj prijava na natječaj u E kategoriji, njih 4.284, nije prihvaćen jer mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva prelazi 2.161, 90 kuna, što je podatak kojeg je Ministarstvo utvrdilo kontrolom visine dohotka nakon zaprimanja prijave. Uvjet kojeg propisuje pravilnik je da prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 65% proračunske osnovice, što je poviše navedenih 2.161,90 kunu. Za 142 studenata prijava je odbijena jer su u ovoj akademskoj godini drugi puta u redovnom statusu upisani na prvu godinu studija na istoj razini studija. Za 113 studenata, pak, prijava je odbijena jer su studenti jedini članovi obitelji, a nisu stariji od 26 godina.

Među najčešćim razlozima odbijanja prijava nalazi se i onaj da nisu priložene ili priznate potvrde o visini dohotka za članove obitelji s prebivalištem izvan RH. Uz to, čak 49 prijava odbijeno je jer je uz prijavu stavljena oznaka da ne može na daljnju obradu. Ostale razloge za neprihvaćanje prijave možete vidjeti u tablici u nastavku.

Razlozi za neprihvaćanje prijava za socio-ekonomsku stipendiju u 2020.| izvor: MZO

U tijeku rok za prigovore

Inače, studenti koji su ostvarili pravo na državnu socio-ekonomsku stipendiju imaju rok do 26. prosinca za prihvaćanje uvjeta stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora. Za studente koji ne prihvate uvjete stipendiranja u tom roku smatrat će se da su odbili stipendiju. Studenti koji nisu ostvarili pravo na državnu socio-ekonomsku stipendiju i smatraju da su oštećeni prilikom bodovanja, imaju pravo ulaganja prigovora na rezultate. Rok za to je osam dana od objave rezultata natječaja, a prigovori se šalju na adresu:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38
10 000 Zagreb
s naznakom:
‘Prigovor na rezultate Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2020./2021.’

Primjer pisanja prigovora možete vidjeti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap